Három új sekélygáz-kutat állít termelésbe a Mol Kelet-Magyarországon

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon; a három új kút akár 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig - tájékoztatta a vállalat hétfőn az MTI-t.

A közleményben felidézik, hogy 2019-ben indították el a sekélygáz-programot, új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kisméretű mezőket célozzák meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat évi 1,4 milliárd köbméteres magyarországi gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz.

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét - ismertették.

A magyarországi gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák. Az eddig termelésbe állított sekélygáz-kutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50 ezret - közölte a Mol.

A három új kút akár napi 750 hordóegyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi mintegy 32 ezer hordóegyenértékes magyarországi gáz- és olajtermelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezők termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudják - fejtette ki a közleményben a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója.


Homonnay Ádám hozzátette, a programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén-termelés csökkenésének mérsékléséhez.

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a néhány hónapja bejelentett vecsési kutatási sikerre emlékeztetve hangsúlyozta: a Vecsés határában talált kőolaj és a kelet-magyarországi sikeres sekélygázfúrások is jelzik, hogy a Mol rövid távon is eredményeket tud felmutatni a hazai kutatás-termelés fejlesztésében.

A vállalat tájékoztatása szerint a Mol a legnagyobb földgázkitermelő Magyarországon, tavaly 1,4 milliárd köbméterrel a hazai termelés 90 százalékát adta.

A tervek szerint a következő öt évben mintegy 200 milliárd forintot fektetnek be Magyarországon a kőolaj- és földgázbányászatba. Ennek csaknem 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

A kutatás-termelés divízió munkájában kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének intenzifikálása és a sekélygázkutatási program. Ezek nélkül a hazai termelés mára a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt öt évben - közölte a Mol.

MTI

2023. február 27. 18:48
Hátborzongató videón a gyilkosság, élő adásban ölte meg férjét a bosszúszomjas feleség
A felvétel még most is elérhető a közösségi oldalakon.
Cigit, mobilt, energiaitalt adott tizenéves fiúknak szexért két egri férfi, felvették az együttléteket
Gyermekprostitúció kihasználása és szexuális visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi...
Lesújtó értéket kaptak, kórházba került Tóth Gabi kislánya
Az énekesnő érezte, hogy valami nincs rendben.
Vérfürdőt rendezett a volt férj, a gyerekeit is kivégezte, öt embert ölt meg
A férfi a szörnyűségek után öngyilkos lett.
Megkínoztak egy kutyát Szákszenden, szürreális halálról árulkodik a boncolás
Az idegenkezűséget mégis kizárták.
Marco Rossi: Ez egy hosszú sorozatnak első lépése volt
Marco Rossi szövetségi kapitány nem álmodott ilyen jó Eb-selejtezős rajtról, mint amit a bolgárok 3-0-s legyőzésekor...
Magyarország segélyszállítmányt küld a földrengés szíriai károsultjai számára
Üzenetet küld a világűrbe a pápa
A Vatikán a világűrbe készül eljuttatni egy digitális minikönyvet, amely Ferenc pápának 2020-ban, a koronavírus-vilá...
Óriási győzelem után megszólalt Szoboszlai Dominik
A csapatkapitány Szoboszlai Dominik szerint a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok elleni 3-0-s győzelemmel zárult...
Újabb részletek, kamaszfiúkkal szexelt a két férfi, videóra vettek mindent
Kiskorú fiúkkal szexelt, titokban pedig videófelvételt készített az aktusról az a két Heves vármegyei férfi, akiket ...
Elképesztő gólpasszt adott a szlovénok NBA-szupersztárja - videó
Több mint egy tonna kokaint foglalt le a salvadori haditengerészet
Életnagyságú szobrot kapott Lionel Messi
Ezt érezte a Sztárban sztár versenyzője Zámbó Jimmy dala közben
Káromkodott és üvöltözött a svéd kapitány interjú közben - videó