Andrzej Duda: Lengyelország és Magyarország jelentős szerepet akar betölteni Európa jövőjének alakításában

Mind Lengyelország, mind Magyarország tisztában van az Európa előtt álló kihívások súlyával, jelentős szerepet akarnak betölteni Európa jövőjének alakításában - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök abban a levélben, amelyet a hétfőn megkezdődött 4. lengyel-magyar nyári egyetem résztvevőihez intézett.

2021. augusztus 24. 08:36

A délkelet-lengyelországi Krasiczyn kastélyában tartott rendezvénysorozat megnyitóján felolvasott levélben Andrzej Duda aláhúzta: kevés példa akad a két nemzet olyan együttműködésére, mint amilyen a lengyel-magyar barátságra jellemző. Kiemelte a regionális együttműködés szerepét is az európai változásokban, és meggyőződését fejezte ki, hogy "közeledik Közép- és Kelet-Európa növekvő jelentőségének időszaka".

A péntekig tartó nyári egyetem fő témája Európa jövője, a hazák Európájaként felfogott kontinensen Lengyelország és Magyarország jelentős szerepet akar betölteni, "megértve a közösség előtt álló kihívások súlyát, egyúttal megőrizve örökségüket, identitásukat és önrendelkezésüket" - fogalmazott Duda a Krasiczynba érkezett mintegy 150 lengyel és magyar egyetemistához intézett levelében.

A "történelem során kipróbált, egyúttal a jó jövő alapját képező" lengyel-magyar barátság további sorsa a fiatal nemzedéken múlik, ez a nemzedék pedig a nyári egyetemet szervező varsói lengyel-magyar együttműködési intézet patrónusa, Waclaw Felczak (1916-1993) nyomában halad - idézte fel Andrzej Duda a Magyarországhoz sok szálon kötődő legendás lengyel második világháborús futár, történészprofesszor alakját.

Fotó: facebook.com/andrzejduda

Felczak a közép- és kelet-európai kérdéskör, különösen a lengyel-magyar kapcsolatok kiváló ismerője volt - emelte ki Duda, hozzáfűzve: a professzor nemcsak kutatói munkára korlátozódott, "a társadalmi aktivista energiájával is rendelkezett, és tudatosan vállalta állampolgári kötelességeit".

A második világháború során, valamint a háborút követő években is Felczak hősként és tehetséges szervezőként viselkedett, amikor futárként és az emigrációs lengyel kormány küldöttjeként földalatti, a kommunizmussal és a nácizmussal harcoló struktúrákat szervezett - idézte fel a lengyel elnök.

Az ötnapos nyári egyetemen a résztvevők országaik történelméről, kultúrájáról, gazdaságáról szóló pódiumbeszélgetéseken, vitaesteken, könyvbemutatókon vesznek részt, naponta a két nyelv alapjait is tanulhatják. Foglalkoznak a klímapolitikával és koronavírus-járvány hatásával is országaik és önmaguk életére, az egyik pódiumbeszélgetés címe például a Szakmai karrierépítés a világjárvány után.

A hét során a hallgatók megtekintik a közeli Przemysl első világháborús katonai temetőjét és a magyar honvédek emlékét őrző páncélerődöt is.

A krasiczyni nyári egyetem magyar előadói között van Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Részt vesz Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter, valamint Marek Kuchcinski volt házelnök, a lengyel-magyar parlamenti baráti tagozat elnöke is.

MTI

Az énekes négy hónappal fia születése után szakított gyermeke anyjával
Vége Jason Derulo és barátnője, Jena Frumes kapcsolatának. Az énekes Twitter oldalán tudatta rajongóival a rossz hír...
Sosem látott családi képet posztolt Ördög Nóra
Egy szívének nagyon kedves, régi családi fotót mutatott meg rajongóinak.
Bin Laden fiának az az álma, hogy festményeit kiállítsák a Louvre-ban
Az egykor legismertebb terrorista vezér fia most Franciaországban él és a festészetnek szenteli életét.
Elárulta a prostituált, hogy több mint 16 ezer emberrel feküdt le
A nő 20 évet dolgozott a szakmában, és rengeteg férfival volt dolga.
Véget ért Elon Musk kapcsolata
A multimilliárdos Musk és extravagáns barátnője 3 év után külön utakon folytatják.
Álomnyaralásuk alatt ölhette meg
Álomnyaralásuk alatt ölhette meg egy 23 éves amerikai fiú a menyasszonyát, jelenleg is nagy erőkkel keresik a vőlegé...
Új korszak kezdődött az életében
Új korszak kezdődött az olimpikon úszó, Bernek Péter életében. A sportember a tokiói olimpia után döntött úgy, hogy ...
Húga születésekor derült ki, hogy beteg
Rosszindulatú vesetumorral küzd egy hároméves kerekharaszti kisfiú. A súlyos betegség aznap derült ki, amikor megszü...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 24, péntek
MEGFULLADT - Forrásban lévő mustba fulladt egy férfi Garaboncon. Beleejtette a telefonját egy kádba, utánanyúlt és b...
Ki akar törni a botrányhős szerepéből
Ismerjünk is meg egy újabb párost, pontosabban kettőt. A népszerű rádiós, Cooky a szerelmével, Debórával vág neki a ...