Kész átverés a Karácsony Gergely honlapján történő adat- és pénzgyűjtés

Nincs adatvédelmi tájékoztató, de erre hivatkozva gyűjtene pénzt Karácsony Gergely a honlapján. Úgy tűnik, a polgármester portálja több éve lefagyott, a bukott miniszterelnök-jelölti kampányában ragadt. A botrányos 99 Mozgalom honlapja időközben reklámoldallá alakult át, az adatvédelmi hatóság pedig hiába kereste és szólította fel őket - írta kedden a Mandiner

„Nem adjuk a jövőnket” – hirdeti a karacsonygergely.hu nevű oldal, de úgy tűnik, hogy a portálon még a jelen idő is indokolatlan. A főpolgármester honlapja ugyanis egyelőre 2021-ben maradt. Erről az időszakról mondta később Karácsony, hogy unta a miniszterelnöki-jelölti vitákat, és két kérdés közben a fia röplabda-edzésére gondolt.


Karácsonyék oldala és az adatgyűjtés

A főpolgármester neve alatt futó oldal ránézésre ma is képes személyes adatokat gyűjteni, de a kitöltők által ehhez elfogadandó adatvédelmi tájékoztató a 99 Mozgalom honlapjára mutat.

Ez az oldal azonban időközben reklámújság lett, a KiberNet Kft. használja a domaint. Így aztán az oldalon, a https://kilencvenkilenc.hu/adatkezelesi-tajekoztato/ címen jelenleg egyáltalán nincs adatvédelmi tájékoztató, hiába hivatkozik rá a főpolgármester honlapja.

Szintén az örök múlt bizonyítéka, hogy Karácsony Gergely – 2022-es – kampányát elvileg még mindig lehet az oldalon keresztül támogatni. Ehhez a Datadattal összekapcsolható ActionNetwork oldalán lehet bejelentkezni, de ennek előfeltétele a fizetési adatok megadása.

Ezt követően az adományozónak kötelezően el kell fogadnia, hogy a megadott személyes adatokat az Adatkezelő kezelhesse. Jó kérdés, hogy ez ki lehet, hiszen egy már nem létező adatkezelési tájékoztatóra hivatkozik az oldal.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Elképesztő hanyagságra utal a leiratkozás lehetőségének megoldása is

Amikor az adományozó rányomna a fizetést véglegesítő gombra, az alatt azt láthatja, hogy hozzájárul személyes adatainak megadásával ahhoz, hogy Karácsony Gergely stábja bármikor megkereshesse, illetve leiratkozhat a 99 Mozgalom domainjét tartalmazó leiratkozás@kilencvenkilenc.hu e-mail címen.

Utóbbi – tekintettel arra, hogy a domaint már más használja – valószínűsíthetően már nem működik, így feltételezhető, hogy a leiratkozás sem lehetséges.

A 99 Mozgalomhoz kapcsolódó komoly adatkezelési előzmény, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2023. december 20-án felszólítást tett közzé a Datadat Professional Kft adatkezelésével összefüggő lezárult vizsgálat alapján.

A Datadat-cégek fővállalkozóként, illetve adatfeldolgozóként jártak el a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület mint adatkezelő megbízásából. Emlékezetes, hogy a 99 Mozgalom Egyesület félmilliárdos adománygyűjtése miatt az OTP tett feljelentést.

Az ügy kapcsán Gyurcsány régi embere, Tordai Csaba – a főpolgármester jogi főtanácsadója – irodájában okirat-hamisítást alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le az adónyomozók.

A botrány kirobbanása óta a hatóságok pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja miatt is nyomoznak. Emellett a decemberben felszólítással végződő ügyben az adatvédelmi hatóság kimondta, hogy „az Egyesület a Hatóság több alkalommal történt felhívása ellenére a Hatóság megkeresésére egyáltalán nem válaszolt, megsértette a GDPR 31. cikke szerinti együttműködési kötelezettséget”.

Tehát Karácsonyék mozgalma még csak szóra sem méltatta a magyar adatvédelmi hatóságot. Ráadásul a NAIH több teendőre is felszólította Karácsony Gergely és pénztárosa, Perjés Gábor egyesületét, amelyeket haladéktalanul el kellett végezniük.


Idézzük: (a NAIH felszólítja)

  • „az Egyesületet arra, hogy igazolható módon törölje a https://csatlakozz.kilencvenkilenc.hu/form/segitek weboldalon keresztül korábban az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes adatot!
  • Az Egyesületet arra, hogy a weboldalán utólag nyújtson tájékoztatást az érintetteknek a személyes adataik kezeléséről (mettől meddig, milyen típusú adatokat, milyen forrásból és milyen célból kezelt, és abban milyen adatkezelők és adatfeldolgozók működtek közre)!
  • Az Egyesületet arra, hogy a továbbiakban működjön együtt a Hatósággal!”

A 99 Mozgalom már nem használja weboldalát, így nem látható, hogy utólag tájékoztatta volna a több tízezer érintettet a személyes adataik kezeléséről. Amint pedig a Mandiner bizonyította, Karácsony Gergely sem frissítette honlapját, sem annak adat- és pénzgyűjtési funkcióit. Bár láthatóan még az előző, elbukott kampányán sem lépett túl, a főpolgármester már a júniusi helyhatósági választásokra készül.

2024. február 20. 15:14
Meghalt egy tanár egy éjszakai kiránduláson, árokban találták meg a holttestét
Az ügy vizsgálata még folyamatban van.
Teherbe esett egy 55 éves színésznő, 24 éves rajongója az apa
A leendő apuka már egészen kisgyerekként tudta, hogy ennek meg kell történnie.
Agyon lőtte, "jól tette", hősként ünneplik a 85 éves nénit
A rendőrség nyilatkozata szerint jogos volt az idős nő önvédelme.
Sejtelmes üzenettel köszöntötte kedvesét Tóth Gabi: „Sz…”
Az énekesnő megható sorokba foglalta érzéseit.
Kivételes repülős élményben volt része a Korda házaspárnak
A külföldi utasok értetlenül figyelték a történteket.
Megkorbácsolt egy szurkoló egy válogatott focistát, videó készült a példátlan jelenetről
Nem tudta elviselni, hogy csapata veszített a Szuperkupa-döntőben.
Tények röviden, 2024. április 12., péntek
Tények röviden adás
Egyedül ment szülni a klinikára egy anyamacska hajnali 1-kor, videón a hihetetlen eset
Éppen a biztonsági kamera alatt robbant a cukiságbomba.
A völgyekben lehet még éjjel akár 4 fok is
időjárás-jelentés, 2024. április 12., péntek
Milyennek látnánk Európa arcát?
Arcok, akik egész Európát szimbolizálják Till Brönner lencséjén keresztül. Még a tárlat berendezése közben találkozt...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.