Bemutatjuk Gyurcsányék árnyékminiszterét: eltörölné a benzin- és élelmiszerárstopot, emelné az adókat

Hétvégén jelentette be "árnyékkormánya" tagjait Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. A társaság összetétele borzalmas, a legrosszabb üzenetet küldi a magyaroknak. Közülük is kiemelkedik a megszorító, az emberektől folyamatosan elvonó baloldali gazdaságpolitika egyik vezető alakja, Dávid Ferenc, aki évtizedek óta a multinacionális cégek érdekeit képviseli az egyszerű emberekkel szemben - ő lesz a gazdasági árnyékminiszter. Persze, egyáltalán nem meglepő, hogy Gyurcsányék olyan embert választottak, aki ugyanazt képviseli, mint a bukott miniszterelnök kormányzása alatt. Cikksorozatunk első részeként visszatekintünk a közgazdász eddigi nyilatkozataira és állásfoglalásaira, amelyek alapján kijelenthető, hogy Gyurcsány és pártja a Demokratikus Koalíció kormányzati pozícióban megszüntetné a különböző árkedvezményeket, a rezsicsökkentést és az árstopokat, és ezzel magyarok millióinak megélhetését veszélyeztetné - írta meg az Origo. 

2022. szeptember 22. 13:47

Dávid Ferenc számtalanszor kiállt a piac mindenhatósága mellett, elítélte az álami beavatkozást, segítséget és endszeresen bírálta a különböző árkedvezményeket. Az emberek terheinek csökkentését célzó intézkedéseket a DK-s politikus rendre feleslegesnek, vagy károsnak nevezte. Mindez nem meglepő, hiszen a 2010 előtti, gyurcsányi gazdaságpolitika is ezt a szemléletet tükrözte. Nem sokkal az országgyűlési választások után, április végén Dávid Ferenc arról beszélt, hogy a nyár végéig – lépcsőzetesen és „osztott teherviseléssel" – ki kell vezetni az üzemanyagárstopot. A baloldali közgazdász az ATV-ben konkrétan azt mondta, fokozatosan ugyan, de meg kell szüntetni az üzemanyagárak szabályozását. Szerinte a kormánynak ebben a kérdésben mindenkit be kellene vonnia a terhek viselésébe. Így akár már nyár végére állandósulhatna a magasabb benzinár.

„Pazarláshoz vezet az árstop"

A DK új országgyűlési képviselője néhány nappal később a Szeged Tv adásában azt hangoztatta, hogy nem szabadna benzin- és élelmiszerárstopot bevezetni, ehelyett az emberek inkább spóroljanak.

"Szerintem piaci folyamatokba ily módon beavatkozni nem szabad, a költségeket el kell ismertetni az árban, tehát azt hiszem, hogy ez hosszú távon nem valósítható meg. [...] Tehát én nagyon idegenül nézem ezt a dolgot" – mondta. Hozzátette: látja, hogy a kormány védeni akarja az alapvető élelmiszerek árát, de szerinte előbb-utóbb azért mégiscsak abba az irányba kellene menni, hogy szokjuk meg azt, hogy visszaállunk a versenypiaci körülményekhez.

"Bizonyos termékekre takarékosabban, megfontoltabban kell költenünk, s most, hogy minden be van fagyasztva, akár az üzemanyagra gondolok, akár a rezsire, akár az élelmiszerekre, ez egy picit, hadd mondjam, pazarláshoz is vezethet" - fogalmazott.

fotó: Origo

Dávid Ferenc önmagával is erős ellentmondásba keveredett, amikor a következő mondatában már bagatellizálni kezdte a hat (valójában 11) alapvető élelmiszerre bevezetett ársapkát. Szerinte ezzel nem lehet mérsékelni az inflációt, mivel a néhány esetben megállapított fix ár eltörpül ahhoz képest, hogy egyes élelmiszerláncok akár százezerféle terméket kínálnak. 

Gyurcsányék szerint a magyarok úgyis kifizetik a magasabb árat

Az „árnyék" gazdasági miniszter még június 9-én az ATV A nap híre című műsorában megfejelte a korábbi piacpárti nyilatkozatait egy olyan közgazdasági tétellel, amit még a Kádár-rendszerben tanult. „Én még nagyon-nagyon régen végeztem a közgazdasági egyetemen, és akkor tanították [...] A, B, C termék van: alkohol, benzin, cigaretta. Teljesen árrugalmatlan. Akármennyi az ára, ugyanúgy fog fogyni. Lemegy két hétig, lemegy három hétig, lemegy egy hónapig, és így jön vissza a görbe, és a fogyasztás beáll. [...] Ezt úgy verték a fejünkbe, hogy az A, B, C termékek miatt nem kell izgulnia az államnak, emelheti, szedi be az adót nyugodt szívvel.

fotó: Origo

A politikus meglátása szerint tehát a magyar lakosság – amennyiben nem hajlandó lemondani az autózás praktikumáról és kényelmességéről – kénytelen lenne kifizetni a 800-900 forintos literáron mért benzin – a jelenlegi, hátósági árstopos 480 helyett. A kommunista közgazdaságtan aktualizálása azért sem helytálló, mert jelentősen átalakultak azóta a fogyasztási szokások és a társadalmi viszonyok, ma már a kisebb keresetűek is rendelkeznek autóval, ami nem luxuscikk, viszont a benzin árának drasztikus növekedése az alacsonyabb jövedelmű embereknek nagy terhet jelentenének.

Újabb botrány Johnny Depp körül
Az ismert színészt most testőrei vádolták meg azzal, hogy illegális anyagok szállítására kötelezte őket.
Fapados szexjárat: A levegőben kívánta meg utastársát
A 35 éves férfi előbb alaposan megfogdosta, majd a mosdóba akarta rángatni a mellette ülő nőt.
Kiderült, miért léphetett vonat elé a kislány Gyürén, a nagyapa is tehetetlen volt
Iskolai zaklatások miatt próbálhatott végett vetni életének egy 11 éves kislány Gyürén - írja a Bors.
Hamarosan útjára indul az Ázsia Expressz új évada
Október 10-én harmadik évadával tér vissza a TV2 népszerű kalandreality-je az Ázsia Expressz.
Horror Tázláron: Elszabadult kutya harapta le egy biciklis kezét
A nőt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 27., kedd
FELFOGHATATLAN - Elbújt a sínek melletti kukoricásban és a vonatot várta, majd a sínekre lépett. A 11 éves kislány s...
Még idén bemutatják a III. Károlyt ábrázoló bankjegyeket
Várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba.
Tények teljes adás, 2022. szeptember 27., kedd
TÖMEGBALESET - A vétlen sofőr halt meg egy brutális balesetben Körösladánynál. Három kisteherautó ütközött, munkások...
Nem sikerült a terv, apja után önmagát is lelőtte a lány
Egy 12 éves texasi lány egy "gyilkossági összeesküvés" részeként hajtotta végre a merényletet.
Tények röviden, 2022. szeptember 27., kedd
Tények röviden adás