Brüsszel abszurd ötletei miatt összedőlhet az európai gazdaság

Olajembargó, karbonadó, gázembargó, kevesebb fogyasztás - az elmúlt időszakban meredekebbnél meredekebb gazdasági elképzelésekkel álltak elő a brüsszeli vezetők. Most éppen a globális minimumadót emelték napirendre, hatalmas felháborodást okozva az európai közvéleményben. Ha a terv megvalósulna, azzal az európai gazdaság komoly ütést kapna. Magyarország különösen rosszul járna, így érthető okokból a kormány nem támogatja annak a bevezetését, de más országokban is nagy a felháborodás. Brüsszel teljesen érthetetlen módon jó ideje saját polgárai ellen dolgozik, ami az orosz-ukrán háború miatt könnyen végzetes lehet - írta az Origo.

2022. június 19. 11:40

Nem mai történet a globális minimumadó terve, hiszen az amerikai demokraták például már egy ideje lobbiznak annak a bevezetéséért. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly októberben Párizsban találkozott amerikai kollégájával, Antony Blinken külügyminiszterrel.

A magyar miniszter akkor is egyértelművé tette, hogy Magyarország csak feltételekkel tudja támogatni a az ötletet, és csak akkor, ha az "nem okoz kárt a magyar gazdaságnak és nem veszélyeztet magyar munkahelyeket." Azóta kitört az orosz-ukrán háború, erre Brüsszelben váratlanul előhúzták a tervet, ami a jelenlegi helyzetben óriási gondokat okozna az európai, ezen belül a magyar gazdaságnak.

Végzetes adóteher háború idején

A leggyakoribb kifogás a globális minimumadóval szemben, hogy az erről szóló tervezet korábban csak a digitális cégekre vonatkozott (azokra, amelyek a valóságban gyakorlatilag nem adóztak, ott tehát az volt a tét, hogy egyáltalán adózzanak), most viszont valamennyi vállalatra kiterjesztenék. Mondani sem kell, az új verzió erősen rontaná Magyarország versenyképességét.

Arról nem is beszélve, hogy a terv az érintett cégeknek nem hagyna elég időt a felkészülésre, nehéz helyzetbe hozva őket. Komoly ellenérv az is, hogy a szükséges szakértői munka nem a megfelelő ütemben halad, már ami a terv előkészítését illeti.

Az előbbiek miatt a kormánypártok nem támogatják Brüsszel felvetését. Fideszes képviselők hétfőn határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága elé arról, hogy Magyarország ellenzi a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását. A testület később elfogadta az indítványt.

Nemcsak Magyarország ellenzi a globális minimumadó bevezetését, hanem például az amerikai republikánusok is. Közös érv, hogy a jelenlegi háborús helyzetben ez súlyos károkat okozna a világgazdaságban. Ezt példázza, hogy Rick Scott republikánus szövetségi szenátor tavaly október végén arról beszélt: a globális minimumadó negatív hatással lenne a jövőbeli amerikai versenyképességre, és nem áll érdekében az amerikai adófizetőknek, munkahelyteremtőknek és családoknak.

"A magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség" - fogalmazott Szijjártó Péter a napokban, hozzátéve, hogy háborús helyzetben a termelő vállalatokat érintő újabb adóterhek "végzetesek lehetnek".

Fotó: Illusztráció (MTI)

Önmaguk ellenségei

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy Brüsszelnek nem ez volt az első furcsa gazdasági elképzelése az elmúlt hónapokban. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokat kiszolgáló uniós vezetők mindent megtesznek az európai gazdaság szétveréséért.

Szintén az "őrült ötlet" kategóriájába tartozik a karbonadó bevezetése. Ez is egy olyan sarc, amelynek az európai emberek innák meg a levét. Szijjártó Péter a felvetéssel kapcsolatos vita során aláhúzta, hogy bár a világ kontrollálhatatlan hullámvasúton ül a gazdasági kilátások tekintetében, nem szabad növelni az emberek adóterheit. "Mindenképp megakadályozandónak tartjuk azt a brüsszeli elképzelést, amelynek alapján megadóztatnák a hagyományos meghajtású, dízel vagy benzines autóval közlekedő embereket" - tette egyértelművé a magyar álláspontot. A magyar baloldal ezzel szemben kiállt Brüsszel megszorító politikája mellett.

Talán a legnagyobb ellenállást az oroszokkal szembeni olajembargó terve váltotta ki. Brüsszel úgy gondolta, hogy az ukránok melletti kiállás többet ér, mint az európai polgárok ellátásbiztonsága. Abban egyetértenek a szakértők, hogy erősen negatív hatása lenne az egyes uniós tagállamok gazdaságára. Egész pontosan a kontinens teljes területén benzin- és gázolajhiány alakulna ki; azokban az országokban, amelyeknek nincs tengerpartja, ez fokozottan igaz lenne.

Az egykori szocialista országokról nem is beszélve, hiszen az olajellátásuk történelmi okokból az Oroszországból érkező vezetékeken alapul. Így a szankciók beláthatatlan következményeket okoznának Magyarországon: azonnal áruhiány alakulna ki a boltokban, gyakorlatilag leállna a gazdaság és elszabadulnának a benzinárak.

A magyar kormány idejében felismerte ennek a kockázatát, és Brüsszelben ki tudott harcolni egy olyan megállapodást, amelynek következtében Magyarország mentesült az olajembargó alól, sőt, még garanciákat is kapott erre.

A brüsszeli ötletgyár egy pillanatra sem állt le, és előhozakodott a szintén az oroszok elszigetelését célzó gázembargóval. Orbán Viktor szerint ennek a hatása még súlyosabb lenne a kontinensre, ezen belül Magyarországra nézve. A kormányfő szerint a gázcsatában más érvelés kell. Itt már nemcsak arról van szó, hogy hazánknak nem lenne jó, hanem egész Európát tönkretenné.

Azt, hogy Brüsszel a háború megszállottja lett, mi sem mutatja jobban, hogy az európai polgárok életminőségét érintő, teljességgel abszurd tervezetet tettek le az asztalra. E szerint 18 Celsius-fokban határoznák meg az épületek maximális belső hőmérsékletét. De például Frans Timmermans uniós biztos arra biztatta az európaiakat, hogy fűtsenek kevesebbet, és mosás helyett inkább szellőztessék ki a ruhákat. Ez a hozzáállás minimum érdekes a brüsszeli vezetők részéről, hiszen miközben azt ismételgetik, hogy az orosz gáz nélkül sem lesz baj, mindenkit spórolásra kérnek.

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Tények teljes adás, 2022. december 9., péntek
FRONTÁLIS - Szörnyethalt egy 32 éves férfi, miután összeütközött egy másik sofőrrel Újpesten, majd egy házfalnak is ...
Csoda történt!
Egy pillanat alatt változott meg Pataky Attila élete néhány évvel ezelőtt. Akkor az egyik leghalálosabb kórral, vast...
Újabb csapás érte őket
A sárga csapat két meghatározó versenyzője, Szabó András Csuti és Visváder Tamás között éppen csak, hogy rendeződött...
Végső visszaszámlálás
Vasárnap véget ér az ország legnagyobb házibulija. Mindenki az utolsó megmérettetésre készül. A versenyzők már lázba...
Bemutatjuk Norbit
A legifjabb Schobert Norbit legalább egy órát kellett unszolni ahhoz, hogy beadja a derekát. Merthogy láthattuk őt m...
A Toyotánál végre ki merték mondani, hogy nem csak a villanyautóké a jövő
Egy nap alatt kétszer alázták meg a nagyképű brazilokat
Óriási korrupciós botrány Brüsszelben: letartóztatták az Európai Parlament alelnökét
30 milliárd forintot nyert egy magyar az Eurojackpoton
Messi nekiment a spanyol bírónak a meccs után