Gulyás Gergely: Az Európai Bizottság jelenlegi kritikája nem korrekt

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap interjút közölt a hétfői számában Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Az Európai Bizottság kritikája nem korrekt címmel.

2022. december 19. 14:16

A miniszter az interjúban kiemelte, hogy már augusztusban, a kormányalakítás után stratégiai megállapodást kötöttek az Európai Bizottsággal. Ugyanakkor az Európai Parlament nagy nyomást fejtett ki a bizottságra, de ha valaki objektíven, szakmai alapon vizsgálja a magyar parlamentben elvégzett törvényalkotási munkát, akkor "a következő hónapokban felszabadíthatjuk a Magyarországnak járó felfüggesztett EU-s pénzek egy részét".

Mint mondta, a bizottság által előírt feltételek, a 27 "mérföldkő" túlnyomó többségét már teljesítették, így felállították az Integritás Hatóságot, amely működik is.


Ugyanakkor az új hatósággal kapcsolatban "őszintén meg kell mondanunk, hogy a bizottság jelenlegi kritikája nem korrekt", hiszen a testület egy folyamatot kívánt szabályozni és nem személyekről akart tárgyalni - tette hozzá Gulyás Gergely, aláhúzva, hogy a kormány a bizottság minden igényét átültette a jogszabályokba, és a törvényileg szabályozott folyamatban egyáltalán nem volt befolyása arra, hogy ki legyen a hatóság elnöke vagy kik legyenek az alelnökök.

Ezért "teljességgel inkorrekt" a folyamat lezárulta után azt mondani, hogy a három alelnök közül az egyik elfogadhatatlan a bizottság számára - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mihez kezd ebben a helyzetben, elmondta, hogy a bizottság javaslatának megfelelően járnak el, és nem kezelik kiemelt ügyként, hogy ki a hatóság alelnöke. "Várjuk a bizottság tervezetét arról, hogy miként lehet európai módon leváltani egy független hatóság alelnökét" - fogalmazott a miniszter.

A FAZ által említett Elios-üggyel kapcsolatban kifejtette, hogy az Integritás Hatóság olyan ügyeket is vizsgálhat, amelyekben nincs ügyészségi eljárás, függetlenül attól, hogy EU-s finanszírozású projektről van-e szó.

Megjegyezte: az ügy egy évtizede történt, és jó jelnek tekinthető, "ha ilyen hosszú idő után ez a legnagyobb vád", különösen "ha összehasonlítjuk az Európai Parlament jelenlegi korrupciós botrányával".

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, azt mondta, hogy "a csatlakozás elutasítása szuverenitási kérdés", ugyanakkor az ügyészség vezetője szerint sokkal jobb az együttműködés Magyarországgal, mint más, a szervezethez csatlakozott tagállamokkal. Hozzátette, hogy az Integritás Hatóság bírói végzéssel büntetőeljárást indíthat, ha bűncselekményre utaló jelek merülnek fel.

A gazdasági helyzetről szólva Gulyás Gergely kiemelte, hogy az ország finanszírozása az EU-s források nélkül is biztosított, méghozzá "ameddig csak szeretnénk".


Arra a felvetésre, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarország a világ négy pénzügyileg legsebezhetőbb gazdasága közé tartozik, kijelentette, hogy "ez így nem helytálló", hiszen "Magyarország gazdasága stabil", és "a problémát az energiaárak jelentik, akárcsak más országokban".

Kifejtette: a gazdasági növekedés az idén megközelíti az öt százalékot, ami az egyik legjobb Európában, ugyanakkor "vannak gazdasági nehézségeink", amelyek az exportorientált gazdasági szerkezetből fakadnak, és abból, hogy az ukrajnai háború előtti szinthez képest hétszeres áron kell földgázt és kőolajat importálni.

Hozzátette: egyetért azzal hogy a forint árfolyamában stabilitásra van szükség.Az Oroszországhoz fűződő viszonyról elmondta, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy kaphasson olajat és gázt Oroszországtól, ezért "racionális partnerséget" alakítottak ki ezen területen.

Azonban "ami az orosz agressziót illeti, osztjuk az EU közös álláspontját" - mondta Gulyás Gergely.

Forrás / Fotók (illusztráció): MTI

Fejbe lőtte magát egy tinédzser fiú Rákosmentén
A fiút egy fővárosi kórházba szállították.
Kizuhant az ablakból egy nő Gyöngyösön
A pontos körülmények egyelőre nem ismertek.
Szintet lépett Tóth Andi és Marics Peti kapcsolata
Újabb mérföldkőhöz értek a fiatalok.
Borzalmas felvételek készültek a törökországi katasztrófáról, már közel 1000 halott van
Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek - közölte Recep Tayyip Erdoga...
Csomagtartóba tuszkolta párját, majd felgyújtotta a kocsit a férfi
Egy szántóföldön találtak rá az égő autóra.
Az anorexia csapdájában
Túl van az életveszélyen. Krizsán Lili két és fél hónapig volt kórházban súlyos anorexiája miatt - az orvosok szerin...
Eszméletlen károkat okozott a hétvégi vihar
Összesen másfél milliárd forintnál is nagyobb kárbejelentési összegre számítanak az MTI-nek nyilatkozó biztosítók a ...
Elveszett életek
Szinte nincs olyan kisbabára vágyó nő, akinek ne a vetélés lenne az egyik legnagyobb félelme. Vannak olyan családok,...
Esküvőre készülünk!
Tóth Vera, Takács Zsuzska, Patai Anna és jómagam. Egy dolog biztosan közös bennünk, menyasszonyok vagyunk és ki miko...
Több ezer halott a földrengés után
Nem tudni, mennyien vannak a romok alatt, sokan az életükért küzdenek a földrengés sújtotta Törökországban. Több eze...
Elindultak az első orosz mentők Törökországba
Győrfi Pállal biztatta csapatát a legidősebb Fradi-szurkoló
Műszaki hiba miatt vonatpótló buszok járnak Biatorbágy és Budapest-Kelenföld között
Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen
Hét góllal tért vissza sérüléséből a magyar kéziválogatott reménysége