Lantos Csaba: ellátásbiztonság van Magyarországon

A villamosenergia- és a gázellátás tekintetében egyaránt ellátásbiztonság van Magyarországon - erről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt csütörtökön Tusnádfürdőn.

A miniszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) e témában rendezett kerekasztal-beszélgetésén igennel felelt arra a kérdésre, hogy Magyarország energiaellátása biztosított-e.

Kifejtette: az elmúlt 12-13 évben kiépült a nagyfeszültségű áramvezeték-rendszer, az energiaellátás folyamatosan garantált. Kitért arra, hogy vannak olyan időszakok, amikor már a napelemek el tudják látni Magyarországot elektromos árammal, és vannak órák, amikor már teljesen karbonmentesek vagyunk.

A gázellátással összefüggésben kiemelte: stabil és robosztus gázhálózata van az országnak, és Szlovénia kivételével minden szomszédos országgal összekötik Magyarországot kétirányú kompresszorok és csővezetékek, amelyek az importra és exportra egyaránt lehetőséget biztosítanak.

A gázfogyasztás csökkenő tendenciát mutat, a pandémia előtt 11,5 milliárd köbméter volt a fogyasztás, idén 9 milliárd alatt leszünk.

A legszűkebb keresztmetszetet a kőolajnál látta, két vezeték jön az országba, az egyik Ukrajnán keresztül vezet, és a háború ellenére működik. Problémának nevezte, hogy 2024 végén az orosz-ukrán tranzitszerződés lejár, és nem tudni, mi lesz a jövője.

Jelezte: azon dolgoznak, hogy a többi energiaforrás - napenergia, geotermikus energia, biomassza, biogáz - aránya egyaránt növekedjen a jövőben. Megjegyezte: a magyar cégek visszaszerzése kulcselem volt az energiabiztonság szempontjából.

Kitért arra is: azért támadják a magyar rezsicsökkentést, mert jól sikerült "a termék". Megvalósult a hosszú távú áramvásárlási szerződés és az "ársimítás", amivel nem tudnak Brüsszelben mit kezdeni, "ezt sem lenyelni, sem kiköpni nem tudják" - fejtette ki.

Paks2-ről elmondta: sikerült módosítani a szerződést, Brüsszel ezt jóváhagyta, ez alapján újraindult és folyik az építkezés. Remélik, innentől felgyorsulhat a folyamat és tartani tudják a határidőt. A jövőre nézve az áramfogyasztás növekedésével és a fosszilis hordozók visszaszorulásával számolnak - jelezte.


Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: az energia nem ideológiai kérdés. Az energia valóságos kérdés, vagy van, vagy nincs, szép gondolatokkal nem lehet befűteni otthon - fogalmazott.

Elsődlegesnek nevezte, hogy legyen energia - így áram és gáz -, és ezt lehetőleg a legolcsóbban tudják beszerezni.

Az ellenzék állításával szemben mindent megtettek és megtesznek a jövőben is azért, hogy a lehető legtöbb forrásból vásárolhassanak energiát. Akkor lehet az ár alacsonyabb, ha több helyről tudják beszerezni az energiát - fejtette ki.

Az ellátásbiztonságot tartják szem előtt, ez a magyar érdek - rögzítette.

"Itt nem babra megy a játék, orosz olaj és gáz nélkül iszonyú nehéz helyzetben lennének" - mutatott rá.


Kitért arra is, hogy az Orbán-kormány alatt a külpolitika is teljesen megváltozott, amit a baloldal nem ért. Azt állítják, hogy ilyen-olyan barát külpolitikát folytat a kormány. Ha így kell meghatározni, magyarbarát külpolitikát folytatnak, és ezt azért nem érti a baloldal, mert sosem csinálta - mondta.

A rezsicsökkentést azért tudják megőrizni - folytatta -, mert politikai stabilitás van Magyarországon, ami az emberek döntésének köszönhető.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés politikája folytatódik, ennek biztosítását, a családok védelmét az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte. Amíg kormányon vannak, ez sarokpont, a támogatási rendszert biztosítják, kerül, amibe kerül - jelentette ki. A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló - húzta alá, hozzátéve: a gáz és villamos energia ára Európában Magyarországon a legalacsonyabb a mai napig. Ez, bármilyen erős politikai mozgás van, bármilyen téma kerül az asztalra, az emberek politikához való viszonyát meghatározza, nem véletlenül van kétharmados többsége a kormánypártoknak, immár negyedszer - jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy nagyon magas átlagfogyasztási értéket határoztak meg a támogatott árnál. Ennek köszönhetően a gáz esetében a háztartások 80, a villamos energia esetében a háztartások 65 százalékánál nem változott egy fillérrel sem a rezsiköltség. Ugyanakkor a rezsicsökkentés "fúrása" nem csupán az árakról szól, ennek nemcsak szociális dimenziója van, hanem szuverenitási kérdés is - tette hozzá, hangsúlyozva: elsődleges, hogy ezt mi határozzuk meg.


Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője azt mondta: komplex energiaválsággal állnak szemben. A gázárak magukkal húzzák a villamos energia árát, de nőnek például a szén-dioxid-költségek is. Az szinte példátlan, hogy egy közösség egy országot egy olyan termékre vonatkozóan szankcionált, amiben függ tőle - mutatott rá, megjegyezve: borítékolható volt, hogy a szankciókat ki fogják játszani.

Értékelése szerint a rezsicsökkentési program hatékonyan szolgálta a kormány szuverenitási törekvéseit.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója némileg vitatta az előtte elhangzottakat, szerinte a 70-es évek olajválsága volt az első szög a kommunizmus koporsójában. A 2014-15-től zajló események egy történet különböző lapjai, ami nem szól másról, mint Európa gyengítéséről, a nemzetállamok felbomlasztásáról, egy vazallus állam létrehozásáról az Európai Unió keretein belül. Az unió Kína elleni szankciós terveiről azt mondta, ez destabilizációhoz vezethet, ami rendkívül jelentős gazdasági leépüléssel, politikai káosszal, külső támadásokkal jár majd.

MTI/Fotók: MTI/Veres Nándor

2023. július 20. 16:42
Brutálisan csúcsbombázó a szurkolólány, de olyan derült ki róla, amitől hátast dobtunk – Fotók
Erre senki nem számított.
Forró fotóval mondott köszönetet a magyar reality sztár, erotikus képsorokat tett közzé
Mellét csupán egy falatnyi textil tartja a helyén.
Bajról árulkodhat a hajunk, érdemes a szakértő tanácsát megfogadnunk
Számos tünettől szabadulhatunk meg.
Megvan Magyarország pornófővárosa, itt a szexet néző települések toplistája - videóval
Ki kevesebbet, ki többet, van, aki állandóan, míg mások egyáltalán nem nézik. A legtöbben pedig tagadják, csakhogy a...
Meghalt a fiatal édesanya, 50 métert repült, édesapja megtörten nyilatkozott
Meghalt a kórházban az a 27 éves nő, aki két hete szenvedett motorbalesetet Pilisvörösvárnál. Barbara az öccsével me...
Micsoda innováció!
Speciális üveg és egy különleges monitor. Megnyitották az első digitális ügyfélkiszolgáló bankfiók-kapszulát az Álla...
Ez az én sikersztorim!
A középiskolában átnéztek rajta, most meg szó szerint a 20 éves Pachert Balázs lábai előtt hever a fél ország, sőt v...
Nem engedtek át a török vámon egy turistát, elképesztő, mi volt a csomagjában
A fiatal nő sírva tiltakozott a börtön ellen.
Az sem baj, ha meghalok!
Hiába figyelmezteti őket az élet, ők nem állnak le, elmennek a falig. Feszegetik a határaikat, miközben a szeretteik...
Rá sem ismerni!
Rá sem ismerni, hatalmas átalakuláson ment át Győzike! Úgy döntött, hogy életmódváltásba kezd, aminek az eddigi mérl...
Óriási góljával Szoboszlai Dominik mentette meg a Liverpoolt
Szoboszlai Dominik őrületesen nagy bombagólt lőtt - videó
Novák Katalin Elon Musk után Slash-el találkozott
Valami furcsa dolog történt Szorcsik Viki arcával - fotó
Megint győzött a Fradi, egyre nagyobb bajban a Kecskemét

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.