családtámogatás

Hornung Ágnes: a családok támogatása a legfontosabb befektetés a jövőbe

A legfrissebb Hungarostudy-kutatás is azt bizonyítja, hogy a családok támogatása az egyik legfontosabb befektetés a jövőbe.

2023. január 13. 13:41

Hornung Ágnes - a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Család - Egészség - Közösség című konferenciáján, amely egyúttal a Hungarostudy 2021 kutatás bemutatója is - arról beszélt, hogy a magyar családpolitika célja a családok további erősítése, valamint a fiatalok előtt álló akadályok lebontása, hogy egyszerűbb, könnyebb legyen a boldogulás az új nemzedékeknek. 

A fiataloknak szóló támogatások közül megemlítette a Nemzeti Tehetség Programot, amelynek köszönhetően évente 300-350 ezer fiatal részesülhet támogatásban, az ingyenes kresz- és nyelvvizsgát, valamint a 25 év alattiak szja mentességét, amellyel akár évente 780 ezer forint többletjövedelemhez juthatnak a fiatalok. 

A kormány szeretné megadni a lehetőségét annak, hogy ne kelljen választani a tanulás és a család, a munka és a család között, ezt segíti például idén januártól a 30 év alatt gyereket vállaló nők szja-mentessége, a szintén 30 év alatti, a tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követően gyereket vállaló nők teljes diákhitel tartozásának elengedése, valamint a babaváró hitel meghosszabbítása 2024-ig - mondta az államtitkár. 

Hornung Ágnes úgy fogalmazott, a család a jövő egyetlen lehetősége, és mivel történelmi tapasztalat, hogy a magyarok kis nemzetként csak magukra számíthatnak, ezért a megmaradás érdekében cselekedni kell, és meg kell erősíteni a családokat.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a világ és benne Magyarország "egyik válságból a másikba menetel", ezért is rendkívül fontos eredmény, hogy a családtámogatási rendszert még tovább tudták erősíteni, és már szinte minden élethelyzetre kínálnak megoldást és segítséget.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke a Kopp Mária és munkatársai által 35 éve indított a Hungarostudy-kutatást úgy jellemezte, mint ami a legátfogóbb képet adja a magyarok lelkiállapotáról, a családhoz és a közösséghez való viszonyáról.

A legfrissebb, 2021-es felmérés a KINCS és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének közös munkája, az adatfelvétel során 7 ezer embert kérdeztek meg, az adatokból pedig 27 tanulmány született, amelyek fontos iránytűként szolgálhatnak a tudományos terület és a politikai döntéshozók számára is - emelte ki az elnök.

Fűrész Tünde röviden ismertette a kutatás eredményeit. Ennek alapján a magyar fiatalok még mindig kettőnél több gyereket szeretnének, a magyarok a házasságot a legideálisabb együttélési formának tekintik, a párkapcsolati elégedettség szintje a házasok esetében a legmagasabb, a pozitív szülésélmény pedig hozzájárul a további gyerekek vállalásához.

A vizsgálat feltárja a gyerekvállalás elutasítása mögötti okokat, és vizsgálja azt is, hogyan ítélik meg a magyarok a családtámogatási formákat.

A kutatásból kiderül továbbá, hogy a mentális és testi egészég szétválaszthatatlan egymástól, és az is, hogyan befolyásolja a közérzetet a fájdalom, a fizikai aktivitás, az elhízás, az alvászavarok, a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás, valamint hogy, milyen okok húzódnak meg ezek mögött.

A felmérésben vizsgálták, hogy a magyarok hogyan dolgozták fel a pandémia traumáját, valamint, hogy hogyan alakult a depressziósok aránya a társadalomban. A közösségről szóló fejezetből az derül ki, hogy a társas kapcsolatoknak milyen fontos szerepe van a szubjektív jóllét és az egészségi állapot alakulásában, és hogy a fiatalok boldogsága és elégedettség-érzete annál magasabb minél jelentősebb társas támogatással rendelkeznek.

Látható, hogy a magyarok önbecsülése nőtt, képesek megbirkózni a nehézségekkel, a kihívásokkal, lojálisak és büszkék a hazájukra, de tisztában vannak a hiányosságokkal is, és erős szabálykövetési hajlandósággal jellemezhetők.

Az eredmények szerint tehát annak ellenére, hogy "sok minden beteges, ami körülvesz bennünket", a családhoz, a támogató közösségekhez és a nemzethez való viszonyulása egészséges a magyaroknak - ismertette Fűrész Tünde.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy fogalmazott, a család az élet legbecsesebb dolga, a család jelenti gyökerünket, az élet forrását, biztos, szerető hátteret biztosít, ugyanakkor a közösség legkisseb összetartó kapcsa, a társadalom alapegysége, amelyet a nemzet gyarapodásához védeni, támogatni kell - közölte az MTI.

Képek forrása: Hornung Ágnes hivatalos Facebook oldala

Felfoghatatlan tragédia: Mentőt hívtak két tinihez, az egyikük a kórházban meghalt
A 15 éves lány életét már nem tudták megmenteni, egy 16 éves fiút pedig jelenleg is kórházban ápolnak.
Lövöldözés volt egy társasházban, a kiérkező rendőrökre is rálőttek
A férfi a gyanú szerint felfegyverkezve akart rátörni szomszédjára, majd a kiérkező rendőrökre is tüzet nyitott.
Pofonosztás volt az egri wellness szállodában, a nyakmasszírozóra túl nagy érdeklődés volt
A vendégek az egyik nyakmasszírozón vesztek össze, majd egymásnak estek.
Földrengés volt Iránban, többen meghaltak
Legalább hárman meghaltak és több mint 800-an megsérültek a hét végén az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban tört...
Küszöbön a zombiapokalipszis? Rohamosan nő a halálos gombafertőzések aránya
A The Last of Us című horrorsorozat gombája a valóságban is létezik, mégsem a Cordyceps jelenti a legnagyobb problém...
40 utas égett halálra
Gyorshajtó sofőr miatt halt meg negyven ember Pakisztánban. Túl gyorsan hajtott, emiatt megcsúszott és egy híd pillé...
Már van olyan áldozat, akit eltemettek
Rokonok és barátok sírva gyűltek össze az izraeli utcákon, hogy részt vegyenek a kelet- jeruzsálemi lövöldözés két á...
Megteltek a sípályák, jönnek a mínuszok
Óriási tömeg volt a mátraszentistváni síparkban, rengetegen voltak a hétvégén síelni, vagy szánkózni Bánkúton. Ott m...
Papucsára hívott volna mentőt
Nem beszélem John Lennon nyelvét, fent maradt a papucsom a csirkeól tetején, nem lehet cukrot kapni a boltban - ilye...
Haza akarnak költözni a paneltűz után
Új bútorokat és rengeteg felajánlást kapott az a miskolci család, akiknek a lakása szilveszterkor egy tűzijáték miat...
Nem tudta kihasználni a Milan bukását a Lazio
Pornófilmbe való Tolvai Reni legújabb videója
Romlott Rácz Jenő állapota
Üzent Szalai Ádám
35 évesen meghalt a népszerű sztár