Hátradőlhetnek a magyar háztartások az európai rezsiadatokat látva

Januárban tovább csökkent a különbség a magyarországi és az európai lakossági végfelhasználói áram- és gázárak között, amit az magyaráz, hogy míg a hazai tarifák fixek, a földrész más országaiban többé-kevésbé követik a piaci ármozgásokat, amelyek most nekik kedveztek. A helyzet azonban hosszabb ideje változatlan: az EU-n belül most is a honi áram- és gáztarifák voltak a legalacsonyabbak - írta a Világgazdaság.

A 27 uniós országban a bruttó lakosság áramárak 30,72 eurócentet tettek ki januárban kilowattóránként,és 28,66 eurócentet – mutatta ki a finnországi VaasaETT. A társaság a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint az Energie-Contor Austria megbízásából készíti el a felmérését havonta a vizsgálatba bevont országok energiahatóságaitól és elosztótársaságaitól kapott adatok felhasználásával. Az uniós átlagár decemberben még 31,74 eurócent, a 33 fővárosra számolt összeurópai átlag pedig 29,38 volt. Az elemzés a fővárosokra fókuszál, de a helyi szabályozás függvényében a kapott értékek nagyjából azonosak is lehetnek az országos adattal, illetve attól kisebb mértékben el is térhetnek.

Behozhatatlan a különbség a hazai tarifák javára

Az egyes országok (pontosabban a fővárosaik) tarifái között így is hatalmas a különbség: az uniós összehasonlításban a legkedvezőbb helyen álló Budapest 9 eurócentes áránál csak a nem uniós Kijevé volt alacsonyabb, 4 eurócent. Az uniós és az európai átlag a hazainak több mint a háromszorosa, de már az uniós lista negyedik legjobb helyén álló Zágrábban is a budapesti tarifa másfélszeresét számlázzák ki a háztartásoknak, a legdrágábban vásárló rómaiaknak pedig több mint a hétszeresét, kilowattóránként 63,73 eurócentet. Kijev és Budapest után Belgrádban, Podgoricában, Vallettában és az említett Zágrábban a legalacsonyabb a vizsgált egységár, míg a rómaiak után a berlinieknek, a koppenhágaiaknak és a dubliniaknak kell a legjobban odafigyelniük arra, mennyi áramot használnak. 

Magyarországon évek óta változatlanok a lakossági villamosenergia-tarifák (más közmű- és egyéb díjakkal együtt), de több más ország kormánya is beavatkozott a lakossága védelmében a 2021 őszétől felfelé tartó, tavaly pedig már elszabadult áramárak hatásainak mérséklése érdekében.

 A VaasaETT kilenc olyan fővárost sorol fel, amelyekben a bruttó lakossági ár csökkent, ebből ezt hét esetben az áram piaci árának lehetett köszönni, háromban a kisebb energiaadónak, egy-egy helyen az ársapkának, illetve az elosztási díj esésének, egy fővároshoz pedig nem fűzött magyarázatot a finn cég. (Egy-egy fővárosban a felsoroltak közül egyszerre több ok is érvényesülhetett.) Ugyanakkor tíz főváros háztartásai még mindig drágulással szembesültek, részben a helyi energiaár, részben az elosztási díj növekedése, egy helyen pedig az ideiglenes áfacsökkentés megszüntetése miatt. A legnagyobb a római növekedés volt (21 százalék), a legnagyobb csökkenés pedig az amszterdami (38 százalék), ahol így már „csak” három és félszer nagyobb az áramtarifa, mint Budapesten.

Fotó: VG

„Az átlagos tarifák harmadik hónapja tartó esése ellenére a 2023. januári lakossági villamosenergia-díjak továbbra is számottevően magasabbak, mint egy éve, sőt volt, ahol új csúcsra értek: Belgrádban, Bernben, Pozsonyban, Nicosiában, Vilniusban és Varsóban" – szögezi le a VaasaETT. (Varsó volt az a főváros, ahol visszaállították az áfa válság előtti, 23 százalékos szintjét).

Meglepően különböző a tarifák szerkezete

Érdekes azt a diagramot is vizsgálni, amely a fővárosok áramtarifáinak összetételét mutatja. Ebből kiderül, hogy az energiadíjra Rómában jutott a legnagyobb súly (83 százalék), így ott az elosztás, az energiaadó és az áfa együtt csak 17 százalékon osztozik. Az energiadíj szempontjából a másik véglet Budapest volt, ahol az egységárból 14 százalék jut az áramra, viszont 65 százalékot visznek el az elosztótársaságok, energiadíj nincs, az áfa pedig 21 százalék. Az áfa terén csak Bécs előzi meg Budapestet a maga 26 százalékával. Az energiadíj fizetését Budapest mellett csak néhány más főváros háztartásai ússzák meg, az áfa pedig – 5 százalékkal – Londonban, Vallettában és Madriban a legalacsonyabb.

Szeptember óta lejtőn a gáz ára

A földgáz bruttó lakossági átlagára 14,34 eurócent volt januárban, a teljes európai átlag pedig 13,61 eurócentet tett ki. Az EU-n belül ismét a budapesti érték volt a legalacsonyabb, kilowattóránként 2,47 eurócent, teljes Európát nézve pedig a kijevi, 2,10.

Az elemzés kiemeli, hogy a 30,30 eurócentes stockholmi egységár a budapestinek a 12-szerese.

A magas svéd ár kapcsán felhívja a figyelmet, hogy Svédországban e szolgáltatás fajlagosan is drága, hiszen az ország viszonylag kis számú, 92 ezer háztartásából 58 ezer a szigetszerűen ellátott Stockholmban van. Ahogyan a villamos energia, úgy a földgáz is jellemzően alacsonyabb a kelet-közép-európai fővárosokban, mint a többi európai országban.

Fotó: VG

Nem minden főváros lakosai jártak jól a gázszámlával

Ebben a szegmensben is kimutatott drágulást a VaasaETT, a legnagyobbat, 28 százalékost Varsóban. Ott – ahogyan a villamos energia esetén is – ugyanis megszűnt a kedvezményes áfa. Kilenc országban került januárban többe a gáz a lakosság számára, mint decemberben és nyolcban lett olcsóbb. Az áresést jellemzően a gáz árcsökkenése okozta, de volt, ahol jutott szerep az energiaadóra és az elosztási díjra is. Az európai piaci gázárak már tavaly szeptember óta gyengülnek – idézi fel az elemzés, amely magyarázatként az enyhe időjárást, valamint a kormányok beavatkozásait is említi.

E termék esetén a luxembourgi tarifán belül a legmagasabb (86 százalék) az úgynevezett molekulaár, amely a stockholmin belül (40 százalék) a legalacsonyabb. Budapest itt a középmezőnybe került: a gázra 52 százalék jutott, az elosztásra 27, energiadíj nincs, az áfa pedig 21 százalék.

A címlapfotó illusztráció.

2023. február 16. 09:10
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Kaszált a Panda
Egy pandajelmezbe bújt játékos vitte el a Zsákbamacska főnyereményét, a kilencmillió forint értékű autót. A bátor dö...
Orbán Viktor: A háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót
Az európai emberek elindultak a béke irányába, azonban Európa vezetői továbbra is a háború pártján állnak – mondta p...
Azzal vádolják, hogy kés alá feküdt
Egy bizonyos kor után nem elegáns egy nőt a koráról faggatni. Legalábbis sok hölgy nem szereti ezt... Az pedig egyen...
A legnehezebb küldetés
Magyarországon évente 250-300 gyermeknél diagnosztizálnak daganatos megbetegedést, közülük 40-50 kis beteg érkezik a...
Félelmetes potyautassal tért haza a Pesti úti Lidl vásárlója, a világ másik végéről kerülhetett a szatyrába
Segítséget kellett hívnia a vásárlónak.
Valós esély van arra, hogy Lionel Messi visszatér Barcelonába
Nem a fotózás királyai az összehajtható mobilok
Ezt gondolják az emberek Tóth Andi és Marics Peti szakításáról
Több mint 500 köbméter illegálisan lerakott hulladék a Balatonon
Beszámoló Homoktövis Természetvédelmi Területen végzett élőhelyekezelésről