Így bénította meg a fővárost Karácsony Gergely

Karácsony Gergely városvezetése példátlan káoszt okozott Budapesten, amikor egyszerre kezdte el számos forgalmas csomópont felújítását. Ennek nem kellett volna így lennie, ha a főpolgármester úgy dönt, hogy csak folytatja elődje munkáját – írta meg az origo.hu vasárnap.

2022. május 08. 09:00

Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesterré választása után azzal kezdte a munkát, hogy elrendelte számos olyan projekt felülvizsgálatát, amelyeket lényegében startra készen kapott Tarlós István előző városvezetőtől. Hogy ennek mi volt az oka, azt nem tudhatjuk, az eredmény azonban világos: miközben csúszott a projektek megvalósítása, még drágultak is. Mindeközben a fővárosi vezetés azzal volt elfoglalva, hogy a késlekedésért és lényegében minden másért is a kormányt hibáztassa - írta az origo.hu.

Így alakulhatott ki az a helyzet, amellyel a budapestiek 2021 júniusában szembesültek: a sokáig halogatott és idő közben megdrágult építkezéseket egyszerre kezdték el, amivel megbénították a város autós forgalmát. Karácsonyék a metrófelújítás idején fogtak bele a pesti alsó rakpart átépítésébe Margit híd és az Országház közötti szakaszon, Dél-Pesten pedig az 50-es villamos vonalának korszerűsítése érintett több forgalmas helyszínt. Június 16-án kezdődött el a Lánchíd felújítása, majd június 19-én következett be a Nyugati pályaudvar lezárása. A folyamatot pedig a Blaha Lujza tér renoválásának megkezdése tetőzte be, ami tovább lassította a forgalmat a belvárosban.


Az építkezések hatása azonnal érződött, az autós közlekedés lényegében ellehetetlenült Budapesten, ahol a belvároson való átjutás több órás vánszorgássá változott. És mindez még csak a kezdet volt: ekkor még hónapokra voltunk a szeptemberi iskolakezdéstől.

A Metropol visszalátogatott a Blaha Lujza térre 2021 októberében, ahol nem igazán változott semmi: káosz, dugók és mocsok. A lap így számolt be a látottakról: „Szerda óta nem működnek a lámpák, és szerda délutánra az úttestet is lemarták. Csütörtök reggelre leaszfaltozták ugyan egy részét, de a káosz maradt: eltűnő zebrák, nem működő lámpák, értelmezhetetlen terelések, jelzőtáblák és felfestések, egymásra terelt gyalogosok, biciklisták, autók és buszok... Egy terelőtábla még csütörtökön is a középső sávban árválkodott, és kényszerítette egy sávba összeszűkülni a forgalmat."


Mint arról korábban írt az origo.hu, a Blaha Lujza tér felújítása az eredeti, Tarlós István korábbi főpolgármester által megrendelt tervekhez képest 400 millió forinttal drágult, miközben kevesebb műszaki tartalommal valósul meg. Kimaradnak a különböző térépítészeti, közlekedési, közműkiváltási elemek, és nem épül buszváró, sem pavilonépület kávézóval és nyilvános illemhellyel. Az aluljáró bővítését szintén kihúzták a feladatok közül.

Mindeközben kérdéses, hogy egyáltalán elkészülnek-e a felújítási munkálatok 2022. IV. negyedévére, ahogyan az a tervekben szerepel. A Metropol több videót készített arról, hogy a melósok unatkoznak és olyan is előfordult, hogy munka helyett az aluljáróban fociztak.

Szívszaggató ahogyan gyászol egy vámospércsi kutya - videó
Nem mozdul gazdája sírja mellől egy hűséges kutya a vámospércsi temetőben.
Összekötött végtagokkal vágtak falhoz szülei egy 3 éves kislányt, meghalt
A folyamatosan kínzott gyermek agyműködése leállt, belehalt sérüléseibe.
Filmbe illő rendőri akciót vett fel az érdi busz kamerája - videó
Békésen zötykölődött a sárga autóbusz a minap Érden, aztán olyan történt, mint az akciófilmekben.
Azt hiszi, már mindent látott? Nézze meg, miben koncertezett Majka!
A különleges pillanatot közösségi oldalán tette közzé.
Kétszer gázolt el egy férfit a 61 éves autós, majd kiszállt és megtaposta a fejét
Egy szemtanú segített elkapni a gyilkost.
Ilyen időjárásra készüljünk a következő napokban
Folytatódik a következő napokban a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szo...
Meleg léghullámok érkeznek
időjárás-jelentés, 2022. augusztus 14., vasárnap
Már látogathatók az újszülött tigrisek
A látogatók kedvencei lettek pillanatok alatt az újszülött tigrisek a zalaegerszegi Csács-hegyi állatkertben. A köly...
Anyára és kisgyerekére gyújtotta rá a házat két férfi Véménden
Molotov-koktélokat dobtak a házukra.
Rekordsúlyú pontyot fogtak a Tiszából
Rekordsúlyú, csaknem 22 kilós pontyot sikerült kifognia egy fiatal horgásznak Tiszatarjánnál. A hal kifárasztása hos...