Gulyás Gergely: Ebben a ciklusban megduplázzuk a tanárok bérét

Gulyás Gergely összefoglalta az év első kormányinfóján az idei béremeléseket. Kijelentette, a pedagógusbéreket ebben a ciklusban megduplázzák, emellett emelkedik a szakápolók fizetése is. Az orvosok, katonák, rendvédelmi dolgozók is kaptak emelést, emellett a nyugdíjakat is emelték idén hat százalékkal. Lezárult a nemzeti konzultáció is, amit több mint másfél millióan töltöttek ki. Az EP-ben ezzel egyidőben Ursula von der Leyen bizottsági elnök világossá tette, hogy az LMBTQ- és migránsügyek miatt igyekeznek befagyasztani a hazánknak járó forrásokat. Gulyás Gergely ezt úgy értékelte, hogy mindenki kimutatta a foga fehérjét tegnap az EP-ben.

A kormány a tavalyi év végén létrejött megállapodásnak megfelelően üdvözli, hogy EU-s pénzek folyamatosan érkeznek Magyarországra. – Már tavaly megállapodtunk az EU-val arról, hogy az igazságszolgáltatást érintő, szerintünk indokolatlan módosítások közül melyeket kell elfogadni – emlékeztetett Gulyás Gergely az év első kormányinfóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint épeszű ember a bíróságok függetlenségét Magyarországon nem kérdőjelezte meg az elmúlt években. – Ennek ellenére a kormány teljesítette a brüsszeli követeléseket, változtatásokat hajtott végre az igazságszolgáltatásban, aminek köszönhetően az uniós költségvetési források egy részét felszabadították – jelentette ki Gulyás Gergely. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Brüsszel az LMBTQ- és migránsügyek miatt aggódik

Mint mondta, a tegnap európai parlamenti vita során az uniós források kifizetését a bizottság elnöke az LMBTQ-ügyektől és a migrációtól tette függővé.

Két olyan ügyben próbál a bizottság és az EP nyomást gyakorolni a kormányra, amelyben a magyar emberek népszavazás formájában egyértelműen kinyilvánították akaratukat

– mondta a miniszter. Mint fogalmazott, olyan ügyekben, amelyek nem ártanak az országnak, a kormány képes együttműködni, de az említett kérdésekben engedni antidemokratikus lenne. Gulyás Gergely elmondta: mindenki kimutatta a foga fehérjét, hiszen az elmúlt hónapokban a baloldallal is voltak viták a kérdésben, a magyar baloldal pedig ma sem adta fel a reményét, hogy a pedagógusbér-emelést megakadályozza. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kormány terve továbbra is világos: 2026-ra 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére

A miniszter közölte, hogy a tanárok béremelését a baloldal nem tudta megakadályozni. A bérek jelentősen emelkedtek január elsejével, az erről szóló határozatot a hónap végéig minden pedagógus kézhez kapja, de hogy nagyot tudjunk előrelépni, szükség van uniós forrásokra.

– Azok a mi pénzeink, nem ajándékba kapjuk, de aki így akarja vizsgálni a béremelést, annak tudnia kell, 2030-ig vállaltuk, hogy hatezermilliárd forintot szánunk az emelésre. Ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság. Idén 32,2 százalékos emeléshez jutnak a pedagógusok februárig – tudatta. 

Jelezte, ami a további béreket illeti, ebben a ciklusban meg fogják duplázni a béreket, jövőre további 21 százalékos emelés várható, az átlagos bér meghaladja majd a nyolcszázezer forintot. 2026-ban pedig 880 forint lesz már a tanárok átlagbére.

A kormány az államigazgatásban dolgozók jövedelmét is vizsgálta. – Az állami szférában is előrelépés, hogy az orvosok 2,2 milliós átlagbért kapnak már, a szakápolóknál pedig korábbi döntés értelmében márciusban húszszázalékos lesz az emelés, 720 ezer forintos átlagbérük lesz ezután az ápolóknak.

Nyugdíjasokról szólva elmondta, 18,5 százalékos emelés volt tavaly a nyugdíjakban, míg idén a hatszázalékos emelés várhatóan magasabb lesz, mint az idei évi infláció. – A rendvédelmi dolgozók bére is emelkedett, nyolcvanezer forinttal kapnak többet idén, mint 2023-ban, a katonáknál 11 százalékos volt a béremelés, a családtámogatások mértéke is jelentősen nőtt idén – sorolta tovább Gulyás Gergely. Hozzátette:

Összességében hazánk egy inflációs gazdasági helyzetben, háborús helyzetben olyan gazdaságpolitikát tud folytatni, mellyel le tudjuk küzdeni az inflációt.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lezárult a nemzeti konzultáció, több mint másfél millióan töltötték ki

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megköszönte mindenkinek, aki kitöltötte a nemzeti konzultációt: tájékoztatása szerint 1 518 455-en küldték vissza a kérdőívet. 

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a cinizmus, a romlottság és a pofátlanság csúcsa az, hogy Cseh Katalin érvel amellett, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzetnek adott válaszában elmondta: egyetért Tompos Márton kijelentésével, miszerint ugyanaz történne Magyarországon, ha kormányváltás lenne, mint ami most történik Lengyelországban. Gulyás Gergely szerint érdemes megnézni a brüsszeli reakciókat, mert ez megmutatja, hogy milyen „inkorrekt, hipokrita, kettős mércét alkalmazó banda uralja Brüsszelt”.

A miniszter elmondta: a megoldhatatlannak tűnő nézetkülönbségek ellenére is van esély arra, hogy Magyarország további uniós forrásokhoz jusson. Gulyás Gergely optimista a kérdésben. Szentkirályi Alexandra lapunk kérdésére elmondta: a következő napokban kiderül, hogy a magyarok milyen arányban válaszoltak a nemzeti konzultáció kérdéseire. 

Újságírói kérdésre, miszerint a Politico által közzétett listán Alex Soros az unió jótevői között tűnik fel, a miniszter közölte, ő nem szeretne azon az oldalon lenni, ahol a „kis Soros” van. Gulyás Gergely értelmezése szerint ez egy fordított lista, így is kell értelmezni. 

A bizottság hazánkhoz való viszonyulásáról azt mondta, le kellene zárni a vitát azzal, hogy a bizottság elfogadja, mi nem támogatjuk a migrációt és a genderpropagandát.

A lengyelországi helyzetről egy másik kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a lengyelek döntöttek, és minden választásnak következménye van, Lengyelországban ez most látszik.

A Lánchíd ügyében folyó nyomozásról azt mondta, a büntetőeljárás zajlik, várják a tájékoztatást, de a főváros a forgalmi rendet az előzetes megállapodás ellenére nem állította helyre.

A Budapest-bérletről annyit mondott, reméli, hogy a felek közös álláspontot keresnek, mint mondta a főváros az Építési és Közlekedési Minisztériummal tárgyal. Ha a BKK is osztja Vitézy Dávid véleményét, március végéig remélhetőleg megállapodnak.

Ukrajna támogatásáról annyit mondott, tárgyalások folynak, de nem biztos, hogy lesz megegyezés, mindenesetre hazánk nem zárta ki a kétoldalú támogatást, de az uniós költségvetésen belüli, illetve a hitelből való támogatást nem tartja jó ötletnek. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tanárok száma nem csökkent, de a gyerekeké igen

Gulyás Gergely elmondta, a magyar tanárbéremelés legfőbb akadálya az európai parlamenti hozzáállás, amely bizottságot kötelezettségszegési eljárással, bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti. Ennek a fő felelősei pedig a miniszter szerint a magyar EP-képviselők, akik Brüsszelben keresnek havi nettó hatmillió forintot, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar pedagógusok ne kereshessenek havi nyolcszázezer forintot. 

A Budapest Airport megvásárlásáról Gulyás Gergely azt mondta, amíg nincs megállapodás, nincs miről beszélni, de annyit elárult, közel a megállapodás, akár már február végén lezárulhat a reptér megvételéről szóló egyezkedés. 

A pedagógusokra visszatérve jelezte, nem a pedagógusok száma csökkent, hanem sajnos a gyermekeké. Ennek ellenére elismerte, vannak olyan területek, ahol több tanárra volna szükség. – Az, hogy ebben a ciklusban duplájára emeljük a tanárok fizetését, remélhetőleg jelentősen növeli majd a tanári pályát választók száma – mondta, emlékeztett arra is, hogy amikor a 2010–14 közötti ciklusban is végrehajtottak egy jelentős emelést, érezhetően megnőtt a tanári pályára jelentkezők száma, és most is megfigyelhető egy ilyen tendencia.

A Fidesz főpolgármester-jelöltjének személyéről elmondta, lesz saját jelöltje a pártnak. – Jövő héten ül össze az elnökség, márciusig pedig meg fogjuk nevezni a jelöltet – tisztázta.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, Ursula von der Leyennek van a legnagyobb esélye arra, hogy az EP-választások után vezesse a bizottságot. A miniszter elárulta: a választások után jobb uniós politikát remél, amit a mostanira tekintettel nem nehéz elérni. Azt is elmondta, a szlovákoknak is szükségük van Magyarország támogatására az uniós intézményekben, mert a tegnapi napon a délelőttöt Magyarország, míg a délutánt Szlovákia támadására szentelték az uniós bürokraták. 

Az azonos nemű párok által nevelt gyermekek jogairól szólva Gulyás Gergely azt mondta, az a gyerek szenved el joghátrányt, akinek nem egy édesanyja és egy édesapja van. Közölte, két esetről van szó, az egyik, amikor egy válás után az egyik szülőnek azonos nemű párja lesz, ebben az esetben a gyermeknek továbbra is van édesanyja és édesapja. A másik eset, amikor azonos nemű párok nevelnek nem saját gyermeket. A miniszter közölte, 403 bejegyzett élettársi kapcsolat van azonos nemű pároknál.

Magyar misszió járt Nigériában a közelmúltban, a Tények erről szóló kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar kormány szerint helyben kell segíteni, ezzel csökkentve a migrációs nyomást. 

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnával valaha fog-e enyhülni Magyarország viszonya, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a világ valamennyi országával jó kapcsolatra kell törekedni, a negatív tapasztalatok ellenére sem. Jó példa rá Szerbia és Szlovákia is, hogy akár ugyanazokkal a politikusokkal is ki lehet békülni. 

A német gazdatüntetésekről Gulyás Gergely a magánvéleményét osztotta meg, szerinte a németek bármit csinálnak, azt 150 százalékos hatékonysággal csinálják. A politikáról azt mondta, hogy az úgynevezett kanzlerbonust, ami azt jelenti, hogy a kancellár Németországban mindig népszerűbb a pártoknál, Scholz lenullázta, inkább kanzlerminus van most érvényben. 

– Az Európai Parlament nem döntött arról, hogy beperli-e a bizottságot azért, mert pénzeket utalt ki Magyarországnak – jelezte a Telex kérdésére válaszolva Gulyás Gergely. A dollármédium a svéd NATO-csatlakozásról is kérdezett, Gulyás Gergely szerint persze erősebb lenne Svédországgal a védelmi szövetség, de szerény hozzájárulás lenne, nem tudunk olyan konfliktusról, ahol ez döntő lehetne. 

Szegeden iskolát építene a helyi egyházmegye, erről is kérdezett a Telex, amihez fákat kell kivágni, ezt a kormány engedélyezte. – A szegedi baloldal folytatja egyházellenes hagyományait, ezért támadja a beruházást – jelezte Gulyás. 

A Metropol azt kérdezte a minisztertől, helyre lehet-e állítani a V4-es együttműködést. Gulyás szerint lehetséges a helyreállítás, most a csehek az együttműködés elnökei, nekik kell összehívniuk a négy ország vezetőit.


Forrás: Magyar Nemzet

2024. január 18. 13:39
Egy fiatal lövöldözött Szolnokon, egy biciklis postást többször eltalált
Délutáni autókázásnak indult az egész.
Németh Lajos megerősítette a nyugtalanító pletykákat: A hír igaz
Élő adásban közölte a nézőkkel.
Tűz ütött ki egy németországi nyugdíjasotthonban, többen meghaltak
A tűzesetben egy tűzoltó és egy rendőr, valamint rengeteg idős sérült meg.
„Nem vagy olyan hülye, mint amennyire kinézel” - durván odaszúrtak az elismert magyar énekesnek a TV2 stúdiójában
Derült égből villámcsapásként érte.
Életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba egy csecsemőt, a szomszédok segítségét kérte a kegyetlen apuka
Görcsrohamot kapott, majd elájult.
Bakancslistás vágyairól vallott Molnár Anikó
A modell élő adásban leplezte le álmait.
Nyomozást indíthat a Lánchíd botrányos felújítása miatt a rendőrség
Nyomozás indulhat a Lánchíd túlárazott felújításával összefüggésben – tudta meg a Magyar Nemzet. A rendőrség jelenle...
Kiderült, hogyan került a Tankcsapdába Fejes Tamás
A dobos kamerák előtt érzékenyült el.
Döbbenetes állítások Korányi Dávidtól: Karácsonyékkal közösen lobbiztak Brüsszelben a magyar érdekek ellen
Az Action for Democracy Karácsony Gergelyékkel közösen lobbizott Brüsszelben azért, hogy Magyarország ne kapja meg a...
Újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását
Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Japan Credit Rating Agency, a japán hitelminősítő megerősítette Ma...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.