Kovács Zoltán: ilyen komplex kiállítást Magyarország még nem rendezett

Az idei "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításon Magyarország a 2017-es vizes világbajnokság után újra megmutathatja, hogy mekkora tapasztalata van ilyen nagyszabású események szervezésében; ilyen komplex kiállítást a Hungexpo, Budapest és az ország még nem rendezett - mondta Kovács Zoltán államtitkár.

2021. augusztus 11. 09:03

A szerdán közzétett interjúban a kormánybiztos a rendezvényt jó alkalomnak nevezte a rendezvényszervező-ipar újraindulásának támogatására, valamint a konferencia- és a nemzetközi kiállításturizmus újraindítására is.

Arra kérdésre, hogy miért került a baloldal célkeresztjébe a vadászati világkiállítás, Kovács Zoltán elmondta, a hangulatkeltés és botránykeresés a baloldal politikai eszköztárának központi eleme. "Nyilván úgy gondolják, hogy a vadászat témaköre kiválóan alkalmas a társadalom megosztására, a hangulatkeltésre, emberek egymás ellen hangolására" - mondta.

Hozzátette, nemcsak azért érthetetlen ez, mert a vadászat ügye nem lehet politikai kérdés, hiszen a 70 ezer embert soraiban tudó magyar vadásztársadalomban minden politikai meggyőződés képviselői ott vannak, köztük a baloldal prominensei is, hanem azért is, mert a 21. század elején a vadászat kérdéséhez kapcsolódó szakmai tartalom pont a baloldali aktivisták által előszeretettel kisajátított témák - az ökológiai, fenntarthatósági kérdések - körül összpontosul.

Megjegyezte, hogy a támadásokat egyelőre nemcsak a tartalomra, hanem a rendezvény költségeire koncentrálva indították meg, noha az emlegetett összegeknek szerinte semmi köze a valósághoz. A világkiállítás összköltségvetése - négy helyszínen: Budapesten a Hungexpón, Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, valamint egy többhetes rendezvénysorozat a lovas Európa-bajnoksággal együtt - az eredetileg tervezett 17 milliárd forint körül lesz. A Hungexpo 55 milliárd forintból megvalósuló teljes felújítása abban az értelemben kapcsolódik a világkiállításhoz, hogy a megújuló kiállítótér ad otthont ennek a rendezvénynek, ahogyan a Nemzetközi

Eucharisztikus Kongresszusnak is és ahogyan a következő években-évtizedekben még sok hasonló méretű és színvonalú rendezvénynek, kiállításnak is - ismertette a részleteket. Ráadásul ennek a beruházásnak a költsége a következő évtizedekben a bérleti díjakból és bevételekből visszajut a magyar költségvetésbe - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy a szeptember 25. és október 14. közötti világkiállítás 20 napja alatt 6 nemzetközi konferenciát rendeznek, a konferenciákon és a kiállításon jelen állás szerint a világ csaknem 100 országa képviselteti magát, melyeknek nagyjából fele saját standon mutatja be szakmai tevékenységét, tapasztalatait és hagyományait.

A Hungexpo teljes, 75 ezer négyzetméteres területét, azaz mind a 8 kiállítócsarnokot használják, ezek közül 6 pavilonban a kiállítás teljes időtartama alatta látogatható, múzeumszerű formátummal találkozhatnak majd a látogatók. A magyar vadászat és vadászati kultúra ezeréves történetét bemutató kiállítás mellett külön csarnokot szentelnek a Kárpát-medence vizes élőhelyei bemutatásának, a hagyományos vadászati módoknak, lesz több ezer négyzetméteres trófeaszemle és -kiállítás, preparátorbajnokság és önálló kiállítótérben mutatkoznak be a világ országai és vadászattal, vadvédelemmel foglalkozó szervezetei.

 

A hazai rendezésű vadászati és vadgazdálkodási konferencia, a nemzetközi konferenciák és a World Conservation Forum kiváló kereteket ad majd a szakmai beszélgetéseken túl a laikusok számára is. A világkiállítás részeként két kereskedelmi kiállítást is rendeznek, szeptember 30. és október 3. között a B és E csarnokokban lesz egy hagyományos vadászati-horgászati kiállítás, a FeHoVa PLUSZ, október 7. és 10. között megrendezik az OMÉK-ot (az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt) is - beszélt a részletekről Kovács Zoltán.

MTI/A címlapfotó illusztráció 

Csorba esett Szeged történelmén, egy emlékmű koppant a Merci szélvédőjén
Nem először fordul elő.
Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely beismerte alkalmatlanságát
Karácsony Gergely főpolgármester beismerte alkalmatlanságát - írta Facebook-oldalán a budapesti Fidesz csütörtök
Vérfürdő az oviban, tömegmészárlást rendezett egy volt rendőr
Legalább 36-an meghaltak egy lövöldözésben - köztük túlnyomórészt gyerekek -, miután egy volt rendőr tüzet nyitott e...
14-szer szúrta meg fogorvosát a balassagyarmati férfi, videón a támadás
A két fél között egy fogászati beavatkozás miatt robbant ki a pereskedés Balassagyarmaton. Az 57 éves férfi ellen vá...
Robot segít a műtétekben a debreceni urológián
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) urológiai klinikáján végeztek robotasszisztált v...
Elképesztő stílusban tárgyalt a kukásokkal Mártha Imre, a budapesti közműcégek milliárdos vezére
A kukások többször is kinevették, vagy felháborodtak azon, amit mondott - írta pénteken a Metropol.
Szemétszállítás: az állam nem elvett, hanem többet adott a fővárosnak
A főváros szerint azért nem tudnak magasabb bért adni a kukásoknak, mert az állami hulladékkezelő holding visszatart...
Tények délben teljes adás, 2022. október 7., péntek
HORRORBALESET - Részeg volt az a fiatal sofőr, akinek a barátja meghalt egy brutális balesetben Gamásnál. A fiatalok...
Tények reggel teljes adás, 2022. október 7., péntek
HORRORBALESET - 15 éves fiú halt meg egy brutális balesetben Gamásnál, Somogyban. Társaival részegen ültek egy furgo...
Sok napsütés fátyolfelhőkkel
időjárás-jelentés, 2022. október 7., péntek, dél
Orbán Viktor hétfőn a német kancellárral tárgyal
A kórházi ágyon is gyönyörű: így nosztalgiázott a szuperszexi Stollár Fanny - képek
A francia válogatott és a Bayern München legendája bejelentette a visszavonulását
Titkokra derült fény a maja sóbányák víz alatti feltárása során
40 feles Baileys-t ivott, majd volán mögé ült és összetört hat autót