Döntöttek a képviselők: November 1-ig élhet különleges eszközökkel a kormány

A kormány 2022. november 1-jéig kér rendkívüli felhatalmazást a háborús veszélyhelyzet miatt - erről is döntöttek a képviselők szerdán a Parlamentben.

2022. június 08. 16:41

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot tárgyalta és fogadta el szerdán az Országgyűlés. Varga Judit igazságügyi miniszter által jegyzett, kivételes eljárásban tárgyalt, a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló előterjesztés alapján a kormány november 1-jéig, azaz öt hónapig kap az Országgyűléstől lehetőséget arra, hogy - ha a rendes jogrendi eszközök nem elégségesek - a különleges jogrendi eszközökkel éljen.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az elfogadott törvény a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, valamint annak biztosítása végett, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit.

Atombombát dobott volna a magyar gazdaságra a Gyurcsány-párt

A képviselői vitát követően Varga Judit igazságügyi miniszter köszönetet mondott Keresztes László Lorántnak (LMP), hogy elhatárolódott Niedermüller Péter (DK) magyargyalázó kijelentésétől. Szólt arról is, hogy a magyar baloldal folyamatosan alkalmazkodik a nemzetközi fősodorhoz, míg a jobboldal nem ezt teszi, hanem a magyar érdekek mentén politizál. Önök kiknek az érdekében politizálnak? - tette fel a kérdést a baloldali képviselőknek, mert szerinte a Gyurcsány-párt zeneszó mellett dobta volna le az atombombát a magyar gazdaságra.

Varga Judit: a kormány azért dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslat összevont vitájában Varga Judit előterjesztő korábban hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a keleti szomszédságában, Ukrajnában dúló háborúból. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a háború humanitárius és gazdasági hatásai érintik Magyarországot is - tette hozzá. Úgy folytatta, hogy a háború következményeit ne a magyar emberek és családok szenvedjék el, azonnali intézkedések szükségesek, ezért hirdetett a kormány veszélyhelyzetet május 25-től.

Elmondta: "a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz most javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek megsegítésére, támogatására, lakhatásuk, munkavállalásuk segítésére, valamint annak biztosítására, hogy Magyarország minél előbb maga mögött hagyja a háború káros gazdasági következményeit."

A miniszter rámutatott arra, hogy a törvényjavaslattal a kormány a veszélyhelyzeti intézkedéseit november 1-ig tarthatja jogilag fenn, de ha a helyzet lehetővé teszi, akkor a kabinet hamarabb is kezdeményezheti a veszélyhelyzet megszüntetését.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Varga Judit hangsúlyozta: a kormány azért dolgozik, hogy az ország polgárainak élete a szomszédban zajló háború és a háborús helyzetre adott, sokszor elhibázott szankciós válaszok okozta európai gazdasági válság ellenére a normális kerékvágásban maradhasson. Azért dolgoznak, hogy megvédjék a magyar családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést és a családtámogatásokat. A tárcavezető kiemelte, hogy a veszélyhelyzeti intézkedéseit a kormány a fokozatosság, a szükségesség, arányosság és a célhoz kötöttség elve mentén hozza meg.

Hozzátette: a kormány arra törekszik, hogy a várható gazdasági visszaesés Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa. A háború árát nem fizethetik meg a magyar családok, ehelyett a gazdasági terhekből azoknak a nagyvállalatoknak kell kivenniük a részüket, amelyek a megváltozó világgazdasági környezetben extraprofitra tettek szert - magyarázta.

Felfüggesztették Szabó Tímea mentelmi jogát

Az Országgyűlés 118 igen szavazattal, 49 nem ellenében, és egy tartózkodás mellett Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogát felfüggesztette.

Akopjan Nikogosz, örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát 169 igen mellett felfüggesztette.

Tordai Bence (Párbeszéd) mentelmi jogát 13 igen, 145 nem, és 7 tartózkodás mellett nem függesztették fel.

Forrás: Origo

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Tények teljes adás, 2022. december 9., péntek
FRONTÁLIS - Szörnyethalt egy 32 éves férfi, miután összeütközött egy másik sofőrrel Újpesten, majd egy házfalnak is ...
Csoda történt!
Egy pillanat alatt változott meg Pataky Attila élete néhány évvel ezelőtt. Akkor az egyik leghalálosabb kórral, vast...
Újabb csapás érte őket
A sárga csapat két meghatározó versenyzője, Szabó András Csuti és Visváder Tamás között éppen csak, hogy rendeződött...
Végső visszaszámlálás
Vasárnap véget ér az ország legnagyobb házibulija. Mindenki az utolsó megmérettetésre készül. A versenyzők már lázba...
Bemutatjuk Norbit
A legifjabb Schobert Norbit legalább egy órát kellett unszolni ahhoz, hogy beadja a derekát. Merthogy láthattuk őt m...
Nagyon lapos a Xiaomi androidos könyvolvasója
Zelenszkij zsoldosokat toboroz
A Toyotánál végre ki merték mondani, hogy nem csak a villanyautóké a jövő
Egy nap alatt kétszer alázták meg a nagyképű brazilokat
Óriási korrupciós botrány Brüsszelben: letartóztatták az Európai Parlament alelnökét