Anonymus-maszkban tüntettek a Városházán Karácsonyék korrupt rendszere ellen

A demonstrálók a Fővárosi Közgyűlésen jelentek meg és táblákkal a kezükben hívták fel a figyelmet a baloldali pártok korrupciós ügyeire.

2021. december 15. 15:05

November óta osztja meg a nyilvánossággal a titkos hangfelvételeket egy Anonymus-maszkos alak, amelyek javarészt a Városházát övező botrányról szólnak. A felvételekből többek között kiderült, hogy a Városháza tervezett eladásával kapcsolatban egy olyan "jutalékos", vagyis korrupciós rendszer körvonalai rajzolódtak ki, amelynek szálai a Fővárosi Önkormányzat legmagasabb szintjeit is elérhetik.

A történet egyik kulcsszereplője Berki Zsolt, aki a kenőpénzeket szedte be és osztotta szét.

"A következőképp áll fel a csapat. A Zsolt frontol. Van egy Berki Józsi nevű figura, ő volt a Kiss Péternek valami bal keze. A Kiss Ambrus volt a Kiss Péter titkárságvezetője, tehát most a Berki Józsi a Kiss Ambrussal dolgozik együtt. Gordon két embert ajánlott be a Karácsonynak, a Tordai Csabát és a Kiss Ambrust. Tordai a főpolgármester jogi főtanácsadója, minden szerződést, rendelkezést ő készít elő. Tordai Csaba nem pénzezik, nincs benne ebben a „jutalékos" rendszerben. A „jutalékos" rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem, az csak a Kiss Ambrus felé van" - közölte az egyik hangfelvételen Gansperger Gyula korábbi Wallis-vezér, aki Bajnai Gordon volt miniszterelnök barátja.

Berki Zsolt kapta a pénzeket, amelyeket utána szétosztott, például Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek.

Egy másik hangfelvételen megszólal maga Bajnai Gordon is, aki "nagykoalíciós cápákról" beszélt. Szavaiból egyértelművé vált, hogy a fővárost irányító hat baloldali párt kifosztja Budapestet, korrupciós pénzeket tesznek zsebre. Egyrészt néhány befolyásos baloldali embert gazdagítva, másrészt vélhetően a baloldali pártokat törvénytelenül, közpénzből finanszírozva.

Ebből a korrupt rendszerből lett elege azoknak a budapestieknek, akik Anonymus-maszkban jelentek meg a szerdai Fővárosi Közgyűlésen, ahol közben a hangfelvételekből idézett transzparenseket tartottak a kezükben. Erről Bohár Dániel, a Megafon tagja számolt be a közösségi oldalán:


A transzparenseken a következő feliratok álltak:

"Ugye, amire ők nagyon ki vannak éhezve, ez a Városháza."

"Rengeteg ilyen cápa úszkál a tóban, és egy nagykoalícióban mindenkinek vannak részterületei, ez a realitás, ez így működik."

"Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként, azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen."

"Ugye, a kolléga úr a kétszázmillió forinthoz ragaszkodik (....) hát mindenki pénzt akar."

Gansperger aprólékosan ismertette a fővárosi önkormányzat által működtetett jutalékos rendszert, vagyis a pénzvisszaosztáson alapuló korrupciós hálózatot, amelynek a tetején Bajnai Gordon áll, aki Karácsony Gergely egyik legnagyobb támogatója.

A "Városháza eladásának ügyében létrehozott" vizsgálóbizottságnak eredetileg a szerdai közgyűlési ülésen kellett volna tevékenységéről beszámolnia.

A Fővárosi Közgyűlés előző ülésén, november 24-én - a Fidesz-KDNP-frakció javaslatára - döntött a bizottság felállításáról. A testület feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételekkel összefüggésben vizsgálatot folytasson le. Továbbá vizsgálnia kell a hangfelvételeken elhangzott állítások valóságtartalmát, a készítés, továbbá a nyilvánosságra kerülés körülményeit, különösen figyelemmel a jövő évi országgyűlési "választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségére".

A vizsgálóbizottság feltárja a Városháza fejlesztésével összefüggésben készített döntéselőkészítő tanulmány megrendelésének és megtárgyalásának mikéntjét és tartalmát, valamint azt, hogy születtet-e döntés a fővárosi önkormányzat bármely szervénél a városháza épületének értékesítésére.

A vizsgálóbizottság elnöke, Kovács Péter elmondta: míg "a baloldali politikusok lapítanak", addig a rendőrség végzi a munkáját, házkutatást tart, de a baloldali politikusoknak ez nem tetszik. Hangsúlyozta: lehet ezen "hőbörögni", de jobb lenne, ha kiderítenék, mi az igazság a Városháza eladása ügyében-írta az MTI.

Fotók: MTI/Kovács Attila

Mentálisan beteg lehet az eltűnt anyuka
Egyre több a megválaszolatlan kérdés az eltűnt kétgyerekes anyuka körül. A 49 éves inárcsi asszonyt másfél hete kere...
Gyerekek melóban
Fakanalat és seprűt ragadtak a sztármamik csemetéi. Szigorúan befogják a kicsiket a házimunkába. Konkoly Ági például...
Dua Lipát várják a legjobban a Szigeten
A kaputól a pultokig, a pultoktól pedig a kempingig kísértük a Sziget Fesztivál első napjának látogatóit, megnéztük ...
Száz kilókat nyom fekve a világbajnok nő
Férfiakat megszégyenítő módon edzenek, több mint száz kilót is képesek kinyomni azok a sportolónők, akik a Fekvenyom...
Egy szépségkirálynő élete a szülés után
Mérföldkőhöz érkezett a gyönyörű szépségkirálynő élete, anyuka lett Kocsis Korinna. A fiatal sztármami Facebook csop...
Tények teljes adás, 2022. augusztus 11., csütörtök
DRÁMA - Meghalt egy ötéves gyerek Zalaegerszegen, miután rádőlt egy targonca. Az apja mellett ült a gépen, amikor eg...
Felforrósodott a hangulat az idősek otthonában, a sokat látott 106 éves ünnepelt is zavarba jött
Huncut meglepetést kapott a 106 éves dédnagymama, miután azzal viccelődött, hogy egy chippendale meglephetné. A tréf...
Már első nap teltház a Szigeten
Külön jégkádat kért az öltözőjébe a fellépése előtt Dua Lipa. A brit énekesnő szerda este megtöltötte a Nagyszínpad ...
Kismamák a kánikulában
Félnek a strandon, bujkálnak a forróság elől a kismamák. Sorra dőltek meg idén a melegrekordok, az elviselhetetlen h...
Segíteni akart, élőhalott lett
Segíteni akart másokon, végül őt verték meg. Gábor egy kisbolt eladóit akarta megvédeni egy erőszakos vevőtől, aki v...