Dömötör Csaba: Brüsszelt nem érdekli a magyar gazdák helyzete - videó

Elég nagy balhé lett az ukrán gabonaszállítmányok ügyéből - mondta el legújabb videójában Dömötör Csaba. A Facebookra feltöltött videóban a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlament államtitkára kifejtette, hogy az egésznek az az előzménye, hogy még tavaly májusban az Európai Bizottság arról döntött, hogy szolidaritási folyosókat hoznak létre az ukrán gabona számára. Dömötör szerint az Európai Bizottság magasról figyelmen kívül hagyja a gazdák helyzetét, a nemzeti kormányok elvi álláspontját, főleg ha kelet-európai tagállamokról van szó. Hozzáfűzte: mindeközben az Európai Bizottság elkezdte fellazítani a génmódosított növények uniós szabályozását, és amikor az ukrán gabonáról beszélünk, akkor nem ukrán háztáji gazdálkodók terményeiről van szó. Az ukrán földek jelentős részét ugyanis már rég óriáscégek birtokolják. 3 millió hektár egy tucat gigavállalat tulajdonában van - írta meg az Origo. 

Dömötör szerint korábban Brüsszel a döntését azzal indokolta, hogy a gabonaszállítmányok az orosz invázió miatt nem jutnak el a rendeltetési helyükre, és ez akár éhínségekhez is vezethet, például Afrikában. 

A döntés alapján az ukrán áru a magyarországi átkelőkön is vámmentesen, korlátozás nélkül szállíthatóvá vált annak ellenére, hogy Ukrajna nem is uniós tagország.

A magyar kormány ukrán gabonastopot rendelt el

Dömötör úgy látja, hogy azután egyre világosabb lett, hogy a szállítmányok jelentős része nem jut el Afrikába, hanem Kelet-Európában ragad, ez lenyomja az árakat, és rendkívüli helyzetbe hozza az itt élő gazdákat. Felidézte: ezért idén áprilisban a magyar kormány Lengyelországhoz hasonlóan ukrán gabonastopot rendelt el. Ezt nem sokkal később Szlovákia és Bulgária is megtette. Ezek az országok azután kiegészülve Romániával az Európai Bizottság azonnali beavatkozását követelték. Ekkor még sikerrel.

Kijev beperelte az országokat

Az államtitkár elmondta, hogy az Európai Bizottság engedett, és májusban uniós szintre emelte a behozatali tilalmat az érintett öt ország esetében. Szerinte az fontos körülmény, hogy a tranzitszállítmányok továbbra is áthaladhattak ezeken az országokon, tehát Afrikába eljuthattak, már ha egyáltalán oda szánták őket.

A fotó illusztráció: Agrárminisztérium

Igen ám, de ezt a korlátozást csak ideiglenesen vezették be, szeptember 15-ig, és Brüsszel a kelet-európai tagállamok hangos kérése ellenére sem hosszabbította meg a tilalmat. Ezért Magyarország újra nemzeti hatáskörben rendelt el korlátozást, és így tett Lengyelország és Szlovákia is.

Emlékeztetett: a vita végül annyira súlyos lett, hogy Kijev pert kezdeményezett a Kereskedelmi Világszervezetnél, mire a lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy nem szállít több fegyvert Ukrajnába. Dömötör Csaba leszögezte:

mi nem jelentettünk be ilyet, mert előtte sem szállítottunk fegyvert. 

Ha mindez nem lenne elég, mindeközben az Európai Bizottság elkezdte fellazítani a génmódosított növények uniós szabályozását. Új szabályokat javasolnak. De miket is? - tette fel a kérdést.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Miért kell a génmódosított növények új szabályozása?

A javaslatok alapján a génmódosított növények forgalomba hozatalát sok esetben semmiféle kockázatértékelés nem előzné meg, és nyomon követés nélkül forgalomba kerülhetnének. ráadásul elvennék a tagállamoktól azt a jogot, hogy eldöntsék, szeretnének-e egyáltalán ilyen technológiát a saját területükön - hívta fel a figyelmet Dömötör. Az államtitkár szerint nem mellékes az sem, hogy az Ukrajnában előállított gabonának nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelnie az unióban termelthez képest. Például olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket itt már rég betiltottak. nem kevesebb mint 22 ilyen növényvédőt használnak. és ezeket a hatósági vizsgálatok azóta már több országban kimutatták.  

Brüsszelt nem érdekli a magyar gazdák helyzete

Dömötör Csaba hangsúlyozta: mindez több oldalról is azt bizonyítja, hogy az Európai Bizottság magasról figyelmen kívül hagyja a gazdák helyzetét, a nemzeti kormányok elvi álláspontját, főleg ha kelet-európai tagállamokról van szó. Hozzáfűzte:

azt pedig csak zárójelben teszem hozzá, hogy amikor az ukrán gabonáról beszélünk, akkor nem ukrán háztáji gazdálkodók terményeiről van szó. Az ukrán földek jelentős részét ugyanis már rég óriáscégek birtokolják. 3 millió hektár egy tucat gigavállalat tulajdonában van. A tulajdonosok leginkább, hát nem túl nagy meglepetés, nyugat-európai és amerikai cégek, nyugdíjalapok, magántőkealapok, de van köztük egyetemi alap is. 

Jellemző az arányokra, hogy a tíz legnagyobb ukrajnai földbirtokos cég egy kivételével, mind külföldön van bejegyezve.

Az ukrán gabona tehát javarészt nem is ukrán, és nyomokban tiltott növényvédőket tartalmazhat.

Dömötör Csaba azt is hozzáfűzte:

a kockázatok és mellékhatások tekintetében pedig jó lenne, ha előbb megkérdeznék a magyar gazdákat. Hát ez így egy elhúzódó vita lesz. 

Dömötör felhívta a figyelmet: ez még egy fontos ügy, ahol a fejünk fölött akarnak döntéseket hozni.

Mások elvárásai, mások érdekei alapján, a mi kárunkra. Még egy ok, hogy változást érjünk el az uniós politikában! Nem szeretnénk kockáztatni a magyarok kenyerét

- zárta gondolatait az államtitkár.

2023. október 05. 17:36
Többen meghaltak hóviharokban Ukrajnában
Tízen meghaltak az Ukrajnában dúló hóviharok miatt..
Holttestre bukkantak a Marosban, kiderült, ki az áldozat
Két városból is jött segítség, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Szijjártó Péter: A NATO ragaszkodjon korábbi döntéséhez!
Mi, magyarok speciális földrajzi helyzetben vagyunk, hiszen keletről a háborútól szenvedő Ukrajna, délről pedig Euró...
Körözött török terroristát fogtak el Magyarországon
Emberölésért és fegyveres terrorszervezet tagjaként körözték a hatóságok azt a 23 éves török férfit, akit társával e...
Felavatta az idei első havat egy gyergyói maci, gyermekként csúszdázik a kis cuki
Videón az önfeledt bocs.
Tények délben teljes adás, 2023. november 29., szerda
ŐRJÖNGŐ - Robbantással fenyegetőzött egy tiszaugi férfi, felgyújtotta a kocsiját, majd gázpalackokat vitt a házába. ...
Szombaton kiderül, ki a Dancing with the Stars negyedik évadának győztese
Szombat este utolsó adásához érkezik a Dancing with the Stars negyedik évada. A TV2 népszerű táncos showműsorában el...
Mérséklődik a viharos szél
időjárás-jelentés, 2023. november 29., szerda, dél
Tények reggel teljes adás, 2023. november 29., szerda
ŐRJÖNGŐ - Robbantással fenyegetőzött egy tiszaugi férfi, felgyújtotta a kocsiját, majd gázpalackokat vitt a házába. ...
Napos, de hideg idő az ország nagy részén
időjárás-jelentés, 2023. november 29., szerda, reggel
Lánccal körbe tekerve, súlyos sérülésekkel az arcán kért segítséget egy nő a kórházban
A Nagy Ő után is folytatódnak a veszekedések, egymásnak esett Jákob Zoltán két barátnőjelöltje
Így készült a Fradi a sorsdöntő Konferencia-liga-meccsre - képek
Szijjártó Péter: Érvényesülnek a magyar szempontok a NATO ukrajnai támogatási programja kapcsán
Egy kocsiba csapódott egy kisrepülőgép az amerikai országúton

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.