Gyurcsányék megint a multikat védik - Videó

Nem kellene semmit elvonni a nagy energiacégektől és a bankoktól, mi nem értünk egyet ezzel – mondta egy televíziós műsorban Varju László a DK alelnöke az extraprofitra kirótt adóról. A Mediaworks Hírcentrumának összeállításában más ellenzéki szereplők nyilatkozatait is felidézték, amelyekből kiderült, hogy baloldali kormányzás esetén veszélybe kerülne a rezsicsökkentés és az alapvető termékekre meghatározott ársapka - írta az Origo.

A multik védelmére kelt Varju László, a DK parlamenti képviselője a Heti tv csütörtök reggeli műsorában, ahol a benzinárstopról és az extraprofit elvonásáról volt szó.

Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke szerint nem kellene különadót kivetni a bankok, a multik és a nagy energiacégek extraprofitjára.

Varju konkrétan úgy fogalmazott: „Nem adót fognak fizetni, hanem elvonásokat csinálnak, de én azt gondolom, hogy inkább lehetne olcsóbb a benzin, és egyébként nem kellene elvonni semmit ezektől a vállalatoktól, mi nem értünk egyet." Majd azzal érvelt, hogy az adókat ezek a cégek, vállalkozások át fogják hárítani az emberekre, és „mi fogjuk megfizetni az árát." Szerinte így történt ez pár évvel ezelőtt is, amikor hasonló intézkedéseket hozott az Orbán-kormány.


A kormány nem engedi a fogyasztókra hárítani a különadót

A Gyurcsány-párti politikus természetesen nem fejtette ki az igazság minden részletét a műsorban, állításait erősen árnyalja, hogy a kormány világossá tette:

Nem háríthatók át a fogyasztókra az extraprofitot elvonó adók.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban az InfoRádióban azt mondta: a kormány figyeli a szolgáltatások árát, és ha azt tapasztalja, hogy valahol megpróbálják a fogyasztókra ráterhelni a cégek az extraprofitadót, akkor növelni fogják azokban az esetekben az adó mértékét, így büntetve a trükközőket. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szintén az InfoRádióban beszélt arról szerdán, hogy a bejelentett intézkedésekből várható 815 milliárd forint háromnegyede adódik a bankszektorból és az energetikai szektorból. Az energetikai szektor különadója nem hárítható tovább az árstop miatt, a banki különadónál pedig azt kell nézni, hogy a kamatok árazódnak át, vagy a díjtételek - magyarázta a jegybanki alelnök. az üzemanyagárak esetében fenntartható a jelenlegi alacsony ár. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy az üzemanyagok esetében fenntartható a jelenlegi alacsony ár, ez az eredménye annak, hogy kimaradunk az olajembargóból.

A baloldal támogatná az olajembargót

Egészen más lenne a helyzet, ha a baloldal lenne kormányzati pozícióban, az elmúlt napokban ugyanis többen közülük egyértelműen az orosz olaj elleni szankció mellett foglaltak állást. "Teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszközök az orosz agresszió leállítására" – írta Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton, jobbikos európai parlamenti képviselő, amikor az Európai Bizottság bejelentette az újabb szankciós csomagját, amely az orosz kőolajimport betiltását javasolta. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, nem támogatják, hogy Magyarország „véres" olajat vásároljon. A baloldal egykori külügyminisztere, Balázs Péter úgy fogalmazott: szerinte kudarc lenne, ha nem sikerülne elfogadtatni Brüsszel hatodik szankciós csomagját.

Fotó: Facebook

Fekete-Győr András a Momentum frakcióvezetője a brüsszeli csúcsértekezlet után, kedden este a Klubrádióban elárulta, hogy ha ők lennének kormányon, Magyarország mindenképp csatlakozott volna az embargóhoz.

Inkább olyan haladékot kértek volna az Európai Uniótól, amely alatt az átálláshoz, az orosz energiától való függőség felszámolásához szükséges fejlesztéseket, beruházásokat véghez tudja vinni.

A baloldal egyes szereplői támadták az alapvető cikkekre bevezetett ársapkát is, legutóbb pedig azt a kormányzati döntést, hogy csak a magyar rendszámmal rendelkező autósok juthassanak üzemanyaghoz a befagyasztott 480 forintos áron. Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára, Horn Gábor a napokban egy televíziós műsorban elfogadhatatlannak nevezte ezt a döntést, önmagát piaci fundamentalistának nevezte és azt állította, hogy ez a modell törvénytelen és el fog tűnni.

Dávid Ferenc, a DK új országgyűlési képviselője április végén a Szeged Tv adásában azt hangoztatta, hogy "nem szabadna benzin- és élelmiszerárstopot bevezetni, hanem inkább a lakosságnak kellene spórolnia."

Fotó: MTI

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a múlt hétvégi videós bejelentkezésében szintén a benzinársapka megszüntetését javasolta. Szerinte a benzinárak magasabbak mindenhol Európában, hiszen Orbán befagyasztotta őket. Mégis gazdaságilag ez a többi ország, ez ahhoz képest nagyon jól elvan – vélekedett a hódmezővásárhelyi polgármester.

Az extraprofit adó teszi lehetővé a rezsicsökkentés fenntartását, ami a baloldal kormányzása esetén – a fenti nyilatkozatok fényében - veszélybe kerülne, csakúgy mint az alapvető árucikkekre meghatározott ársapka.

2022. június 03. 10:24
Brutális balhé volt a XI. kerületben, az életéért küzdött az áldozat
A helyszínre mentők és rendőrök is érkeztek.
Elhunyt Schmidt Csaba
44 éves volt.
Csúnya baleset a 75-ösön, rosszul mérte fel a helyzetet a vétkes sofőr – Fotók
Figyelmetlenség állhat a baleset hátterében.
Újabb földrengés volt a Romániában, Magyarországon is érezni lehetett
Ismét megremegett a föld.
Közel 30 év után kimagasló sikerrel tért vissza a Zsákbamacska
A korábban is népszerű vetélkedő premier epizódja március 12-én, vasárnap este 20 óra 33 perckor került adásba a TV2...
Tények délben teljes adás, 2023. március 21., kedd
FÜSTMÉRGEZÉS - Füstmérgezést kapott, meghalt egy idős nő Budapesten. A tűzhelyen felejtette az ételt, ez kapott láng...
Tények reggel teljes adás, 2023. március 21., kedd
DRÁMA - Horrorsérülés a nagycenki focipályán: hosszú perceken át küzdöttek egy fiatal focista életéért. Fejbe rúgták...
„Nagyon cuki lány” – világhírű énekesnő oldalán bukkant fel a magyar Nagy Ő
Erre senki nem számított.
Enyhe tavasz néhány záporral
időjárás-jelentés, 2023. március 21., kedd, reggel
Itt az újabb pedofil botrány: hétéves gyerekeket zaklatott szexuálisan egy tanár Zalában
Tavaly tavasszal derült fény arra, hogy egy zalai település iskolájában egy pedagógus megengedhetetlen módszereket a...
Megkezdődött a hivatalos orosz-kínai csúcs a Kremlben
Vámpírmacskákat találtak, rémisztő állatoktól retteg most az egész világ
Maffiafőnökök képével díszített kábítószert foglalt le az olasz rendőrség
Olyan kormánnyal kapott rendszámot ez az autó, amilyet még nem látott a világ
Novák Katalin: A levéltárak a magyar családok, és ezen keresztül az egész nemzet emlékét őrzik