Fülöp: fenntartótól függetlenül mindenki kap béremelést a szociális ágazatban

Fenntartótól függetlenül mindenki részesül januártól a szociális ágazatban dolgozóknak járó 20 százalékos béremelésből, ami mellett a pótlékok is megmaradnak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Zalakaroson.

2021. november 04. 15:08

Fülöp Attila az Euro-Régió Szociális Szakmai Közösség (SzOSzAK Egyesület) 16. Országos Szociális Szakmai Konferenciáján beszélt arról, hogy az állami, az önkormányzati, az egyházi vagy a civil fenntartásban működő szociális intézmények valamennyi dolgozója részesül béremelésben. Ez az alapbér és az ágazati pótlék együttes összegének megemelését jelenti, és megmaradnak az egyéb pótlékok is.
A szociális területen így az átlagbér januártól 370 ezer forintra emelkedik, ami a 10 évvel ezelőtti 137 ezer forinthoz képest nagyobb növekedés, mint a nemzetgazdasági átlagbér emelkedése volt - fűzte hozzá az államtitkár.
Megjegyezte, a gondoskodáspolitika, a szociális biztonság terén először mindenki az anyagiakra gondol. Míg 2010-ben 3,5 millió embernek volt munkája Magyarországon, a minimálbér pedig 73 ezer 500 forint volt, addig jelenleg 4,5 millióan dolgoznak és januártól 200 ezer forint lesz a minimálbér. Akkor minden ötödik megváltozott munkaképességű embernek volt lehetősége dolgozni, ma már minden másodiknak.
Fülöp Attila úgy vélekedett: félreértelmezés az, hogy a gondoskodáspolitika, a szociális ellátás biztosítása az állam monopolhelyzetű feladata, ahogy az az 1990-es évek előtt jellemző volt. Az állam azokat a lehetőségeket keresi, hogy milyen szereplőkkel tud együttműködni, amivel nemcsak az anyagi biztonság lehetőségét teremti meg, de a közösségi kötődését is, ami ugyancsak elengedhetetlenül szükséges.
A kormány az egyházakat stratégiai szövetségesnek tekinti a gondoskodáspolitikában, mert az egyházak már akkor részt vettek benne, amikor állam és törvények nem léteztek; az egyházak lelki biztonságot is tudnak nyújtani, szerepüket pedig felekezettől függetlenül ezen a téren a magyar társadalom is elfogadja - részletezte az államtitkár.
Emlékeztetett arra, hogy 2020 tavaszán született az a törvény, amely kimondja, hogy ha az állami feladatot az egyház átveszi, akkor minden olyan erőforrás jár az új fenntartónak, ami ehhez szükséges.
Ma már a szakellátás - beleértve a gyermekvédelemmel és a szociális ellátással kapcsolatos feladatokat is - majdnem 50 százalékban egyházi fenntartású, míg 2010-ben mindössze 12 százalékban volt az. Kiemelkedő ezen belül is a gyermekvédelem, ahol közel 75 százalékra emelkedett az egyházi fenntartók aránya - jelezte Fülöp Attila.
A gyermekvédelem területéről szólva elmondta: jelenleg 23 ezer gyermek nem a saját családjában nevelkedik, 70 százalékukat sikerült eddig nevelőszülőknél elhelyezni. A speciális, különleges igényű gyerekek esetében viszont szükség van az intézményrendszer megerősítésére, ezen a területen is kisebb pótlékemelés történt a közelmúltban.
Fülöp Attila a fogyatékossággal élők helyzetére kitérve azt mondta: idén 900 ember költözik ki év végéig a támogatott lakhatás keretében olyan otthonokba, ahol a nagy intézményi létszámok helyett legfeljebb tizenkét embert helyeznek el. Ez a lakhatási forma beváltotta a reményeket, a jelenlegi projektben 206 helyszínen több mint 2000 ellátott költözhet ilyen otthonokba, miközben még 13 ezren laknak 50 fősnél nagyobb intézményekben, amelyek leépítése azonban már megkezdődött.
Hozzáfűzte azt is, hogy a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása érdekében a fejlesztő foglalkoztatás nagymértékben nőtt az elmúlt két évben. Látható, hogy ahol ilyesfajta munkalehetőség adódik, az egybeesik a megváltozott munkaképességű emberek akaratával is, ezért ezt tovább kívánják erősíteni.
Fülöp Attila szót ejtett arról is, hogy egy új kormányrendelet az állami intézményekben is kötelezővé teszi a dolgozóknak a koronavírus elleni védőoltást. "A jelen helyzetben nincs más megoldás a Covid ellen, mint az oltás", ezt a saját és a családja érdekében is érdemes mindenkinek megfogadnia - hangsúlyozta.

MTI/Címlapfotó illusztráció

Újabb fizetésemeléssel Magyarország előre megy, nem hátra!
Magyarország előre megy, nem hátra! – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök legújabb, közösségi oldali posztjában...
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki ...
Különleges helyen ünnepelte születésnapját az Agymenők sztárja
Kaley Cuoco az Agymenők sorozat Pennyje 36. születésnapját ünnepli, ám nem teljesen felhőtlen az öröme 3 hónappal ez...
Igazi szörny volt a kislány ágya alatt
Egy ausztrál család otthonában hajnali egykor kellett szétszedni egy kislány ágyát, hogy el lehessen távolítani egy ...
A botrányok ellenére Gyurcsány elégedett Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel
Az elmúlt napok, hetek botrányos kijelentései és ügyei ellenére is kiállt Gyurcsány Ferenc Márki Zay Péter és Karács...
Kiskorú unokatestvérei rabolták ki a kislányt
A dabasi nyomozók elfogták azt a 12 éves fiút és 13 éves társát, akik megtámadtak és bántottak egy kislányt, elvetté...
Anonymus leleplezte Karácsony Gergely másik gigaprojektjét is
Anonymus újabb videójából kiderül, hogy a fővárosi önkormányzat nem csak a Városházát akarja eladni. A hangfelvétele...
Orbán Viktor: A következő másfél hónapban minden településen lesz oltási akciónap
A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy az akciónapok miatt a harma...
Vascsővel ment gumicukorért
A 28 éves férfi egy esztergomi áruház ajtaját csővel ütötte, hogy bejusson.
Tények este teljes adás, 2021. december 2., csütörtök
REJTÉLY - Megölhettek egy idős férfit Cegléden. Napok óta szabadon kóboroltak a kutyái, így derült fény a gyilkosság...