Így működött a dollárbaloldal finanszírozása: lerántották a leplet a kampányszámlás átverésről

Látványosan megdőlt az az állítás, hogy nem a baloldali pártokat segítették a külföldről érkező pénzek. Volt egy olyan kampányszámla, amely a DK szerint is „központi” volt, de nem a pártokhoz ment belőle a pénz. Úgy tűnik, a Soros-pénzekből Márki-Zay szervezetén keresztül, illetve közvetlenül intézték a közös kampányt Gyurcsány régi kollégái, és a források végül – túlnyomó arányban – éppen Soros magyarországi embereinél landoltak – írta a Magyar Nemzet

Március 19-én Márki-Zay Péter, a dollárbaloldal egykori miniszterelnök-jelöltje, jelenleg Hódmezővásárhely polgármestere, valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke egy hosszabb bejegyzést tett közzé a közösségi médiában. Ebben arról ír, hogy ők a kampány során mindennel jogszerűen elszámoltak és a baloldali pártok nem kaptak ebből a pénzből, sőt azt is tagadta, hogy közös számlát vezettek volna: 

Az Action for Democracy NEM a magyarországi ellenzéki pártok 2022-es választási kampányát finanszírozta, hanem az ezzel párhuzamosan folytatott MMM civil kampányt. Az ÁSZ állításaival ellentétben az MMM-nek nemhogy közös számlája nem volt a pártokkal (mekkora hazugság ez!), de még ők sem találtak egyetlen fillért sem, ami tőlünk a pártokhoz került volna.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a párt elnökségi tagja, illetve oktatási és kulturális árnyékminiszter három héttel ezelőtt, február 21-én az ATV műsorában (16:17-től) elismerte, volt közös központi számla, amiből a kiadásokat finanszírozták.

A politikust több újságíró, így Krug Emília és Rónai Egon kérdezte, a beszélgetés idevágó részletét érdemes szó szerint is idézni:

„Krug Emília: Nem, nem, nem. Az van benne, hogy nem pénzbeli, hanem kampányeszközbeli támogatás formájában használták fel ezeket a forrásokat, tehát szórólapoztak, kampányeszközöket használtak, standoltak stb.

Barkóczi: Azok miből vannak? Pénzből, azokat ki kell fizetni.

Krug: Pénzből. Magyarán az a pénz elvesztette pénz jellegét és kampányeszközök formájában jelent meg a kampányban, ezt mondja az ÁSZ.

Barkóczi: Ha-ha, de nem vesztette el pénz jellegét, mert még egyszer szeretném mondani, mi ilyen pénzeket nem használtunk fel. És, ahogy hallottam itt, a várakozás közben, a Momentum képviselője nyilatkozott az Önök híradójának és ezt ők is megerősítették, hogy nem használtak fel ilyen jellegű pénzeket.

Rónai Egon: Ez azért furcsa, mert Márki-Zay Péter meg azt állítja, hogy de igen.

Barkóczi: Márki-Zay Péter már sok mindent állított, amiről aztán kiderült, hogy nem úgy van.

Krug: De nem volt központi MMM-es központi számla, amiről ezeket a kiadásokat finanszírozták?

Barkóczi: Megmondom őszintén, nem tudom, erről pedig őt kellene megkérdezni.

Rónai: Hát őt megkérdeztük és azt mondta, hogy de.

Barkóczi: Volt, igen, ezt ő is megerősítette, hogy ezekből a pénzekből a pártokhoz nem jutott.”

Sőt korábban Márki-Zay Péter 2022-ben maga is elismerte, hogy a külföldi adományokból finanszírozták a baloldal kampányát: „Az egyik legfontosabb feladatom volt nekem is már tavaly októbertől kezdve, hogy tudjuk finanszírozni az ellenzék kampányát, hogy tudjunk óriásplakátokat venni, hogy tudjunk Facebook-hirdetéseket, YouTube-hirdetéseket venni. És igen, ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, ahhoz kellett egy nem pártos, párhuzamos civil kampány is, amit az MMM folytatott, az MMM finanszírozott, magyar nagy adományozók és külföldi magyar adományozók segítségével.”

Fotó: MTI/Kovács Attila

A pénz oroszlánrésze

Nemrég kiderült, hogy az Action for Democracy (A4D) 2022-es pénzügyi beszámolója szerint egyetlen magánszemélytől származott a négymilliárd forintos éves büdzséjük 90 százaléka a választás esztendejében; az X-en az elmúlt hetekben megosztott beszélgetéseken pedig az A4D vezetői gyakorlatilag beismerték, hogy a spekuláns adta a guruló dollárok zömét. A pénzek a baloldal kampányát szolgálták, anélkül is, hogy a pártok technikailag hozzáfértek volna a közös számlához.

Minderre nem is volt szükség, hiszen a Gyurcsány–Bajnai-kormányok kulcsfigurái intézték a kampányügyeket, a pártok érdekében.

A Nemzetbiztonsági Bizottság által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján egyértelmű, hogy a baloldali kampány központi „agya” a Bajnai Gordon-féle DatAdat-csoport volt. Ennél a cégnél találkozott a régi baloldali gárda és a külföldről érkezett pénz, valamint kampánytechnika. Egy Bajnaihoz erősen kötődő személy, Korányi Dávid „hajtotta fel” a Soros-pénzt a tengerentúlon, amely aztán a dollárbaloldal kampányát szolgálta.


Árulkodó szereplő: Wesley Clark

Az egész kampányfinanszírozási botrány érdekes aspektusa, hogy az Action for Democracy testületében kulcsszereplő Wesley Clark nyugalmazott tábornok, akivel Márki-Zay – elmondása szerint – a választási kampány finisében „konzultált”.

Wesley Clark egyébként egyik fő felelőse volt az 1999-es jugoszláviai NATO-bombázásoknak. Márki-Zay arról beszélt, hogy amennyiben a NATO úgy dönt, akár katonai segítséget is adna Ukrajnának. Ez a kijelentése teljesen megegyezik Wesley Clark álláspontjával, aki szintén teljes mellszélességgel síkra szállt Ukrajna katonai támogatása mellett.

Mindez arra utal, hogy a Soros-féle körök nemcsak pénzt küldtek, de befolyást is gyakoroltak a dollárbaloldal politikájára.

2024. március 22. 14:58
Váratlan bejelentés a Közel-Keletről: Észak-koreaiak indultak Iránba
A szakértők kockázatos lépésről beszélnek.
Felkavaró tragédia a Mosoni-Dunán: Holtan találta barátját két túrázó
Percekkel korábban még együtt volt a csapat.
Óriási lángok csaptak fel a Népligetben
Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.
Kiadták a riasztást, a vihar órákon belül lecsaphat
Visszavonásig érvényben van.
Most érkezett: Holtan találták az eltűnt nyíregyházi édesanyát
Férjét és 4 gyermekét hagyta hátra.
Tények Plusz adás, 2024. április 24., szerda
SEGÍTSÉG, BAJ VAN! - Rosszul lett több mint 70 gyerek, több mint 30-at kórházba vittek! Ki kellett üríteni egy budap...
Győzike van, volt és lesz!
Vajon mi ez a Győzike-jelenség és miért érdekel mindenkit ennyire, hogy hogyan él a Gáspár-család? Ahogy bejelentett...
Ez ütős lesz!
Óriási durranásra készül a TV2, új műsorok, új műsorvezetők, hatalmas fordulatok. Mindezt most tudhatják meg első ké...
Szentkirályi Alexandra: A főpolgármesteren erőt vett a kapuzárási pánik - videóval
„Ijedtségében most elismerte, hogy hiba volt a nagykörúti biciklisávok kijelölése” – hangsúlyozta a főpolgármester-j...
Ezt nem lehet feldolgozni!
Mátyás Balázs Tamás egykori rendőr nevét már egy ország ismeri. Ő az a rendőr, aki még öt évvel ezelőtt egy szörnyű ...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.