Fülöp Attila: Magyarország elkötelezett a családközpontú gyermekvédelem építésében

Magyarország elkötelezett abban, hogy családközpontú legyen a gyermekvédelme - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára kedden, a témában rendezett nemzetközi budapesti konferencián.

2021. szeptember 28. 10:29

Fülöp Attila az Európa Tanács (ET) magyar elnöksége által szervezett fórumon elmondta, hogy a kormányzat tíz évvel ezelőtt két cél jelölt meg a családközpontú gyermekvédelem érdekében. Az egyik a nevelőszülői hivatás erősítése, a másik pedig az volt, hogy a gyermekvédelem területére az állam mellé segítő szereplőket hívjanak - mutatott rá.

Az államtitkár közölte: Magyarországon 23 ezer gyermek részesül gyermekvédelmi szakellátásban, és 70 százalékuk nevelőszülőnél él. Ez az arány soha nem volt még ilyen magas, és azon dolgoznak, hogy még nagyobb legyen - jegyezte meg.

Fülöp Attila kiemelte, ma Magyarországon a nevelőszülői hivatás speciális foglalkoztatási jogviszony; ez már hét éve egyfajta biztonságot ad számukra.

Kitért arra is, hogy 2014-ben született az a jogszabályi kötelezettség, miszerint Magyarországon 12 éven aluli gyermek esetében kötelező a nevelőszülői elhelyezés, hacsak nincs olyan körülmény, amely ezt kizárja. Ma a 12 éven aluli gyermekek 86 százalékban nevelőszülőknél vannak elhelyezve - mondta.

Fülöp Attila az állam melletti segítő szereplőkről szólva jelezte, hogy "kiemelten" számítottak az egyházi szereplőkre, mert azt gondolják, hogy szükség van a munkájukra a gyermekek érdekében. Magyarországon 75 százalékban egyházi fenntartók látnak el gyermekvédelmi szakellátást - közölte.

A Gondoskodás. Család. Jövő címmel, a nevelőszülőségről rendezett tanácskozást Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszöntette.

A tárcavezető kiemelte, a nevelőszülők a legjobb tudásuk szerint igyekeznek biztosítani a szerető gondoskodást azon gyermekeknek, akiknek nem adatott meg, hogy a vér szerinti családjuk vegye őket körül.

A rászoruló gyermekekről való gondoskodás "a legősibb magyar és keresztény értékeink, hagyományaink" közé tartozik - jelezte Kásler Miklós, felhívva a figyelmet arra, hogy "a mi feladatunk az, hogy a mai kor kihívásaira emberséges válaszokat adjuk és megteremtsük a lehetőségét" a szép, teljes családi életnek. A nevelőszülői feladat nem munka, hanem szolgálat és hivatás - szögezte le.

Maria-Andriani Kostopoulou, az ET Gyermekjogi Bizottságának elnöke, aki online kapcsolódott be a tanácskozásba, elmondta, az Európa Tanács 47 tagállamában a becslések szerint 1,5 millió gyermek él "valamilyenfajta alternatív gondoskodásban".

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a családi és közösségi alapú gondoskodási formák sokkal inkább megfelelnek a gyermekek szükségleteinek, mint az intézeti, bentlakásos gondozás. Az Európa Tanács ezért támogatja az intézményi elhelyezés megszüntetését - mondta.

MTI/A címlapfotó illusztráció

Nem tudom, hogy mit láttam! - Rejtélyes videó készült a Csömöri úton - videó
A Budapesti Autósok Közössége egy rejtélyes és eddig megmagyarázhatatlan olvasói videót kapott a minap.
„Apa megölt” – ezek voltak egy 3 éves kislány utolsó szavai, 22-szer lőtt a férfi
Elfajult családi vita áldozatává vált a kicsi, a férfit most ítélték el.
A GPS miatt okozott brutális balesetet, mindent felvett egy kamera - videó
A GPS-t figyelte, emiatt okozott súlyos balesetet egy felelőtlen sofőr a 67-es úton.
Bikini body pár nap alatt? - Adunk pár tippet! - videóval
Valószínűleg ez lenne a legtöbb nő kívánsága a nyaralás előtt.
Döbbenetes, szétnyílt a társasház, rettegnek a pétfürdői lakók - videóval
Szétnyílt egy pétfürdői társasház egy vizesedés miatt.
150-en zenéltek egyszerre a színpadon
Orvos, mérnök vagy éppen tűzoltó. Különböző a hivatásuk de a szenvedélyük ugyanaz: élnek halnak a zenélésért. Bepill...
Bomba forma 40 felett
Hárman együtt, összesen csaknem 50 kilótól szabadultak meg, bomba formában van Kandász Andrea, Keleti Andrea és Onyu...
Míg a nagyi aludt, kilopta füléből a fülbevalót a hálátlan unoka, de nemcsak ez a bűne
Őrizetbe vettek egy helyi férfit a karcagi rendőrök, aki alvó nagyanyja füléből lopta el a fülbevalót, valamint több...
Tények teljes adás, 2022. augusztus 13., szombat
MOTOROSHALÁL - Frontálisan csapódott egy kocsinak, szörnyethalt egy motoros Dunavarsányban - a 67 éves férfi valamié...
Változóan felhős idő várható
időjárás-jelentés, 2022. augusztus 13., szombat