A vagyonkezelő vezetőjének is tízmilliós prémiumot adott Karácsony

Újabb hatalmas összegű prémium kiosztásáról értesültünk a fővárosban, ráadásul Karácsony Gergely annak a Barts J. Balázsnak adott közel 10 millió forint plusz pénzt, akit 2021 végén fegyelmiben részesített, amiért a vagyonkezelő vállalat vezérigazgatója befektetőkkel tárgyalt a Városháza eladásáról. A napokban a Magyar Nemzet beszámolt több fővárosi cégvezető mesés prémiumáról, az összes megítélt extra juttatás már közelíti a százmillió forintot, miközben a főpolgármester szerint súlyos anyagi helyzetben van az önkormányzat.

Még a lap nem tudja, melyik nagy értékű fővárosi ingatlant verte dobra, vagy árulja éppen a budapesti vagyonkezelő vállalat vezére, de az biztos, hogy Karácsony Gergely maximálisan elégedett a munkájával. A főpolgármester ugyanis – több más önkormányzati cég vezetőjéhez hasonlóan – Barts J. Balázsnak is mesés prémium kiosztását engedélyezte idén július 20-án.

A lap birtokába került dokumentum szerint Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat a főpolgármester döntése nyomán. Ez a közel 10 milliós összeg Barts J. Balázs 2022. évi alapbérének a 40 százaléka.

Mindez azért is pikáns, mert a vagyonkezelő vezetője az egyik főszereplője a Városháza-botránynak.

Emlékezetes, hogy 2021 novemberében jelentek meg az első hangfelvételek a sajtóban arról, hogy a patinás épületegyüttes lehetséges értékesítéséről tárgyaltak befektetőkkel, a megbeszéléseken részt vett Barts J. Balázs is.

Egy másik hangfelvételen pedig Bajnai Gordon, volt baloldali miniszterelnök arról beszélt, hogy a Városháza értékesítési projektjével kapcsolatban érdeklődött nála a közvetítő szerepét betöltő régi harcos- és üzlettársa, Gansperger Gyula, hogy kivel kell beszélni az ügyről. 

Akkor én ebben tájékozódtam, és azt mondták, hogy egyelőre a Barts Balázs van erre kijelölve mint szakember

– felelte saját szavai szerint Bajnai. Azt is megjegyezte a felvételen, hogy ismeri és jó szakembernek tartja Bartsot, de most nem vele beszélt erről,

hanem azzal, aki jóval fölötte áll.

Az is kiderült a felvételeken, hogy jutalékos rendszert működtettek a Városházán, amelyen keresztül fű alatt értékesítettek fővárosi ingatlanokat.

Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, ami ma is zajlik, és befolyással üzérkedéssel gyanúsítják a vélelmezett korrupciós rendszer kulcsfigurájának tartott, a baloldalhoz köthető Berki Zsoltot és testvérét, Berki Józsefet.

A büntetőeljárás adatai szerint a Berki testvérek szorosan összehangolták a teendőiket, ráadásul több elektronikus levél azt is bizonyítja, hogy a Barts J. Balázs vezette fővárosi vagyonkezelő egyik munkatársától közvetlenül kapták a belső információkat.

A vagyonkezelő cég vezérigazgatója később – az ügyet vizsgáló fővárosi bizottság előtt – annyit elismert, hogy tárgyalt a Városháza eladásáról a szóban forgó befektetőkkel, és ezzel hibát követett el.

Karácsony Gergely is hibának tekintette Barts háttértárgyalásait a Városháza eladásáról, de egy írásbeli fegyelmivel megúszta a vagyonkezelő vezére. Sőt, mint aztán kiderült, ugyanebben az évben, 2021 végén jutalomban részesítette Barts J. Balázst a főpolgármester.
A Főpolgármesteri Hivatal tavaly februári hivatalos tájékoztatása szerint a vagyonkezelő cég vezetője 5 millió 220 ezer forint prémiumot kapott.

Mielőtt azonban kiderült volna a teljes igazság, egy hónapon át tartó valóságos hazugságspirálba lavírozta magát Karácsony, hiszen egymást követő nyilatkozatokban önmagát is cáfolva összevissza beszélt Barts prémimáról.

Először a Városháza-ügyben felállított fővárosi vizsgálóbizottság ülésén határozottan azt állította, hogy Barts Balázst, a fővárosi vagyonkezelő cég vezetőjét év végi jutalomban részesítette a főváros. A főpolgármester ekkor kiemelte, hogy minden cégvezető kapott jutalmat.


Ezt követően a Főpolgármesteri Hivatal a sajtó megkeresésére letagadta Karácsony szavait, azt válaszolták, hogy Barts nem kapott jutalmat.

A főpolgármester ezt követően kínos magyarázkodásba kezdett.

– Sajnos rosszul emlékeztem az időpontokra, fejből nyilatkoztam – válaszolt Karácsony a vagyonkezelő vezetőjének év végi jutalmára vonatkozó kérdésre. Azt állította, Barts Balázs mégsem kapott év végi jutalmat, tavaly csak a 2020-as évre vonatkozó prémiumot vehette fel. Arra azonban nem volt hajlandó egyértelmű választ adni, hogy a 2021-es évre vonatkozó prémiumot megkapja-e majd a vagyonkezelő igazgatója.

Végül a közérdekű adatigénylésre érkezett válaszból derült ki egyértelműen, hogy több mint 5 millió forintos plusz juttatásban részesítették a vagyonkezelő vezérét, holott közben írásbeli fegyelmit kapott a főpolgármestertől, amiért Karácsony állítása szerint felhatalmazás nélkül tárgyalt a Városháza eladásáról.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a főpolgármester saját hatáskörben eljárva, titokban mesés prémiumokat hagyott jóvá három BKK-s, és hat BKV-s vezető számára is, ráadásul éppen akkor, amikor bejelentette, hogy 28 százalékkal megemeli a tömegközlekedési jegyárakat. Az érintettek összesen 65 millió forintot vehetnek fel, a kifizetések azokban az esetekben is az adott társaságok költségvetését terhelik.

Karácsony egyébként szerdai Facebook-posztjában elismerte a BKK-s, valamint a BKV-s felsővezetői prémiumok engedélyezését, amelyekre az érintettek szerinte azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges vállalásokat.

Múlt csütörtökön pedig a lap arról számolt be a birtokába került friss dokumentumok alapján, hogy Mártha Imre, a budapesti közműcég vezetője is hatalmas prémiumban részesülhet. Karácsony döntése alapján közel 8 millió forinttal gazdagodhat az egyébként milliárdos vagyonnal rendelkező Mártha Imre.

Tehát a fővárosi vagyonkezelő vezérének, a közlekedési vállalatok vezetőinek, valamint a budapesti közműcég első emberének kiosztott prémium összesen már közelít a százmillió forinthoz, miközben Karácsony Gergely szerint súlyos anyagi gondokkal küzd az önkormányzat. 

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor

2023. október 09. 08:17
Többen meghaltak hóviharokban Ukrajnában
Tízen meghaltak az Ukrajnában dúló hóviharok miatt..
Holttestre bukkantak a Marosban, kiderült, ki az áldozat
Két városból is jött segítség, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Szijjártó Péter: A NATO ragaszkodjon korábbi döntéséhez!
Mi, magyarok speciális földrajzi helyzetben vagyunk, hiszen keletről a háborútól szenvedő Ukrajna, délről pedig Euró...
Körözött török terroristát fogtak el Magyarországon
Emberölésért és fegyveres terrorszervezet tagjaként körözték a hatóságok azt a 23 éves török férfit, akit társával e...
Felavatta az idei első havat egy gyergyói maci, gyermekként csúszdázik a kis cuki
Videón az önfeledt bocs.
Többen megsérültek egy középiskolában, két diákot mentőhelikopterrel szállítottak kórházba
Több társára rátámadt egy diák, majd öngyilkos akart lenni.
Tények teljes adás, 2023. november 29., szerda
TRAGÉDIA - Szívszorító tragédia: megszülte, magához ölelte ikergyerekeit, majd hirtelen rosszul lett és meghalt egy ...
Ez volt a szörnyű valóság!
Számtalan támadás érte már Zámbó Jimmy miatt Peter Srámeket. A fiatal énekes viszonya mondhatni, nem túl rózsás a Zá...
Idegösszeomlást kapott
Minden szülő számára szívbemarkoló fájdalom, ha a gyerekénél rosszindulatú daganatot fedeznek fel az orvosok. Hát mé...
Íme, a világ legerősebb nője
Hogyan képes egy nő vagy egyáltalán bárki közel fél tonnát megmozgatni? Már pedig egy 32 éves nőnek sikerült. 400 ki...
A Manchester United potyakapusa megint kivégezte a saját csapatát - galéria
Döbbenetes és borzasztóan kínos, ami a világ egyik legjobb csapatával történt
A momentumos polgármesterek is bejelentkeztek a budapesti Gyurcsány-listára
Tóth Gabi és új szerelme először jelent meg nyilvánosan - galéria
Elképesztő potyagól döntött a Real-Napoli meccsen

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.