Balog Zoltán:a szülők joga és felelőssége a gyermekek nevelése

A szülők jogának és felelősségének nevezte a gyermeknevelést a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke Kunszentmiklóson, az Áldás Református Óvoda alapkőletételi ünnepségén hétfőn.

2021. augusztus 23. 12:21

A szülők joga és felelőssége a gyermekek nevelése, ahogyan nagyon helyesen ezt a magyar törvényhozás kimondta, és ha azt el akarják venni a szülőktől, "akkor az a világ nagyon rossz irányba indult el" - mondta Balog Zoltán püspök.

Közölte: az alapkőletétel helyszíne szimbolikus, nem üres, bontás előzte meg. Jó lenne, ha megtanulná mindenki: nincs olyan, hogy senki földje, a gyermek lelke soha nem senki földje. "Ha mi nem építjük oda azokat az épületeket, amelyek valóban tartósak és jövőt adnak a gyermekeknek, akkor majd más épít oda, és amikor más épít oda, akkor először bontani kell, és utána lehet építeni" - fogalmazott.


Balog Zoltán Márk evangéliumából idézett, miszerint amikor Jézus és tanítványai Jeruzsálembe mentek, a főpapok, az írástudók és a vének azt kérdezték Jézustól: "milyen hatalommal cselekszed ezeket, és ki adta neked a hatalmat arra, hogy ilyeneket tegyél?".


Balog Zoltán azt mondta, a gyermek Isten ajándéka, így kell tekinteni rá, ez kötelezi a szülőt, az iskolát, az államot, az egyházat, és "akkor nem lesz illetéktelen beavatkozás, mert ez a legnagyobb védelem". Úgy kell nevelni, hogy "az életnek legyen értelme tíz, húsz, harminc meg száz év múlva is" - emelte ki. A szeretet hatalma, amely kötelez, hogy a gyermekekhez "vigyük" azt a jó üzenetet, amely az ő életüket gazdaggá, biztonságossá és kiteljesedetté teheti. Nincs olyan gyermek, aki véletlenül született volna erre a világra, ezzel a felelősséggel kell hozzájuk viszonyulni, őket nevelni és szeretni - hangsúlyozta a püspök.


A szülőkhöz a gyermekek életén és szívén keresztül vezet az út - fűzte hozzá. Akkor lesz jövője nem csak Kunszentmiklósnak, de Magyarországnak, a magyar nemzetnek, a református egyháznak, ha azt az életet éljük, amelyet Istentől ajándékba kaptuk - zárta szavait a püspök.
Salacz László fideszes országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki az óvodaépítés miatt. Mint mondta: a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja nem volt előzmény nélküli, ezt megalapozta a református egyház évszázados tanítása és szolgálata. Az egyházak szerepét a mai világban kiemelkedően fontosnak nevezte, mert szilárd erkölcsi alapot teremt valamennyi generáció számára.
Kétirányú társadalmi folyamat figyelhető meg a vallásosságban a 21. században - mondta. Egyrészt a közösségi vallásgyakorlás visszaszorulása, ezzel párhuzamosan az individuális vallásgyakorlás erősödése. Az ateizmus terjedése, ugyanakkor az egyházba vetett bizalom erősödése és a vallásosság elfogadása.
Üdvözölte, hogy az egyházi óvodák, iskolák és az oda járó gyerekek száma is jelentősen nő az utóbbi évtizedben.


Magyarországot meg kell tartani kereszténynek és nemzetinek, ez a közös feladat, ennek egyik lépcsője Kunszentmiklóson az Áldás Református Óvoda létrehozása - mondta.
Pintér Gyula, a Kunszentmártoni Református Egyházközség lelkésze a beruházásról elmondta: jó megtapasztalni, hogy indulhat az élet áldással, egy "csodával". Isten legnagyobb ajándékai között vannak a gyermekek - fogalmazott, majd úgy folytatta: ezt az ajándékot az fogadja el valóban jutalomként, aki először is hálás tud lenni a gyermekekért, mert nem az önzés hajtja, aki nem magának él, hanem látja a jövendőt a gyermekében.


Az eseményen Bán Béla esperes mondott imát.
A megszólalók mellett Pintér Gyula, a Kunszentmiklósi Református Egyházközség lelkésze, Németh Miklós, a kivitelező Modinvest Kft. ügyvezetője és ifj. Szőke Imre gondnok időkapszulát helyezett el, majd Balog Zoltán püspök és Pintér Gyula, a Kunszentmártoni Református Egyházközség lelkésze letették az óvoda alapkövét.
Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Kunszentmiklósi Református Egyházközség által alapított, 3 csoportos, új, modern óvodában 75 új férőhely létesül. A beruházás várhatóan 2022 április végére készül el, az Áldás Református Óvoda a 2022-23-as nevelési évben kezdi meg munkáját.
A református egyház országos óvodaprogramján belül megvalósuló esemény a program országos nyitó alapkőletétele is egyben, amellyel 3048 új óvodai férőhely és 354 új munkahely jön létre országszerte. A fejlesztés a kormány 35 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A 678 millió forintos összköltségű építkezés forrását a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével a magyar kormány vissza nem térítendő támogatással biztosította.
Az új óvodaalapítás révén - a már működő Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskolával - Kunszentmiklóson már 3 éves kortól lehetőség lesz arra, hogy a gyermekek az intézményesített nevelés csaknem teljes palettáján református szellemiségben részesüljenek.
Az óvodaprogramban korszerű, a mai kor színvonalának megfelelő óvodák épülnek. Országosan 33 településen teljesen új óvoda épül, 16 helyszínen pedig már létező óvoda kap új épületet; 17 helyszínen már meglévő intézmény felújítását, korszerűsítését végzik el.
A Dunamelléki Református Egyházkerületben 23 intézményt érint a fejlesztés, amiből 15 új építésű beruházás. A fejlesztés 2140 férőhelyet érint az egyházkerületben, amiből 1246 új óvodai férőhely. A programnak köszönhetően 2021 szeptemberben Tabajdon már az új óvoda épületében, bővített kapacitással folytatódik az óvodai ellátás, továbbá Szentendrén az épület bővítése hamarosan lezárul, így ott 2 kislétszámú óvodai csoportban kezdik meg sajátos nevelési igényű gyermekek részlegesen integrált óvodai ellátását. Ezen felül Lovasberényben és egy budapesti helyszínen is a befejezéshez közeledik már a beruházás.

MTI /Címlapfotó: facebokk/Balog Zoltán

Szörnyű kínok között hagyta meghalni munkatársát egy Pest megyei férfi
A részeg sofőr sorsára hagyta balesetes autója alá szorult utasát, majd hazabotorkált.
Szesztől fűtve ment suliba Darius, kótyagos kalandjai bilincsben értek véget - Videó
Osztálytársaival részegen mentek iskolába, rendőröknek kellett közbelépni.
Horror a repülőn: Kintről érkező golyó találta el az egyik utast
A repülőgép már a levegőben volt, amikor a földről valaki tüzet nyitott rá.
Tudományos bemutató közben robbant fel egy tartály, rengeteg gyerek megsérült
Bemutató közben felrobbant egy folyékony nitrogénnel teli tartály Spanyolország északi részén egy tudományos fesztiv...
Sosem találná ki, hogy milyen idősen szült a legidősebb kismama - videóval
Sokan féltették őket, mások rosszindulatú megjegyzéseket tettek, ők mégis bátrak voltak és bevállalták.
Nehéz döntést hoztak
Nem volt könnyű dolga szombaton a mestereknek. A Sztárban Sztár leszek! két mestere Majka és Köllő Babett túl van él...
Északi Áramlat: Újabb hírek érkeztek a gázvezetékekről
Bejelentést tett az üzemeltetőcég szóvivője.
Gomolyfelhős, napos idő várható
időjárás-jelentés, 2022. október 2., vasárnap
Átverte az európai embereket Brüsszel
Átverte az európai embereket Brüsszel. Tavasszal még azt ígérték, hogy az energiára nem terjesztik ki a szankciókat,...
Sikeres ellentámadást indított Ukrajna
Egy kismama és legalább 13 kisgyerek is meghalt, amikor újabb ukrán menekülő konvojt támadtak meg az oroszok Harkiv ...
Pontot mentett a MOL Fehérvár a Puskás Akadémia otthonában
Így mondta ki Hosszú Katinka a boldogító igent - videó
Köllő Babett egy káprázatos Sztárban sztár leszek!-produkció után bejelentette, hogy felmond
Tovább háborúzik Alekosz a motorosokkal, rendőrt akar hívni
Megkíméli a szőnyeget a felmosástól az új Roomba robotporszívó