A pénz miatt esett egymásnak Márki-Zay Péter és a baloldal

Márki-Zay Péter mozgalma megtartaná magának azokat az adományokat, amelyeket kormányváltásra kapott a hatpárti összefogás - írta meg a Bors. 

2022. május 19. 10:44

Több ellenzéki párt politikusa is jelezte, hogy hozzájuk semmilyen elszámolás nem jutott el az MMM-től a kampányadományok sorsáról, de gyanítják, hogy a kampány lezárulta után megmaradt összeget a mozgalom egyszerűen megtartotta. A közös ellenzéki kampánycsapat dolgozói szerint 100 millió forint feletti összegről lehet szó.

A Telex névtelen forrásaira hivatkozva közölt egy cikket, amely az ellenzéki összefogás weboldalán összegyűjtött adományok körüli anomáliákkal foglalkozik. „Az biztos, hogy nem ez lesz minden idők legátláthatóbb crowdfunding-kampánya” – mondta egy névtelen forrás az ellenzéki összefogás adománygyűjtéséről.

Az április 3-i választást megelőző kampányidőszakban rengetegen adtak pénzt az Orbán Viktor és a Fidesz legyőzése érdekében összefogó politikai erőknek, a támogatásuk túlnyomó része pedig a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt által 2018 őszén alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára érkezett.

Márki-Zay mozgalmának számlaszámára lehetett utalni – nem tudni, hol a pénz

A Telex érdeklődésére több ellenzéki párt politikusa is jelezte, hogy hozzájuk semmilyen elszámolás nem jutott el az MMM-től a kampányadományok sorsáról, de gyanítják, hogy a kampány lezárulta után megmaradt összeget a mozgalom egyszerűen megtartotta.

Az Egységben Magyarországért névre keresztelt ellenzéki összefogás központi weboldalán még mindig kinn van a támogatás fül, ahol a banki utalásoknál valóban a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom számlaszáma látható.

"Nemhogy tételes elszámolás nem jött, de még csak annyi sem, hogy figyeljetek, emlékszünk még erre a dologra”– mondta az egyik ellenzéki párt vezető politikusa. Szerinte az egész ügy azért problémás, mert az adakozók többsége valószínűleg nem az MMM-et akarta támogatni, hanem a kormányváltást, és az azért harcoló politikai erőket.

"Nem feltétlenül kell elosztani a maradékot, de legalább tudhatnánk róla, mi a helyzet a pénzzel”– mondták.

Május végére ígérik, hogy elszámolnak a pénzzel

Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója a lap megkeresésére elmondta, eddig azért nem hozták nyilvánosságra az elszámolást, mert még vannak le nem zárt kifizetéseik, de szerinte május végére ezek lezárulnak, és meglesz az elszámolás is.

Azt ugyanakkor Vékás is nyilvánvalóvá tette, hogy az MMM a saját pénzeként tekint az adományszámlára érkező összegre, hiszen „azt az MMM-nek utalták, az MMM felületein”.

Vékás szerint az Egységben Magyarországért weboldala is „az MMM felülete”, a Támogatás fülön világosan feltüntették, hogy a pénz a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak megy, és az oldal adatkezelési tájékoztatójában is az MMM szerepel adatkezelőként. Ez alapján azonban világos, hogy az MMM maga sem tudja szétszálazni, hogy a számlára érkezett támogatások közül pontosan mennyi érkezett az MMM, mennyi az Egységben Magyarországért, és mennyi Márki-Zay weboldalán keresztül.

 

A címlapfotó illusztráció

Beképzelte a megcsalást, óriásit hibázott nádudvari késelő
Az ittas férfi négyszer szúrta meg szomszédját. Az ügyészség most emelt vádat ellene.
Esélyük sem volt, helyszíni fotók érkeztek a kettős tragédiáról
Egy 24 éves nő és egy 23 éves férfi vesztette életét.
Békés megyei háziorvos segítette az embercsempészt, lebuktak
Összesen három embert vett őrizetbe a rendőrség.
Megrázó fotó érkezett a hódmezővásárhelyi tragédia helyszínéről
Egy személyautó és egy teherautó ütközött frontálisan.
4 ember életét követelte a „halál országútja”
Négyen meghaltak és többen súlyosan megsérültek szerdán Romániában, a „halál országútjaként” emlegetett 85-ös számú ...