mezőgazdaság

Feldman Zsolt: A magyar kormány a vidék gazdaságának megerősítésén dolgozik

A magyar kormány a vidék gazdaságának megerősítésén dolgozik, amelynek egyik legfontosabb pillére a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés és az ehhez kapcsolódó gazdasági ágazatok - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Helvécián.

2022. március 11. 07:10

Feldman Zsolt az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformjáról szóló fórum előtti sajtótájékoztatón elmondta: Bács-Kiskun haszonélvezője a magyar kormány vidékpolitikájának, hiszen 2014 óta mintegy 266 milliárd forint értékű forrás érkezett a megyébe. Hangsúlyozta: a számok azt mutatják, hogy a 39 ezer kamarai tagból a gazdálkodók döntő többsége, 33 ezren részesültek a támogatásokból. Az összegből mintegy 156 milliárd forint értékű agráriumhoz kapcsolódó fejlesztés történt, köztük élelmiszeripari üzem vagy állattartó telep megújítása, kertészeti gépvásárlás, illetve öntözési beruházás. Az államtitkár szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) szövetségben töltött elmúlt évtizedben "a magyar agrárium megerősödött". Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság hatékonyságban a második legnagyobb növekedést tudta felmutatni az Európai Unióban - tette hozzá.

Hangsúlyozta: közösen sikerült megfordítani azt a trendet, amely 2010 előtt jellemezte a magyar agrár- és vidékpolitikát, amely lényegében elhanyagolta a magyar élelmiszerfeldolgozást, és ezáltal nyersanyaggyártó pozícióba kényszerítette a teljes magyar vidéket. Feldman Zsolt emlékeztetett: csak az elmúlt évben 400 milliárd forint értékben fogadtak be élelmiszerfeldolgozás-fejlesztéshez kapcsolódó pályázatokat, és ezeknek a felét már lényegében el is bírálták. Az a hozzáadott értékteremtés, amelyet a szervezetek közösen végeznek, jelenti Bács-Kiskun megyében is az agrárium jövőjét, hiszen az itteni zöldség- és gyümölcs-, illetve állati termékek feldolgozása az alapja annak, hogy a megtermelt érték minél nagyobb mértékben helyben maradjon, helyben teremtsen munkahelyeket és helyben jelentsen jövedelmet a gazdálkodók számára.

Fotó: MTI

Az államtitkár szerint ennek a folyamatnak a megerősítése a megújuló vidék, a megújuló agráriumprogram, amelynek révén a háromszorosára emelt vidékfejlesztési támogatásoknak köszönhetően Bács-Kiskun megye, az itteni gazdálkodók és a vidéki gazdaság az eddigiekhez képest is még több, még jelentősebb fejlesztési forráshoz tud jutni.

Süle Katalin, a NAK országos alelnöke emlékeztetett: Bács-Kiskun megyének mintegy 58 százalékán folyik gazdálkodás, kertészeti és növénytermesztési tevékenység, az állattenyésztéssel kiegészülve, a terület 21 százalékát pedig erdő borítja. Kiemelte: meggyőződésük, hogy a Közös Agrárpolitikához elkészült stratégiai terv segíteni fogja a megye gazdálkodóit is, és megjegyezte, minden fórumon fontos hangsúlyozni az élelmiszerellátás biztonságát, a megtermelt alapanyagok felhasználását, illetve a helyi termékek népszerűsítését, akárcsak a KAP keretében lehívható források kihasználását.

Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke elmondta: az országjárás negyven helyszíne közül Bács-Kiskun megyében Kiskőrös, Madaras és Helvécia után még Szabadszálláson tartanak gazdafórumot, amelyen igyekeznek a helyi gazdálkodókat naprakész információkkal ellátni.

MTI

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Gyermekeik életéért harcolnak
Egytől egyik nagybetűs hősök, akiknek az élete akkor vett teljes fordulatot, amikor kiderült, hogy kisbabájuk nem eg...
Tények teljes adás 2022. május 28., szombat
GYEREKGYILKOS - Korábban is bánthatta lányait az aszódi gyerekgyilkos - a 14 éves lány gyámügyi védelem alatt állt, ...
Kísérleti gyógyszerrel utazik az időben
Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy visszapörgetné az időt, és valamit nagyon másképp csinálna az életéb...
Túlhajtotta magát
Két végén égeti a gyertyát, pedig megmondták már neki, hogy jobban figyeljen magára. Oszvald Marika komoly egészségü...
20 milliárdot sem sajnált az esküvőre
Ma már vannak, akik 10-20 millió forintot sem sajnálnak az esküvőjükre, de hamarosan láthatják, hogy van olyan is, a...