Elhallgatja a baloldali sajtó Karácsonyék újabb, bűncselekménygyanús botrányát

Súlyos bűncselekmények gyanúját is felvető, újabb külföldi finanszírozási botrányra derült fény a baloldalon, ami Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányát érinti, ám a magát függetlennek nevező sajtóban eddig semmilyen hír nem jelent meg az ügyről. A Magyar Nemzethez feltehetően Karácsony közvetlen környezetéből kiszivárogtatott dokumentumok feldolgozásával egy hete kezdték feltárni az öt évvel ezelőtti eseményeket, amelyek a megkérdezett jogi szakértő szerint büntetőjárások megindítását is indokolhatják.

Egy hete hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzet, hogy rengeteg dokumentum, többek között belső levelezések és hangfelvételek jutottak el szerkesztőséghez, feltehetően Karácsony Gergely közvetlen bizalmi köréből. A lap birtokába került leleplező anyagok alapján cikksorozatot indítottak, amelyben bemutatják, hogyan működik a Karácsonyék és a baloldal belső világa.

Az információs csomag feldolgozása azóta is zajlik, amelynek eredményeként eddig feltártuk, hogy már a 2019-es önkormányzati választások idején külföldről finanszírozták Karácsony Gergely kampányát.

Az első cikk megjelenése óta ez már a hetedik nap, de a magát függetlennek nevező sajtóban eddig még semmi nyoma nincs a botrányos ügynek. Május hetedike óta nem tartják említésre érdemesnek, hogy Karácsonyék 2019-es kampányába bűncselekmények gyanúját is felvető módon juttattak több tíz millió forintot rejtélyes külföldi forrásból.

Sem az Index, sem a Telex, sem a HVG, sem a 24, sem a 444, sem a Népszava, vsem pedig a 168 óra felületein nem olvashattunk erről, mint ahogy az RTL Klub, az ATV és a Klubrádió hírműsoraiban sem láthatott-hallhatott beszámolót a közönség a főpolgármester és a baloldal újabb botrányáról.

Ezért most segítségképpen összefoglalják a lap által eddig feltárt részleteket, amelyekből kiderül, hogyan épül fel és kik a kulcsszereplői annak a struktúrának, amellyel Karácsonyék igyekeztek lepapírozni a 2019-es önkormányzati választások idején a külföldről érkező pénzt.


A pénz forrása

Egy gépjárművek bérbeadásával foglalkozó cégen keresztül érkezett, mégpedig külföldről az a tekintélyes összeg, amellyel Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát finanszírozták 2019-ben. A kampányt a Mindenki Budapestért Egyesület (Mibu) bonyolította, a szükséges pénzforrást pedig kísértetiesen hasonló módon teremtették elő, mint a szintén Karácsony nevével fémjelzett 99 Mozgalom a 2021-es baloldali előválasztási kampányban.


Az egyik Tordai Csaba

A finanszírozási technikában mindkét esetben ugyanazok a személyek voltak a kulcsfigurák. Tordai Csaba, aki Karácsony Gergely jó barátja és jelenleg jogi főtanácsadója a Városházán, régi baloldali káder, hiszen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon kormányzása idején.

A már említett autókölcsönző cég, név szerint a Bakony Rental Kft. ügyvezető-tulajdonosa nem más, mint Tordai élettársa, Mravik Zsolt, aki szintén felbukkant az elmúlt években Karácsony Gergely környezetében.


A másik Perjés Gábor

A másik kulcsember Perjés Gábor, akit a 99 Mozgalom „adománygyűjtő” akciójában Karácsony pénzhordó embereként ismert meg a nyilvánosság. Perjés a Mibu akkori irányítója volt és ő fizette be a készpénzben kapott összegeket az egyesület bankszámlájára.

Szintén az ő aláírásával készültek a szervezet állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitását dokumentáló jegyzőkönyvek.


A pénz útja

A már hivatkozott korábbi cikkben cégadatok, jegyzőkönvek és bankszámla-kivonatok bemutatásával a Magyar Nemzet feltárta, hogy milyen módon érkezett a Bakony Rental Kft.-hez egy rejtélyes külföldi céggel kötött tanácsadói szerződés címén 112 millió forint. Ebből – információik szerint – 75 millió forintot egy, a Városházán dolgozó közvetítőn keresztül Mravik Zsolt, a kft. tulajdonosa készpénzben továbbított Perjés Gáborhoz, a Mibu vezetőjéhez.

Perjés pedig az egyesület bankszámlájára több részletben befizetett alkalmanként tízmillió forintot meg nem haladó összegeket. Azért kellett figyelnie az egyes befizetések nagyságára, mert a pénzmosás elleni törvény értelmében tízmillió forintos összeghatár felett már nyilatkoznia kellett volna a pénz eredetéről.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A papírozás

A Mibu bankszámlájára befizetett pénzek lepapírozását szolgálhatták azok a – korábbi cikkben szintén bemutatott – jegyzőkönyvek, amelyek az egyesület állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek.


Bűncselekmények gyanúja

A Magyar Nemzet által megkérdezett jogász szerint több bűncselekmény elkövetésének gyanúját is felveti Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányának külföldi finanszírozása, illetve annak gyakorlati megvalósítása. Ifj. Lomnici Zoltán állítja, ha a cikkben leírtak bizonyítást nyernek, úgy a kft. ügyvezetője hűtlen kezelés és sikkasztás miatt felelhet, a cég vezetése és Perjés is érintettek lehetnek pénzmosás és költségvetési csalás elkövetésében.

Az öt évvel ezelőtti cselekmények jogi konzekvenciáiról elmondta: egyrészt büntetőeljárás, nyomozás indulhat a külföldi cég által kifizetett pénz eredetének feltárása érdekében.

A büntetőeljárásban ellenőrizhető a Bakony Rental Kft. által kifizetett 75 millió forint alapjául szolgáló teljesítés valós, esetleges fiktív volta is. A szóban forgó strómangyanús önkormányzati képviselő esetében vizsgálható a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény esetleges megvalósulása is.

A főpolgármestert akkor terheli büntetőjogi felelősség, ha a finanszírozási folyamatról, illetve annak esetleges bűnös voltáról tudott. Ebben az esetben a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja vetődhet fel.

2024. május 14. 09:07
Hírt adtak Robert Fico állapotáról - a kommunikáció lehetőségei korlátozottak
Egyelőre nem szállítják át Pozsonyba a szlovák miniszterelnököt.
Megbénult az európai légi közlekedés, betörtek a müncheni reptérre
Mintegy 60 járatot törölni kellett.
Most érkezett: Döntött a bíróság Fico merénylőjéről
Az ítélet nem jogerős.
Anyamedve jelent meg a csíksomlyói búcsú helyszínén, a vadászok azonnal intézkedtek
A Nagysomlyó-hegynél tűnt fel a veszedelmes vad.
Napi tény: Ezért ajánlott a napszemüveg egész évben
Nem szabad félvállról venni, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg. 
Menczer Tamás: Ez történik!
Videót tett közzé Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a hivatalos Facebook-oldalán, amelyben az or...
Önkormányzati választás: Több településen már tudni az eredményt
Valahol már most eldőlt a verseny.
Tények teljes adás, 2024. május 18., szombat
ELFOGÁS - Kommandósok fogták el egy csepeli drogtanya mellett Kaiser Edét. A móri mészárlás miatt tévesen elítélt fé...
Pünkösdi nyitva tartás: Így tervezze a bevásárlást
Várhatóan sokan az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást.
Végleg eltűnt a Twitter, egy korszak lezárult
Nincs többé.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.