Egyes kórházakban kritikus a helyzet, szigorodtak a járványügyi előírások Szlovákiában

Európa egyik legkevésbé átoltott országában, Szlovákiában megteltek a kórházak koronavírussal fertőzött betegekkel, az északkelet-szlovákiai Eperjesi kerületben a jelentések szerint alig van már tartalék ágy az intenzív osztályokon - közölték hétfőn az egészségügyi hatóságok.

2021. november 16. 09:21

Zuzana Caputová elnök vasárnap este írta alá azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében munkavégzés előtt hetente kétszer ingyenes teszten kell átesniük az oltatlan munkavállalóknak. Ugyanez az előírás vonatkozik az éttermi és más szolgáltatásokat igénybe vevőkre is.

A szlovák egészségügy-minisztérium szerint az Eperjesi kerületben a lélegeztető-készülékkel ellátott ágyak 96 százaléka foglalt, és a múlt héten harmincöt súlyos beteget máshová kellett szállítaniuk. "Az Eperjesi kerületben a kórházak kritikus helyzetről számolnak be - csak két, lélegeztetőgéppel ellátott ágy szabad" - olvasható a tárca közleményében.

A szomszédos Kassai kerület székhelyén, Kassán a legnagyobb kórház közölte: naponta 20-40 beteget vesznek fel, és az ágyak közel 90 százaléka foglalt. Az oxigénnel, illetve lélegeztetőgéppel ellátott ágyak közül már csak néhány szabad. "A helyzet valóban nagyon komoly - dönteni kell arról, ki kapja a gépeket" - írta közleményében Ján Slávik, Szlovákia második legnagyobb kórházának, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórháznak az igazgatója.

A klinika közölte, hogy betegeinek 80 százaléka oltatlan, és eddig csak egyetlen olyan páciens került lélegeztetőgépre, akit már kétszer beoltottak koronavírus ellen. Szlovákiában a múlt héten naponta több mint 6500 új beteget jelentettek. A járvány kezdete óta 13 598-an haltak bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségbe. Hétfőn 2637 embert ápoltak koronavírussal Szlovákiában, közöttük 241-et lélegeztetőgépen. Ez a szám még mindig alacsonyabb, mint a márciusi 3800-as csúcs.

Szlovákiában hétfőig a felnőttek 53,7 százalékát oltották be az Európai Betegségellenőrző és Megelőző Központ szerint (ECDC), ami alatt van a 76 százalékos európai átlagnak.
Jelenleg Szlovákia 52 járásában a legszigorúbb, fekete (harmadfokú) járványügyi figyelmeztetés van érvényben, 19-ben sötétvörös (másodfokú), nyolcban pedig a vörös (elsőfokú).

 

A Caputová elnök által aláírt törvényi rendelkezések értelmében a munkavállalónak hetente kétszer, munkakezdés előtt igazolnia kell, hogy be van oltva koronavírus ellen, átesett a betegségen, illetve negatív vírustesztet kell felmutatnia a legfertőzöttebb térségekben. Ugyanez vonatkozik, az éttermi és más szolgáltatások igénybevételére is. Az 5,5 milliós ország ugyanakkor nem tervezi országos karantén bevezetését.

Amennyiben az alkalmazott megtagadja az ingyenes tesztelést, kizárható a munkavégzésből és nem jár neki bérkompenzáció, leszámítva azokat az eseteket, ha a felek megállapodnak a bérkompenzációban, vagy szabadságot vesz ki az érintett.

Válsághelyzetben a járvány miatt bezárathatja a létesítményeket az egészségügyi felügyelet. Ehhez a rendőrség segítségét is kérheti. Az elrendelt intézkedések megszegésének észlelése után közvetlenül 30 napra be lehet záratni a létesítményt vagy annak egy részét.

A jogszabály pénzbírság kiszabását is lehetővé teszi abban az esetben, ha valaki az egészségügyi dolgozókat megtámadja, Covid-igazolványt hamisít vagy veszélyezteti az egészségügyi ellátást. Emiatt 1000 euróig (több mint 367 ezer forint) terjedő bírság szabható ki.

Az új szabályok szerint a világjárvány miatti betegszabadság december 1-jétől a rendes betegszabadsággal azonos lesz. A járvány miatti betegszabadság feltételei mostanáig kedvezőbbek voltak.

MTI/A fotók illusztrációk (MTI)

Orbán: meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a...
Tóth Andi és Andrei Mangra kéz a kézben sétálgattak
A Dancing with the Stars második évadának győztes párja, Andi és Andrei a Budapest Fashion Weeken jelentek meg együt...
Machetével támadt a diákjaival utazó tanárra az agresszív férfi
Az általános iskolai tanár diákjaival szállt fel az egyik budapesti villamosra, amikor a férfi belekötött az egyik f...
Újabb életveszélyes büntetőfékezőt vett fel egy autós
A fedélzeti kamera rögzítette, ahogy büntetőfékezett a felelőtlen autós.
Legkevesebb félmillió ember életét menthette meg az oltás Európában
Csak Európában legkevesebb félmillió ember életét menthette meg a koronavírus elleni oltás - írta csütörtökön ismert...
Megindító John Travolta köszönetet mondó videóüzenete
Csodálatos módját választotta a világsztár a köszönet-nyilvánításnak. Egy családi videó-összeállítással köszöntötte ...
Otthon lábadozik Torgyán özvegye
Alaposan ráijesztett a szeretteire néhány héttel ezelőtt Torgyán József özvegye. Cseh Máriát mentővel kellett kórház...
50 felett is bomba formában van
Az én gyönyörű kolléganőm, Barta Sylvia 50 felett is hihetetlen bomba formában van. A csinos időjárás-jelentőnk titk...
Csecsemőként fogadták örökbe lányukat
Mindene remegett Miklósa Erikának, amikor 2015-ben valóra vált az álma: ő és férje örökbefogadó szülők lettek. Bíbor...
Megjelent az új dél-afrikai vírusvariáns Európában
Belgiumban kimutatták a koronavírus új, a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett variánsát, ami miatt a belga kormán...