Amerikai polip: az egykori angoltanár, aki hazajár a globalista központokba

Az amerikai érdekek magyarországi kijárói között találunk olyan szereplőt is, akinek ilyen irányú tevékenysége kevésbé látványos, mégis hosszú évek óta építi a kapcsolatrendszerét a tengerentúli globalista erőkkel. A Magyar Nemzet cikksorozatának újabb részében Kész Zoltánt, a volt parlamenti képviselőt, Márki-Zay Péter korábbi bizalmasát mutatják be, aki szinte hazajár Amerikába.

Magyarországon hosszú évek óta építik azt a hálózatot, amely amerikai érdekek szerint kívánja befolyásolni a hazai politikai életet, legfőképpen a választások eredményét. A Magyar Nemzet cikksorozata eddigi részeiben bemutatta ennek a globalista baloldali hálózatnak az amerikai szálait, majd a legfontosabb magyar szereplőit, Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és bizalmasát, Ficsor Ádámot, aki 2009-ben fél évig betöltötte a titokminiszteri posztot.

Kitértek azokra az amerikai kampányszervezőkre és tanácsadókra, akik meghatározó pozíciókat foglalnak el Bajnaiék cégcsoportjában, az adatszerzésre és adatkezelésre szakosodott DatAdatban, ugyanakkor ismert demokrata párti, baloldali politikusok mellett is dolgoznak.

Ezeken túl felidézték Korányi Dávid tevékenységét is, aki Bajnai Gordon embereként szintén kiváló amerikai kapcsolatokat épített ki, Karácsony Gergely főpolgármester főtanácsadójaként sem Budapesten, hanem New Yorkban székelve látta el a megbízatását, majd a tengerentúlon létrehozta az Action for Democracy nevű szervezetet, amelynek közvetítésével csatornáztak be több mint hárommilliárd forintot a baloldal kampányába.

A 2022-es országgyűlési választási kampányt megelőzően már érezhető volt az egyre erősödő amerikai befolyás a baloldalon, nem véletlen, hogy a miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter lett, aki 2018-ban az Egyesült Államokból hazatérve nyert Hódmezővásárhelyen polgármesteri címet.

De ez a befolyásolási kísérlet nem mostanában kezdődött, a háttérben egyesek már jóval korábban építgették a hálózatot. Közéjük tartozik egy volt országgyűlési képviselő, angoltanár, Kész Zoltán. De ki is ő?

Kész Zoltán a Mindenki Magyarországa Mozgalmában Márki-Zay Péternek segített az amerikai kapcsolatok kiaknázásában. Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom/Facebook

Fulbright-ösztöndíjjal a tengerentúlon

A 2015 és 2018 között veszprémi parlamenti képviselő, később a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom volt vezetőségi tagja korábban többször is részt vett tengerentúli továbbképzéseken. Az egyik ilyen alkalom 2000–2001-ben volt, amikor Fulbright-ösztöndíjasként került ki Kaliforniába, hogy egy tanárcsereprogramban amerikai történelmet tanítson ottani középiskolásoknak. Az 1992-ben alapított Fulbright Bizottság oktatási és kutatási programokat támogat az USA és Magyarország kormányainak anyagi hozzájárulásával. A Fulbright az ilyen ösztöndíjait a Soros Alapítvánnyal együtt hirdette meg, a program révén több Soros-ösztöndíjas is kimehetett tanulni Amerikába, aminek költségeit a fent említett bizottság és alapítvány állták. A közös ösztöndíj oka: a „hosszú távú célok azonossága”, a közös hitvallás.

Magyarán szólva Kész Zoltán már a tanári pályáján magába szívhatta a Soros-féle nyílt társadalom eszméjét és elkezdte építeni az amerikai kapcsolatrendszerét. Nem véletlen, hogy Kész Zoltán és Márki-Zay Péter 2019. májusi, washingtoni tárgyalásait is részben Sorosék hálózata szervezte.

Kész Zoltán 2006-ban is eltöltött egy hosszabb időszakot az USA-ban, ekkor ösztöndíjasként hat hónapig pedagógiát tanult Buffalóban.


Hálózatépítés amerikai segítséggel

Ilyen előzmények után Kész Zoltán 2013-ban került a sajtó látókörébe először, amikor Somogyi Zoltánnal, a Political Capital nevű baloldali elemzőintézet vezetőjével együtt adott interjút a Mandinernek arról, hogy létrehozták a Szabad Piac Alapítvány nevű neoliberális, piaci fundamentalista szervezetet.

Somogyi tevékenységét cikksorozatunk következő részében részletesen elemezzük, most a Kész Zoltánnal közös interjú kapcsán kell említést tennünk róla. Azért lényeges mérföldkő ez a beszélgetés, mert ekkor beszéltek először nyíltan az amerikai kapcsolataikról és konkrét céljaikról. Érdemes tehát idézni néhány kulcsmondatot az interjúból.

Az alapítvány hátországáról Somogyi úgy fogalmazott:

Van egy hétfőnként összejáró közösség, amelyben újságírók, közgazdászok, nagyon sokféle ember van jelen. Vannak persze Kész Zoltán révén nemzetközi kapcsolatok is, jó viszonyt ápolunk egyes amerikai szervezetekkel. Ennek köszönhető például a Milton Friedman-ösztöndíj létrejötte is, amelyet most indítunk útjára.

Kész Zoltán konkrétabban fogalmazott az amerikai támogatókról, mint elmondta, „az Atlas Economic Research Foundationról van szó, amely az egyik legnagyobb USA-beli szabadpiaci think tank.” 

Az elmúlt két évben elsősorban rajtuk keresztül építettem azt a hálózatot, amely segít a magyarországi projektek beindításában

– magyarázta Kész.

Tehát már 2011-től, szinte azonnal a második Orbán-kormány megalakulása után megkezdődött az amerikaiak által támogatott hálózatépítés. Nem meglepő, hogy Kész Zoltán első magyarként és európaiként végezte el 2012-ben az Atlas Economic Research Foundation Think Tank MBA és Vezetőképző Akadémiáját, majd 2014-ben ugyanitt végzett ösztöndíjasként Somogyi Zoltán is.

Az Atlas később éveken át finanszírozta a Kész–Somogyi-tandem alapítványát. A Szabad Piac Alapítvány éves beszámolói szerint az amerikai NGO 2020-ig az azt megelőző öt évben több mint 22 millió forint támogatást adott a magyar egyesületnek. A német szabad demokrata FDP pártalapítványa, a Friedrich Naumann Alapítvány is rendszeres támogatója a szervezetnek. Egészen pontosan 19 millió forintot adott 2020-ig Készék egyesületének.

A Szabad Piac Alapítvány „piacpártisága” egybevág a Soros által képviselt elvekkel és gyakorlattal, a szociális megfontolásokat nélkülöző rideg kapitalizmus érvényesítésével, a nemzetállamok visszaszorításával, lebontásával.

Jól példázzák ezt azok a kijelentések, amelyeket Kész írt le egykori blogján, amit később törölt. A Magyar Nemzet 2015 februárjában több írásban is bemutatta a liberális Kész néhány korábbi állásfoglalását, így például azt, hogy korábban az egészségügy és az oktatás privatizációja mellett szállt síkra. Ő maga erről azt mondta, hogy még a saját eszmetársai közül is a radikálisabb piaci fundamentalista alapon gondolkodik ezekről a kérdésekről.

Sokan azt mondanák a Szabad Piac Alapítványban, hogy azért még alapfokú oktatás még idetartozik, középfokú oktatás még idetartozik, hogy állami szerep, egészségügy idetartozik mint állami szerep. Én személy szerint, mint Kész Zoltán, azt mondom, hogy nem

– mondta akkoriban. Az említett blogján olyan meghökkentő véleményt is megfogalmazott, hogy nem hisz az általános választójogban, „mert amíg a nem adózó szavazata egyezik az adózóéval, addig csak a demagógia és a populizmus uralja a politikai kultúrát vagy kulturálatlanságot”.


Amerikai kuckó

Kész Zoltán 2012 júniusától vezette szűkebb pátriájában az Amerikai Kuckót az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. Ez egy országos akció része, az Egyesült Államok nagykövetsége 2000 óta több száz Amerikai Kuckót hozott létre mintegy 61 országban. Hazánkban hat ilyen műhely működik, az egyik a veszprémi könyvtárban, Kész Zoltán vezetésével. A Vehir.hu helyi portál 2012-ben interjút is készített vele ennek kapcsán.

„Az Amerikai Kuckó, vagy American Corner az amerikai nagykövetség meghosszabbított keze. Főleg oktatási tanácsadással foglalkozunk. Ha valaki szeretne az Egyesült Államokban továbbtanulni, hozzánk fordulhat” – fogalmazott Kész. A missziójukról úgy fogalmazott:

Szeretnénk megmutatni minél több embernek az amerikai kultúrát és életmódot. Átadni azt a szemléletet, azt a nyitottságot, ami az amerikaiakat jellemzi.

Az ellenzék támogatását kérték a tengerentúlon
Amint már utaltunk rá, a veszprémi angoltanár, a tanulmányai egy részét az Egyesült Államokban végző

Kész Zoltán neve 2015-ben lett országosan ismert, amikor a balliberális pártok támogatásával, de független jelöltként megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást.

Kész ebben az időszakban is gyakori vendég volt az Egyesült Államokban, ahol Magyarország kapcsán antiszemita médiával és a nácik visszatérésével is riogatott előadásaiban. A legismertebb videómegosztó portálon most is elérhető az a 2014-es felvétel, amelyen Kész a Jobbikot nyíltan antiszemitának és cigányellenesnek nevezte.


Szintén emlékezetes a már említett tengerentúli látogatása Márki-Zay Péterrel 2019 májusában. Az utat több hétig szervezték, Kész Zoltán amerikai előélete és Soros-hálózattal való kapcsolata a magyar sajtóban már akkor is jól dokumentált történet volt. A 168 Órának Márki-Zay Péter a látogatásról úgy nyilatkozott, hogy arra kérte tárgyalópartnereit: az Egyesült Államok – ahogy a múltban többször is megtette – segítse az ellenzék munkáját. Márki-Zay kifejezetten adománygyűjtésről is beszélt a tengerentúli utazás kapcsán. 

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán amerikai politikusokkal és tisztviselőkkel tárgyalt 2019 májusában. Forrás: Mindenki Magyarországa Mozgalom/Facebook

Az Átlátszó podcast műsorában 2022 decemberében Márki-Zay arról is beszélt az említett 2019. májusi amerikai utazásuk kapcsán, hogy New Yorkban Kész Zoltán hozta össze a találkozójukat Korányi Dáviddal. 


Tehát Kész már ekkor nyilvánvalóan jó kapcsolatot ápolt Korányival és az amerikai Demokrata Párthoz kötődő fontos emberekkel. Mindez a ma már ismert Action for Democracy által közvetített többmilliárdos támogatás fényében különösen érdekes történés.


A Jobbik-projekt

Kész Zoltán neve már évek óta szerepel a Civitas Intézet honlapján is. Ez az a tanácsadó intézet, amely sajtóbeszámolók szerint a Jobbik új stratégiája és névváltása mögött áll. A Civitasnak dolgozik egyébként Somogyi Zoltán is.

Mindez azért is érdekes, mert az újabb – ezúttal konzervatív – fordulatot vett Jobbik az utóbbi időben látványosan jó kapcsolatot ápol az USA budapesti nagykövetségével.

Emlékezetes, hogy Gyöngyösi Márton pártelnök David Pressman vendégeként részt vett az amerikai nagykövetségen rendezett széderesten, majd a Jobbik többi meghatározó politikusával együtt a közösségi oldalán teljes gőzzel hirdette a magyar kormány békepárti politikáját ellensúlyozandó kampányt.


Új megbízatás egy globalista NGO-nál

Visszatérve Kész Zoltánra, a volt parlamenti képviselő a Civitas Intézet honlapja szerint jelenleg a washingtoni székhelyű Consumer Choice Center (CCC) kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

A CCC honlapja szerint egy globális mozgalomról van szó, amely 2017 februárjában indult a Students For Liberty szabadságpárti szervezet projektjeként. Később 2020-ban teljesen önállósultak, független szervezetként működnek. Az eddigi eredményeik közé sorolják, hogy sikeresen kampányoltak a cannabis legalizálásáért Kanadában és az Egyesült Államokban. Kész Zoltán a közösségi oldalán májusban több posztban is beszámolt arról, hogy a CCC küldötteként részt vett a koppenhágai „Demokrácia csúcstalálkozón”. Kész megfogalmazásában „olyan kiváló előadókat hallgattunk, mint Petr Pavel cseh elnök, Liz Truss volt brit miniszterelnök, Tsai Ing-wen tajvani elnök, Nancy Pelosi házelnök és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter”.

A fentiek fényében az a kép rajzolódik ki Kész Zoltán eddigi pályafutását tekintve, hogy az amerikai globalista körök hazai megbízottjáról van szó.

2023. október 01. 09:31
Kegyetlenül fejbe rúgott egy nyugdíjast egy fiatal, mindent felvett a biztonsági kamera - Videó
Az önjelölt ketrecharcos még ki is akarta fosztani az idős asszonyt.
Légkompresszorral fújt 16 éves barátja végbelébe, belehalt a fiú a rossz tréfába
A sűrített levegő olyan súlyosan megrongálta a beleit, hogy már az orvosok sem tudtak rajta segíteni.
Másodpercek alatt 10 milliót kaszált a Szerencsekerék játékosa, könnyeit sem fogta vissza
A fiatal fiú nem csupán a végjátékban remekelt, még további 500 ezret is bezsebelt.
Arcunkba tolta nedves gigamelleit a szőke bombázó, ettől szem nem marad szárazon
Mikulás napjához hűen egy igazán aprócska, tűzpiros színű bikinit választott délutáni fürdőzéséhez.
Lenyűgöző olvasói videó érkezett, mesébe illő a hófödte Dunántúl
A havas utak viszont legalább annyi veszélyt tartogatnak, mint szépséget.
Soha senki nem nyert még ennyit!
Rekord összeggel távozott, pedig kis híján oda sem ért a Szerencsekerék stúdiójába Sanyi, a csütörtöki játékos nyert...
Őket ünnepli a világ!
Felfedezéseikkel újra történelmet írtak a magyarok. Ketten is Nobel-díjat kapnak vasárnap a svéd királytól. Ott volt...
Kisfiú vagy kislány?
Egy országot tartott lázban, hogy kisfiú vagy kislány érkezik-e Shane Tusup és menyasszonya, Nagy Viktória életébe. ...
Szexi Mikulások
Molnár Anikó sosem volt az a szemérmes. Ezt büszkén hangoztatta is, sőt meg is mutatta. Legutóbb sem fukarkodott a l...
Ezt még a rendőrök is tátott szájjal nézhették, videón a drága mutatvány
Ismét bebizonyosodott, a kreativitás nem ismer határokat.
Ivkovics győzelemmel tért vissza a kispadra
Véresre verték Nagy Ferót
Késely Ajna országos csúccsal bronzérmes a rövidpályás úszó-Eb-n
Nem takarja a ruha Vajna Tímea hatalmas dinnyemelleit - fotó
Gulyás Gergely: Fontos az erős magyar érdekképviselet Szerbiában

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.