Küszöbön az atomháború? Az USA urántartalmú lőszereket szállítana az ukránoknak

A Biden-adminisztráció várhatóan a közeljövőben hozzájárul ahhoz, hogy szegényített uránt tartalmazó lőszereket adjon át az ukrán erőknek. Ezek az eszközök nem radioaktívak, de rendkívül komoly páncélzatot is képesek áttörni - írta meg az Index.

A Biden-kormányzat várhatóan szegényített uránt tartalmazó lövedékekkel látja el Ukrajnát, miután hetekig tartó vita folyt arról, hogy hogyan szereljék fel az Egyesült Államok által Kijevnek adott Abrams harckocsikat − közölték hétfőn amerikai tisztviselők.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő a The Wall Street Journalnak elmondta, hogy úgy tűnik, nincs komoly akadálya a lőszerek átadása jóváhagyásának.

A Pentagon szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának biztosított Abrams harckocsikat szegényített uránból készült lövedékekkel szereljék fel, amelyeket az amerikai hadsereg rendszeresen használ, és amelyek igen hatékonyak az orosz harckocsik ellen. A nagy sebességgel kilőtt lövedékek képesek távolról is áthatolni egy orosz harckocsi homlokpáncélzatán.

Ez a lövedék úgy csapódik be, mint egy tehervonat. Nagyon hosszú és nagyon nagy a sűrűsége. Így nagy mennyiségű kinetikus energiát juttat az ellenséges páncélzat egy adott pontjára

− mondta Scott Boston, a Rand Corporation védelmi elemzője, a hadsereg korábbi tüzérségi tisztje.

A javaslatot megvitatták a Fehér Házban, ahol egyes tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a lövedékek átadása miatt Washingtont olyan kritikák érhetik, hogy olyan fegyvert biztosít, amely egészségügyi és környezeti kockázatokkal járhat.

A Biden-kormányzat vezető tisztségviselői szerint az Egyesült Államok célja, hogy Ukrajna a lehető legnagyobb előrelépést érje el a harctéren, hogy Kijev erős tárgyalási pozícióba kerüljön, ha végül béketárgyalásokra kerül sor. Azonban az adminisztráción belül is nézeteltérés alakult ki arról, hogy miként lehetne a legjobban támogatni az ukrán erőket, beleértve a kazettás bombák szállítását is.

A törvényhozásban továbbra is erős a politikai támogatás Ukrajnának, de egyes képviselők szerint ez csökkenhet, ha Kijev ellentámadása kudarcot vall, és a Fehér Háznak jobban kellene támogatnia az ország kéréseit.

A lőszerekről szóló történet egészen januárig nyúlik vissza, amikor a Fehér Ház beleegyezett abba, hogy 31 darab Abrams harckocsit ad Ukrajnának egy szélesebb körű megállapodás részeként, amelyben Berlin és más európai fővárosok beleegyeztek a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik küldésébe.

Az Egyesült Államok először új M1A2 Abrams harckocsik vásárlását tervezte. A szállítási idő lerövidítése érdekében azonban a kormányzat úgy döntött, hogy az amerikai állományban már meglévő M1A1 harckocsikat újítja fel és adja Ukrajnának.

Az ukrán személyzetet jelenleg Németországban képzik ki az Abramsok üzemeltetésére és karbantartására, amelyeket a Pentagon szerint őszre szállítanak le.

Így maradt a kérdés, hogy hogyan fegyverzik fel a harckocsikat. Miközben az Egyesült Államok mérlegelte a lehetőségeit, Nagy-Britannia Challenger harckocsikat szállított Ukrajnának, hozzájuk tartozó szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékekkel.

A fotó illusztráció: Shutterstock

A szegényített urán nem radioaktív


Bár a szegényített urán az urándúsítási folyamat mellékterméke, önmagában nem radioaktív. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja egy tavalyi jelentésében azt írta, hogy a fém „kémiai toxicitása jelenti” a legnagyobb potenciális veszélyt, és „bőrirritációt, veseelégtelenséget okozhat, valamint növelheti a rák kockázatát”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ennek ellenére azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy „nukleáris összetevőjű fegyvereket” adott át, amire a britek azzal válaszoltak, hogy Moszkva dezinformációt folytat.

John Kirby, a Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora márciusban azt mondta, hogy az orosz érvelés álságos volt, és hogy Moszkva legfőbb aggodalma a tankjait fenyegető fokozott veszély.

Ez a fajta lőszer meglehetősen elterjedt

− mondta, hozzátéve, hogy a tanulmányok szerint nem jelent radioaktív veszélyt.

Abban az időben azonban az Egyesült Államok nem szállított Ukrajnának szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket.

A Fehér Ház még mérlegeli, hogy más fegyvereket is adjon-e Ukrajnának, beleértve a kazettás bombákat, amelyeket Kijev kért.

A Pentagon egyes tisztviselői támogatják a kazettás lőszerek − az úgynevezett kettős célú, továbbfejlesztett hagyományos lőszerek − biztosítását az ukránok számára. A NATO főparancsnoka, Christopher Cavoli tábornok a kongresszusnak azt mondta, hogy ezek a fegyverek „nagyon hatékonyak” lehetnek az orosz csapatok és felszerelések koncentrációja ellen.

A Külügyminisztérium tisztviselői ellenálltak a kazettás lőszerek átadásának. Emberi jogi aktivisták és egyes szövetséges nemzetek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a fel nem robbant lőszerek civil áldozatokat szedhetnek még jóval a konfliktus befejezése után is.

Az ukránok továbbra is sürgetik az ATACMS néven ismert, amerikai gyártmányú nagy hatótávolságú rakéták beszerzését. Bár Biden elnök májusban azt mondta, hogy ez a lehetőség „még mindig függőben van”, amerikai tisztviselők szerint egy ilyen lépés nem várható.

2023. június 15. 12:59
Új képernyősökkel és hétvégi talk-show-val erősít a Spíler TV
A sport szerelmeseinek az utóbbi hetekben számos újdonságot tartogatott a Spíler TV. Nincs megállás, az őszi szezon ...
Súlyos problémára panaszkodnak az új iPhone-modelleknél, égető a baj
Szó szerint égető jelenségről van szó.
Rendőréletet követelt a tűzharc Koszovóban, a maszkos támadók mindenre lőttek
Nagy mennyiségű fegyvert találtak a koszovói rendőrök abban az észak-koszovói faluban, ahol vasárnap lövöldözés tört...
Dráma egy badacsonytomaji kempingben, ellepték a mentők a helyszínt
A hozzátartozók nagyon megijedtek.
Negyedmilliós fotó készült a 61-es főúton, a sofőr fizetett, mint a katonatiszt
A gyorshajtó a helyszínen rendezte a büntetést.
Legyőztem a rákot!
87 évesen is a színpad az élete, pedig kemény évek állnak mögötte. Megküzdött a gyilkos kórral, rettenetes időszakon...
Kemény felkészülés vár a Miss Universe Hungary döntőseire, luxuskörnyezetben kezdték meg a tréningeket
Vasárnap beköltözött a felkészítő táborba a szépségverseny 16 döntőse, akik közül hamarosan kiderül, hogy ki képvise...
Dobrev-kormányt akar a baloldal
Ekkora politikai túlkínálatra még soha nem volt példa, amellyel komolytalanságot, és a kormányzó képesség hiányát mu...
Minden második magyar belehal
Legyintünk felette, pedig nagyon is komoly, minden második ember ebben hal meg Magyarországon! Pedig rengeteget lehe...
Ez a mi nagy titkunk!
Míg sokaknak egy-két kilótól megszabadulni is óriási kihívás, ők hárman együtt több mint 50 kilót dobtak le! Pedig h...
Ház homlokzatán lógott egy fiatal lány a Nyugatinál - videó
A ketrecharcos Borics Ádám elmondta, mikor térhet vissza
Közel száz önkéntes az iszkaszentgyörgyi kastélykertben
Elgázolt a vonat egy embert Zalaegerszeg és Andráshida között
Itt az MLSZ bejelentése, ez minden szurkolót érint!

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.