Fülöp Attila: Magyarország elkötelezett a családközpontú gyermekvédelem építésében

Magyarország elkötelezett abban, hogy családközpontú legyen a gyermekvédelme - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára kedden, a témában rendezett nemzetközi budapesti konferencián.

2021. szeptember 28. 12:29

Fülöp Attila az Európa Tanács (ET) magyar elnöksége által szervezett fórumon elmondta, hogy a kormányzat tíz évvel ezelőtt két cél jelölt meg a családközpontú gyermekvédelem érdekében. Az egyik a nevelőszülői hivatás erősítése, a másik pedig az volt, hogy a gyermekvédelem területére az állam mellé segítő szereplőket hívjanak - mutatott rá.

Az államtitkár közölte: Magyarországon 23 ezer gyermek részesül gyermekvédelmi szakellátásban, és 70 százalékuk nevelőszülőnél él. Ez az arány soha nem volt még ilyen magas, és azon dolgoznak, hogy még nagyobb legyen - jegyezte meg.

Fülöp Attila kiemelte, ma Magyarországon a nevelőszülői hivatás speciális foglalkoztatási jogviszony; ez már hét éve egyfajta biztonságot ad számukra.

Kitért arra is, hogy 2014-ben született az a jogszabályi kötelezettség, miszerint Magyarországon 12 éven aluli gyermek esetében kötelező a nevelőszülői elhelyezés, hacsak nincs olyan körülmény, amely ezt kizárja. Ma a 12 éven aluli gyermekek 86 százalékban nevelőszülőknél vannak elhelyezve - mondta.

Fülöp Attila az állam melletti segítő szereplőkről szólva jelezte, hogy "kiemelten" számítottak az egyházi szereplőkre, mert azt gondolják, hogy szükség van a munkájukra a gyermekek érdekében. Magyarországon 75 százalékban egyházi fenntartók látnak el gyermekvédelmi szakellátást - közölte.

A Gondoskodás. Család. Jövő címmel, a nevelőszülőségről rendezett tanácskozást Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszöntette.

A tárcavezető kiemelte, a nevelőszülők a legjobb tudásuk szerint igyekeznek biztosítani a szerető gondoskodást azon gyermekeknek, akiknek nem adatott meg, hogy a vér szerinti családjuk vegye őket körül.

A rászoruló gyermekekről való gondoskodás "a legősibb magyar és keresztény értékeink, hagyományaink" közé tartozik - jelezte Kásler Miklós, felhívva a figyelmet arra, hogy "a mi feladatunk az, hogy a mai kor kihívásaira emberséges válaszokat adjuk és megteremtsük a lehetőségét" a szép, teljes családi életnek. A nevelőszülői feladat nem munka, hanem szolgálat és hivatás - szögezte le.

Maria-Andriani Kostopoulou, az ET Gyermekjogi Bizottságának elnöke, aki online kapcsolódott be a tanácskozásba, elmondta, az Európa Tanács 47 tagállamában a becslések szerint 1,5 millió gyermek él "valamilyenfajta alternatív gondoskodásban".

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a családi és közösségi alapú gondoskodási formák sokkal inkább megfelelnek a gyermekek szükségleteinek, mint az intézeti, bentlakásos gondozás. Az Európa Tanács ezért támogatja az intézményi elhelyezés megszüntetését - mondta.

MTI/A címlapfotó illusztráció

Dévényi Tibor: "nem félek a haláltól"
Az ország első lemezlovasa a 75. születésnapjára készül. A közel félévszázados életpályája alatt Tibi bácsi, azaz Dé...
Hat évet kapott a veronai buszsofőr
Megfelezte a veronai buszbalesetben érintett magyar sofőr börtönbüntetését az olasz másodfokú bíróság. A 17, többség...
Újabb lehetőséget kapott a műsor után
Még csak két hete annak, hogy Szaszák Zsoltinak búcsúznia kellett a Sztárban Sztár leszek! színpadáról. Ez alatt az ...
Közös edzéstől fejlődnek a babák
Akár baba-mama hastáncra vagy hordozós spinningre is mehetnek azok a kismamák, akik gyermekükkel együtt szeretnének ...
Tények Plusz adás, 2021. október 27., szerda
ÉVEKIG ÜLT ÁRTATLANUL - Önvédelemből lőtte le támadóit egy panziótulajdonos 20 éve, mégis elítélték. Szabadulása utá...
Apa lesz, újév napján érkezhet a baba
A Séfek séfe harmadik szériájában megismert tetovált macsó, Gepárd és felesége hamarosan szülők lesznek. Már azt is ...
Tragédiákba torkollott a figyelmetlenség
Másfél hét után kiengedték a kórházból azt a férfit, akinek az autójába fékezés nélkül beleszáguldott egy autó az M1...
Megviselte őket, de haladnak tovább
Az énekeseknek egyre több a feladatuk, de a veszteségekkel is meg kell birkózniuk. Az indulás óta értékes emberi kap...
29 ügyvédje volt, hét évig ült ártatlanul
1200 sebhely emlékezteti Szántai Attilát arra a hét évre, amit ártatlanul ült a fegyházban. A 2000-es évek egyik leg...
Amnesztiáért támogathat a Vörösbáró
Egy büntető eljárás alatt álló oligarcha, Bige László pénzeli újabban a háttérből a baloldali pártokat. Ő maga is el...