Kocsis Máté: Elkötelezettek vagyunk a béke mellett

Magyarország elkötelezett a béke mellett, és minden eszközt megragad arra, hogy ennek hangot is adjon, ezért terjeszt a Fidesz-KDNP békepárti határozatot az Országgyűlés elé - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kocsis Máté kifejtette, az ország politikai nyomás alatt áll. Más uniós tagállamok vezetői, a brüsszeli elit tagjai, vagy akár az amerikai nagykövet mind azt szeretnék, hogy Magyarország fegyverszállításokkal vagy legalább fegyverszállítmányok átengedésével, minél inkább vegyen részt a katonai konfliktusban.

A magyar emberek azonban világosan elmondták, Magyarország nem kíván belesodródni a háborúba - hangsúlyozta a politikus. A frakcióvezető rámutatott, a politikai nyomásgyakorlásra politikai válaszokat kell adni, méghozzá világosat. A magyar kormány többször kinyilvánította álláspontját, de a magyar Országgyűlés még nem hozott békepárti határozatot. A nyilatkozat egyik célja a kormány álláspontjának támogatása, ugyanakkor nem lehet arról elfeledkezni, hogy a háborúban emberek halnak meg, árvák és özvegyek maradnak hátra - szögezte le Kocsis Máté. Hozzátette: ehhez képest a nagyhatalmak nem a béke különböző verzióit próbálják elérni, hanem fegyverszállítmányokat akarnak odaküldeni.

A határozat pontjai elítélik Oroszország katonai agresszióját és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre - közölte a frakcióvezető, és hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy bármely ország saját érdekeink háttérbe szorítására kényszeríthet bennünket.

Fotó: Kocsis Máté hivatalos Facebook-oldala

A nyilatkozat rögzíti azt is, hogy a gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, nem kényszerítették térdre Oroszországot, ellenben óriási gazdasági károkat okoztak egész Európának. Magyarország ellenzi a további energiaszankciókat. A gáz- és olajimport teljes befagyasztása, vagy a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátási zavarokat okozna és tovább növelné az inflációt - mondta a politikus.

Kocsis Máté elmondta, a svéd és a finn NATO-csatlakozás kapcsán ellenvélemények fogalmazódtak meg a Fidesz frakcióülésén. Ezek egy része politikai természetű volt, mivel svéd és finn politikusok korábban sokszor rágalmazó nyilatkozatokat tettek Magyarországról. Ezért a frakció döntött arról, hogy még a ratifikáció előtt az Országgyűlés elnöke, vitarendezési és tájékozódási célból, küldjön parlamenti delegációt a két országba. A politikus szerint ugyanakkor a frakció, és végső soron a parlament normális ügymenetében meg fogja szavazni a két ország csatlakozását.

A politikus szólt arról is, hogy a frakció tanácskozásán egy közelmúltban napvilágra került "vérlázító, bicskanyitogató" pedofil bűncselekmény miatt felmerült, hogy a gyermekvédelmi törvény további szigorítására van szükség. Ez hosszú jogalkotásai folyamat, de a cél egyértelmű: meg kell védeni a gyermekeket az erőszakos propagandától és az elkövetőktől.

A "kitörés napja" elnevezésű rendezvényhez kötődő erőszakos cselekményekről Kocsis Máté azt mondta, új jelenség, hogy magyarországi szélsőbaloldaliak behívnak külföldieket az országba, akik aztán magyar állampolgárokat vernek az utcán ránézésre. Szavai szerint "különös fénytörésbe helyezi a történteket", hogy ezek az erőszakos csoportok, legalábbis ideológiai vagy médiaszinten, összekapcsolhatók a magyarországiakkal. A politikus kijelentette, határozott célja a parlamenti frakciónak, hogy ne engedjen semmilyen teret a szélsőséges baloldali vagy erőszakos csoportosulásoknak. Hozzátette: "ha ehhez törvényt kell majd alkotni, akkor azt fogjuk tenni".

Forrás: MTI

2023. február 26. 11:32
Gusztustalan, pedofil magyar bűnbandát buktattak le, saját gyermekeikkel fajtalankodtak
Több mint százezer pedofil tartalmú felvételt foglaltak le a rendőrök.
Többen rosszul lettek egy üzemben Budapesten
Többen rosszul lettek munkavégzés közben Budapesten, a XIX. kerületben, az Üllői úton szerdán; a rendőrség foglalkoz...
Nyolcadikos gyereket rontott meg egy pedofil tanár a Hajdúságban
A Berettyóújfalui Tankerületi Központhoz 2022 tavaszán érkezett bejelentés, amely szerint az egyik tagintézményükben...
Tündéri babapocakot villantott Hosszú Katinka
A kismama csak úgy sugárzik a boldogságtól.
Árpa Attila elárulta, hogy vannak olyan nők, akik szóba sem jöhetnek nála
Árpa Attila szerint a nem állatbarát ember, az nem ember.
Durva hiba miatt halt meg egy nő a szigetvári kórházban
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat két műtőssegéd ellen a Szige...
Brutálisan kivégezte kisfiát, majd egy kukába dobta a holttestet
Egy szemétlerakóban találták meg a 20 hónapos babát, akit a saját anyja vert agyon.
Gulyás a Kormányinfón: "komoly aggodalomra ad okot"
Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni az ukrajnai háborúba, tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, ...
Gépfegyverekkel bukott le egy autós Röszkén - videóval
Húsz gépkarabélyt és hozzájuk tartozó tárakat találtak egy albán sofőr autójában elrejtve a pénzügyőrök Röszkén - tá...
Szijjártó Péter: a kormány támogatja a beruházásokat az egészségügyi innováció területén
A kormány továbbra is minden támogatást meg fog adni a beruházásokhoz az egészségügyi innováció területén, ahogyan a...
Nagy a baj: Észak-Korea nukleáris riasztást adott ki
Jó látni, hogy a németek az igazán fontos kérdésekkel foglalkoznak
Váratlan bejelentést tett Sasvári Sándor
Különleges jelenség fog feltűnni az égen
Egyre felismerhetetlenebbé válik Berki Mazsi - kép