ITM-államtitkár: jelentős növekedési potenciál van az iparban

Jelentős növekedési potenciál van a magyar iparban - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a legfrissebb statisztikai adatokról.

2022. április 05. 08:38

A KSH kedden közzétett adatai szerint februárban az ipari termelés volumene 4,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Januárhoz képest 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. Az év első két hónapjában 6,6 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint a múlt év azonos időszakában - közölte a KSH.

György László kiemelte: idén az első két hónapban bővült a magyar ipar, ráadásul februárban is bővült havi összevetésben, viszont "ennél sokkal nagyobb növekedési potenciál" van az ágazatban.

Megállapította: "azért lehetünk bizakodók minden nehézség ellenére, mert keresleti piac van, óriási igény van a magyar - egyébként versenyképesen működő - ipar termékei iránt a világban".

Fotó: Facebook/György László

A magyar gazdaság exportversenyképes, vagyis a világpiacokon a többi termelő ország vállalataival szemben a magyar vállalkozások ugyanazt a minőséget olcsóbban tudják előállítani, vagy jobb minőséget tudnak ugyanolyan áron előállítani - fejtette ki.

Az adatokat befolyásolhatja az is, hogy az elmúlt 12 évben a kormány által meghirdetett újraiparosítási stratégia idevonzotta a befektetőket. Ezt kiegészítették olyan patrióta gazdaságpolitikával, amiben a válság alatt is a támogatások háromnegyedét a magyar tulajdonú mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak juttatták, amelyekkel a beruházásokat ösztönözték - mondta. Támogatták a magyar gazdasági szereplőket abban, hogy ne halasszák el a beruházásaikat, és ne küldjék el a dolgozóikat, ez az, amiért az elmúlt két évben 40 százalékkal több beruházás valósult meg Magyarországon, mint a visegrádi országokban, és az EU-ban - mutatott rá az ITM államtitkára.

Kitért arra: a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a növekedéshez csakúgy, mint az élelmiszeripar és az egészségipar. Jelezte: a járműipar folyamatosan az ellátási lánc problémáival szembesül, a félvezetők mellett egyéb alkatrészekből, például üléshuzatokból is hiány alakult ki. Rámutatott: mindeközben a megrendelésállományuk soha nem volt még olyan magas, mint jelenleg, így amennyire tudnak, raktárra termelnek, és bevárják azokat az anyagokat, alkatrészeket, amelyek nem állnak rendelkezésre.

MTI

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Tények este teljes adás, 2022. május 27., péntek
GYILKOSSÁG - Családi tragédia Aszódon! Megölte lányait és magával is végezni akart egy 46 éves férfi. A lányokat elt...
Tények Plusz adás, 2022. május 27., péntek
CSALÁDI TRAGÉDIA - Kivégezte kislányait, majd vonat elé ugrott egy férfi Aszódon. A gyerekek láthatáson voltak nála,...
Intenzív osztályra került a Nemzet Színésze
A mentő vitte el csütörtök reggel a 88 éves színészt.
Tények röviden, 2022. május 27., péntek
Tények röviden adás
Erősen felhős idő néhol záporokkal
időjárás-jelentés, 2022. május 27., péntek