Le kell mondania az amerikai nagykövettel egyeztető két magyar bírónak, ezt követeli a bírói függetlenség

Twitter-üzenetben számolt be David Pressman amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával. Információk szerint az ügy bírósági körökben megütközést keltett, nehéz másként értékelni az esetet, mint durva beavatkozást a magyar igazságszolgáltatásba. A két bíró ráadásul megsérthette a bírói Etikai Kódexet is, így jogos a követelés többek részéről: azonnal le kell mondaniuk - írta az Origo

2022. október 30. 12:48

Csütörtökön számolt be David Pressman amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is. Erről a Tűzfalcsoport írt.

Arról is írtak, hogy a provokatív találkozás bírósági körökben megütközést keltett, forrásuk úgy értékelte az esetet, mint durva beavatkozást a magyar igazságszolgáltatásba. Nehéz is másként értékelni.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a bírói Etikai Kódex 1. cikke alapján a bíró „köteles mindenkor őrizni a pártatlanság, a befolyásolásmentesség, az előítélet-mentesség látszatát is."

A nagykövet bejegyzése után azonban felmerül a kérdés, hogy történt-e befolyásolási kísérlet, és hogy nem sértette-e meg a találkozóval a két bíró az etikai kódexet.

Az azonban már rég rossz, ha erről van szó, ráadásul a nagykövetnél tett látogatásuk aláásta a függetlenségükbe vetett bizalmat. Így nem is csoda, hogy többen is azt követelik: a két bírónak azonnal le kell mondania.


Fordított eset egyébként nehezen képviselhető el, gondoljunk csak bele, mekkora botrányt okozna, ha a washingtoni magyar nagykövet bekéretné akár egy állami legfelsőbb bíróság néhány bíráját, írta az üggyel kapcsolatban a Tűzfalcsoport.

Azzal persze nem biztos, hogy tisztában van a vezető amerikai diplomata, hogy maga az OBT egyik állásfoglalásában is rögzítette, hogy a bírói Etikai Kódex 1. cikke alapján „a bíró az ítélkező tevékenysége során minden befolyástól mentesen jár el, érvényesítve a felekkel való egyenlő bánásmód elvét.

Munkája során még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez, eljárása és döntése pártos vagy előítéleten alapul. (...) A bírónak tartózkodnia kell a törvényhozó és végrehajtó hatalomhoz fűződő szükségtelen kapcsolatoktól és befolyásolástól oly módon, hogy ez kívülállók számára is nyilvánvaló legyen. Mindezek érdekében köteles mindenkor őrizni a pártatlanság, a befolyásolásmentesség, az előítélet-mentesség látszatát is."

Azzal viszont a magyarországi bíráknak kell tisztában lenniük, hogy az amerikai külügy leirata szerint a mindenkori nagykövet az Egyesült Államok érdekeit és politikáját képviseli (represent the interests and policies of the United States), egyes esetekben pedig nyíltan politizál, ahogy ezt Pressman nagykövet pártos mozgása kapcsán is megfigyelhetjük.

Az pedig egy eldöntendő kérdés, hogyan értékelhető, az amúgy a közéletben visszatérő jelleggel aktív bírók nagykövetségi fellépése - írja a Tűzfalcsoport.

Hozzá kell tenni, hogy az új amerikai nagykövet folyamatosan beavatkozni próbál a magyar belügyekbe, legutóbb egy videóval okozott botrányt, amire a Hír TV szellemes és megalázó választ küldött.

Címlapfotó: Ambassador David Pressman/Twitter

Újabb vérlázító átverés
Szó szerint ablakon kidobott pénz. 20-30, de akár 60 ezer forintot is kicsalnak a házaló cégek, amelyek újabb és úja...
Állandó életveszélyben
Egyedülálló teljesítményével az egész világot lenyűgözte a magyar delfinlány. Korok Fatima felnőtt fejjel ismerkedet...
Remegett, annyira bizonyítani akart
Megfelelési kényszere volt, remegett Gáspár Evelin keze főzés közben a Hal a tortán kulisszái mögött. Aztán jött a f...
Spórolásba kezdtek a sztárok is
Nem hajlandó tojást venni Bay Éva, Tücsi pedig megrögzötten kapcsolja le a lámpákat a lakásban. A hírességeket is el...
Gőzerővel dolgozik kisfia mellett is
Folyamatosan ingázik a színpad és a gyerekszoba között. Caramel ugyanis nemcsak, mint zenei rendező, hanem mint szín...
Szolgálat közben, barátnője háza előtt halt meg egy görbeházai rendőr, családja sokkos állapotba került
Dávid még csak 23 éves volt.
Megszólal a hercegné
Lady Diana a legféltettebb titkait is rábízta, II. Erzsébet királynőt pedig a barátjaként szerette Sarah Ferguson. A...
Fájdalmas múlt
Rengeteg titok övezi a Nagy Ő Beájának múltját. Ő viszont vállalta, hogy most az egyszer tiszta vizet önt a pohárba ...
Meghalt Zámbó Jimmy édesanyja
Borzasztó tragédia, meghalt Zámbó Jimmy édesanyja. Szerda délután érkezett a lesújtó hír, hogy Anna nénit kritikus á...
Gazdája bomladozó holttestéből evett egy kutya Miskolcon, az áldozat rejtélyes körülmények között halt meg
A kutyát elszállították, jelenleg egy gyepmesteri telepen megfigyelik.
Hatalmas fordulat a Farm VIP-ben
Megint botrányos döntést hozott a holland videóbíró, akit az UEFA és a FIFA sztárol
Nagy csatában győzött a bajnoki címvédő Falco a férfi kosár NB I-ben
A Pick Szeged szenzációs győzelme a kézi-BL-ben
Boldogtalan a Fradi sztárja a világbajnok franciák legyőzése után