Az ellenzéki pártok egyikének sem tűnt fel, hogy megjelent volna a kampányban plusz 1,8 milliárd forint

Az összefogás tagjai állításuk szerint csak akkor döbbentek rá, hogy mi történt, miután Márki-Zay Péter nyilvánosan beszélt az amerikai támogatásról - írta meg a hvg.hu.

Először Ungár Péter, az LMP elnöke beszélt egy interjúban arról, hogy az Action for Democracy által Márki-Zay Péter mozgalmának utalt 1,8 milliárdos támogatásról fogalmuk sem volt.

„Ezzel a pénzzel valaki vagy elsétált, vagy a jó isten tudja, mire költötte, de eredményes kampány nem lett belőle”. „Dermesztő az amerikai pénz, és dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának” – mondta a politikus.

Ezt követően a 24.hu körkérdést intézett a választási szövetségbe tömörült pártoknak, ebben megkérdezvén őket arról, hogy egyetértenek-e Ungár értékkelésével, valamint, hogy tudtak-e az amerikai pénzről.

A DK azt válaszolta, hogy ők nem kaptak ilyen támogatást és arról is csak a sajtóból értesültek, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) külföldi adományokhoz jutott, erről a kampány során sem a mozgalomtól, sem Márki-Zay Pétertől nem kaptak tájékoztatást.

A Jobbik úgy válaszolt a kérdésekre, hogy nem válaszolt rájuk, legalábbis a portál által idézett reakciójukban arról beszélnek, hogy mivel nem minden részlet ismert a nyilvánosság előtt, ezért nem tudnak érdemben válaszolni. A pártot a választások idején vezető, ám azóta a Jobbikból kilépett Jakab Péter pedig azt állította a 24-nek, hogy a pénzekről nem kapott tájékoztatást és azok létezéséről sem tudott.

Az „említett források nem a Momentumhoz, hanem Márki-Zay Péter mozgalmához érkeztek, nem voltak róla érdemi információink, a létükről mi is ugyanabból a podcastből értesültünk, mint a nyilvánosság” – írta a Momentum a kérdésekre.

A fotó illusztráció: MTI

A szocialisták sem tudtak semmiféle külföldi pénzről, mint írták: Az „MSZP nem követte nyomon, hogy Márki-Zay Péter és az MMM honnan gyűjt támogatást.”

Ugyanezt nyilatkozta a Párbeszéd is, hogy nem tudtak róla és hogy jelöltjeik nem kaptak belőle.

A portál szerint ugyanakkor a kampányban SMS-kampányok, Facebook-hirdetések, pártlogó nélküli óriásplakát-kampányok mehettek Márki-Zayék kasszájából, az fedezhette az ellenzéki kampányközpont bérlését, valamint a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó Datadathoz kapcsolódó költések forrásai is az MMM-hez befolyó támogatások lehettek. Majd felteszik a kérdést, hogy a több választási kampányt is látott ellenzéki politikusok közül mégis ki gondolhatta komolyan, hogy mindezt az MMM képes saját zsebből finanszírozni?

Ezt az értetlenséget osztja Márki-Zay Péter is, aki úgy nyilatkozott a portál kérdésére, hogy „kis esélyét látja annak, hogy az MMM kampányköltéseit a saját érdekükben naponta ellenőrző pártok előtt ez titok lett volna.”

A volt miniszterelnök-jelölt a HVG-nek is elmondta korábban, hogy nem ő döntött ezekben a kérdésekben, hiszen ő az országot járta és kampányolt, a napi döntéseket hatpárti felügyelet alatt hozták meg, a pártok szakemberei pedig árgus szemekkel figyelték, hogy semmiféle tiltott pártfinanszírozás ne legyen.

2022. november 22. 13:19
Brutális balhé volt a XI. kerületben, az életéért küzdött az áldozat
A helyszínre mentők és rendőrök is érkeztek.
Elhunyt Schmidt Csaba
44 éves volt.
Csúnya baleset a 75-ösön, rosszul mérte fel a helyzetet a vétkes sofőr – Fotók
Figyelmetlenség állhat a baleset hátterében.
Újabb földrengés volt a Romániában, Magyarországon is érezni lehetett
Ismét megremegett a föld.
Közel 30 év után kimagasló sikerrel tért vissza a Zsákbamacska
A korábban is népszerű vetélkedő premier epizódja március 12-én, vasárnap este 20 óra 33 perckor került adásba a TV2...
Megtörte a csendet Kóbor János lánya, az idő sem segített neki a gyászban
Több mint 1 év elteltével sem enyhült fájdalma.
A kínai elnök pekingi látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyint
Kínai látogatásra hívta meg a Moszkvában hivatalos állami látogatáson tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn V...
Vérbosszú áll a tömeges gyilkosságok mögött, ismert politikus is van az áldozatok között
Tizenegy embert, köztük egy ismert helyi politikust öltek meg hétfőn Pakisztán északnyugati részén egy 50 éve húzódó...
Család autójába szállt bele egy dühöngő Győr-Mosonban, videón a bosszúszomjas sofőr ámokfutása
A részeg sofőrnél elszakadt a cérna.
Gyenge hidegfront közelít, de nem hoz lehűlést
időjárás-jelentés, 2023. március 21., kedd, dél
Több mint hétszáz tonna hulladékot gyűjtöttek össze Kárpátalján a természetvédők
Szexet ígért a fiatal lány a Keleti pályaudvarnál, aztán kirabolták az idős férfit
Meghalt a kézilabdát forradalmasító legendás edző
Lehet találgatni, van-e bugyi Molnár Anikón újabb fotóján
Curtis elhagyta Magyarországot