Besorozták a legjobb barátját, bosszúból lövöldözött az orosz fiatal - Videó

Tüzet nyitott egy mozgósított helyi lakos hétfőn az Irkutszk megyei Uszt-Ilimszk város katonai sorozóirodában, súlyosan megsebesítve a járási katonai biztost.

2022. szeptember 26. 20:30

Igor Kobzev, az irkutszki régió kormányzója közölte, hogy Alekszandr Jeliszejev járási katonai biztos rendkívül súlyos állapotban kezelik az intenzív osztályon. Az első jelentések szerint a tiszt életét vesztette. A támadót - sajtóforrások szerint Ruszlan Zinyin 25 éves helyi munkanélküli lakost - őrizetbe vették. Az orosz nemzeti gárda szerint a gyanúsítottnak nem volt fegyvertartási engedélye és Zinyin nem volt hivatalosan bejegyzett fegyverbirtokos sem. Egy szemtanú szerint mielőtt lőni kezdett, azt mondta: "most menjünk haza mindannyian".

A gyanúsított anyja sajtóforrások szerint elmondta, hogy a mozgósítási értesítést nem is a fia, hanem az ő legjobb barátja kapta, aki korábban nem volt katona, ami a gyanúsítottat "nagyon feldúlta". Zinyin előzetesen azt mondta a nagymamájának, akinél lakott, hogy önkéntesként megy a sorozóirodába. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben büntetőeljárást indított.


A Meduza Lettországban szerkesztett ellenzéki hírportál szerint Oroszországban a részleges mozgósítás szerdai bejelentése nyomán újabb gyújtogatási hullám indult a katonai nyilvántartó és sorozóirodák ellen. Szeptember 21. óta legalább 11 ilyen kísérlet történt, és több közigazgatási épületet is megtámadtak. A sorozóirodák felgyújtásának sorozata az Ukrajna elleni invázió elején kezdődött, de az utóbbi időben megritkultak a támadások. A Meduza szerint hat hónap alatt körülbelül 20 eset történt. 

Az elmúlt napokban orosz állami médiában is sorra jelentek nyilatkozatok, amelyek elismerték, a részleges mozgósítás során olyan embereknek is küldtek behívót, akiknek a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter által meghirdetett kritériumok alapján nem kellett volna. Sojgu szerint a szándék 300 ezer szolgálati és lehetőleg harci tapasztalattal rendelkező tartalékos mozgósítása, a mobilizálás a nappali tagozatos egyetemistákat nem érinti.

A védelmi tárca megszabta a tartalékos rendfokozatok szerinti mozgósítás korhatárát is.
"Vannak olyan esetek, amikor a rendeletet megsértik, egyes régiókban a kormányzók aktívan dolgoznak a helyzet orvoslásán. Aktív és nagyon szükséges munkát végeznek ezen a téren hazai újságíróink, valamint a társadalmi szervezetek és a civil szervezetek képviselői. És ez nagyon fontos" - mondta hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, kifejezve reményét, hogy a hibákat gyorsan kijavítják.

Több regionális vezető és más hivatalos személy is tett az elmúlt napokban ígéretet a mozgósítás meghirdetett kritériumait megsértő behívások visszavonására. A védelmi tárca közleménye szerint egyébként a részleges mozgósítás első napján tízezren jelentkeztek önként katonai szolgálatra. Putyin szombaton aláírta a mozgósítás, hadiállapot, harci cselekmények vagy fegyveres konfliktus alatt elkövetett bűncselekmények büntetését megszigorító törvénymódosítás-csomagot. Az új szabályok értelmében egyebek között a dezertálásért, a katonai behívó megtagadásáért, az önkéntes megadásért és az ellenségeskedésben való részvétel megtagadásáért akár 10 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak. Peszkov hétfőn óvatosságra intett a részleges mozgósítás ügyében lábra kapott hamis híresztelésekkel kapcsolatban és hangsúlyozta, hogy Moszkva nem hozott döntést a határok lezárásáról.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalom: 

Tüntetnek és menekülnek az orosz férfiak

Kirúgási hullámot indíthat el egy kiszivárgott felvétel, vizsgálatot indítottak a vérlázító ügyben
Több alkalmazott állása is veszélyben.
Disznót vágtak egy nagybányai tömbház tetején, a magason hőkezelt hús új értelmet nyert
A különleges disznóvágást egy szomszéd örökítette meg.
Halálfélelme volt
Nádas Györgynek fájtak a térdei, fulladt és a lépcsőzés is nehezére esett. A humoristának egyre több és súlyosabb eg...
Összeférhet a misztikum az imával?
Elhitték Önök valaha, hogy a jósok előre látják a jövőt? Vagy inkább imádkoztak, ha bizonytalannak érezték magukat? ...
Lezárja a múltat, új életet kezd
Szerednyey Béla különböző filmes és színházi karaktereit egy ország ismeri és szereti. A színészóriás élete azonban ...
A Dunában rejtette el a lopott kocsit
A Dunába rejtette az ellopott autót egy tolvaj, a tűzoltók emelték ki a folyóból Vácnál. A kocsi néhány napja tűnt e...
A roncsba szorult a vétlen sofőr
Árokba csapódott egy autó Tiszavasvárinál, miután egy másik sofőr belerohant a kocsijába. A szabálytalankodó Polgár ...
A lángoló házból kellett menekülniük
Rázuhant a szekrény egy darabja egy alvó férfire, ez mentette meg az életét Sósvertikén. Ezért vette ugyanis észre, ...
Vitázott a párjával, ámokfutásba kezdett
Összetört részegen három autót egy ámokfutó Veszprémben. A férfi összeveszett a barátnőjével, majd ittasan beült a l...
Nőket szurkált össze a szegedi ámokfutó
Ollóval összeszurkált két eladót is egy 35 éves rabló Szegeden. Először egy dohányboltban, majd egy élelmiszerboltba...
Lengyelország csak a lelátón szurkoló lelkes nőkben volt egyenrangú ellenfele a franciáknak - galéria
Orbán Viktor: Áldott adventet kívánok! - fotó
Nevetséges biróbohóckodás es francia tovabbjutás Giroud es Mbappé nagy meccsével
Autóbalesete volt Varga Viktornak
Nem sikerült a bravúr a hajrában összeomló Ferencvárosnak