Dömötör Csaba: sokkal szűkebb volt a "mozgástér" a baloldali kormányok idején

Ma a kormány a meghatározó döntéseket maga hozza meg, míg a baloldali kormányok idején, amikor a stratégiai iparágak többsége külföldi tulajdonban volt, súlyos szuverenitási problémával is szembe kellett nézni, vagyis a mozgástér politikai és gazdasági értelemben is sokkal szűkebb volt - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

2022. február 15. 07:23

"Tehát legelőször a mozgásteret kellett megteremteni a kormány számára, hogy olyan gazdasági döntéseket hozhasson, amelyek előnyeit minél többen tudják érezni a saját életükben" - hangsúlyozta Dömötör Csaba. Hozzátette, a családtámogatások, a bérek, a minimálbér emelése, a földek védelme is mind azt a "hozzáállásbéli különbséget" jelzi, ami a Fidesz-KDNP-kormány és a baloldal között van. "Szerintem ez egy elég nagy különbség, hogy most egyébként mindenki világosan tudjon dönteni a két oldal között" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a politikájuk alapján két teljesen különböző erő méretteti meg magát az áprilisi országgyűlési választáson.

Arra a kérdésre, hogy miként ítéli meg a 2008-as és a mostani válságkezelést, azt válaszolta, hogy akkor 7 százalékkal "zsugorodott" a gazdaság, most viszont, a járvány idején több mint 6 százalékos a gazdasági bővülés. Dömötör Csaba szerint ezért fordulhat elő az, hogy a magyar gazdaság erősebben kerülhet ki a járvány okozta válságból, mint ahogy "belement". Ezért kaphattak a gyermeket nevelő családok adóvisszatérítést, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjat, a 25 év alattiak pedig adómentességet - tette hozzá, jelezve, az utóbbi intézkedés átlagosan és fejenként havonta 40 ezer forintot jelent a fiatalok számára.


Azt mondta, nagy versenyre számít a Fidesz-KDNP-s és a baloldali jelöltek között a választáson, de "az elmúlt évek elvégzett munkája jó reményekkel lát el minket április 3-ra vonatkozóan". Kijelentette, nem ért egyet azokkal, akik azt mondják, hogy a baloldalon széthúzás van, mert "bár mindig civakodtak, de ha a hatalomról volt szó, akkor a létező legkülönbözőbb nézeteket valló politikusok is képesek voltak összeállni a baloldalon". Az ukrán-orosz válság kapcsán az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország alapvető érdeke a béke. Jó jelnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "békemissziója" után sorra mennek tárgyalni Moszkvába más európai vezetők is.

"Nekünk alapvető érdekünk, hogy ne alakuljon ki újra egyfajta hidegháborús helyzet itt, a térségben, mert (...) abból nekünk, az itt élő népeknek mindig csak kára származott" - emelte ki Dömötör Csaba. A migrációról azt közölte, csak tavaly és csak a déli határon több mint 120 ezer illegális határátlépési kísérlet történt. Hozzátette, a kormány nem várja el másoktól, hogy ugyanúgy megvédje a határait, de azt elvárja, hogy tartsák tiszteletben: Magyarország nem szeretné megnyitni a határait.

MTI

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Tények Plusz adás, 2022. május 26., csütörtök
ELTEMETTÉK BERKI KRISZTIÁNT - Özvegye, Berki Mazsi egy verssel búcsúzott szerelmétől. A temetésen ott volt korábbi p...
Tények röviden, 2022. május 26., csütörtök
Tények röviden adás
Újabb csapadék érkezik
időjárás-jelentés, 2022. május 26., csütörtök
Összeszorul a szív: Ezt tette Berki Krisztián urnája mellé kislánya
Berki Krisztián egyik barátja beszédében ígéretet tett, azt mondta: vigyázni fog a celeb gyerekeire.
Először szólal meg a tragédia óta
Több mint négy hónapja temették el Babicsek Bernátot, mégsem tud békében gyászolni a családja. A színész 41 évesen f...