21. századi módszerrel terjesztette a drogot a vagyonokat szerző drogbanda

Több mint 75 millió forint értékű vagyonvisszaszerzés a mérlege annak a nyomozásnak, amit most fejeztek be a nyomozók. A drogbanda szinte mindent online intézett és óriási összeget szerzett.

2022. február 12. 07:03

A rendőrök bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt folytatott nyomozást 37 éves, szigetvári Z. Vilmos és az általa irányított bűnözői csoport tagjai ellen. A bandára 2020 nyarán csaptak le a rendőrök.

Első körben még 7 gyanúsítottal szemben indult meg a nyomozás, de az idő előre haladtával a gyanúsítotti kör bővülni kezdett, és a rendőrök 23 fő ellen folytatta le a büntetőeljárás vizsgálati szakaszát. A banda 10 tagját bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett, 12 személyt pénzmosás bűntett, míg egy embert közokirat-hamisítás bűntett elkövetésével gyanúsítottak meg – közölte a rendőrség.


Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a drogbanda 2018 februárja és 2020 júniusa között külföldi weboldalakról beszerzett új pszichoaktív anyagok értékesítésére specializálódott. Módszerük az volt, hogy a kriptovalutával megvásárolt anyagokat személyes találkozások nélkül, kizárólag online eladással, postai vagy futárcégeken keresztül történő kézbesítéssel juttatták el a vásárlóknak. A kiválóan konspiráló bűnözők külön informatikust és logisztikust is alkalmaztak, hogy minél gördülékenyebben működjön a drogbiznisz. A szervezetnek voltak olyan strómanjai is, akik kisebb pénzösszegekért cserébe számlákat biztosítottak az ügyletekhez.

A csapat 7 különböző weboldalt és 13 különböző bankszámlát használt. A két év alatt mintegy 20 ezer csomagot értékesített és 348 millió forint bevételre tett szert. A bűnös pénzt a bandatagok megélhetésükre, illetve drága, külföldi utazásokra és nagyértékű autókra fordították, valamint ingatlanokba fektették.

A magyar rendőrök több külföldi hatóságot is megkerestek a büntetőeljárás során. Európai nyomozási határozat, illetve bűnügyi jogsegély kibocsátása, valamint bizonyítékok beszerzése érdekében Horvátországgal, Ausztriával, Belgiummal, Lengyelországgal és az Amerikai Egyesült Államokkal is felvették a kapcsolatot.


Az akcióval párhuzamosan a bűnös úton szerzett jövedelemből szerzett ingóságokat és ingatlanokat lefoglalta a hatóság. A zár alá vett ingatlanoknak, valamint a lefoglalt nagyértékű autóknak, ékszereknek és készpénznek köszönhetően összesen mintegy 75 és fél millió forint értékű vagyont sikerült biztosítani.

A bűnszervezet fővezére, Z. Vilmos jelenleg is letartóztatásban van, bűntársai szabadlábon védekeznek. A több mint húszfős banda bűnösségét alátámasztó valamennyi nyomozati cselekményt elvégezte a rendőrség, és az iratokat vádemelési javaslattal a napokban továbbította a Szigetvári Járási Ügyészség felé.

Fotók: police.hu

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Gyermekeik életéért harcolnak
Egytől egyik nagybetűs hősök, akiknek az élete akkor vett teljes fordulatot, amikor kiderült, hogy kisbabájuk nem eg...
Tények teljes adás 2022. május 28., szombat
GYEREKGYILKOS - Korábban is bánthatta lányait az aszódi gyerekgyilkos - a 14 éves lány gyámügyi védelem alatt állt, ...
Kísérleti gyógyszerrel utazik az időben
Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy visszapörgetné az időt, és valamit nagyon másképp csinálna az életéb...
Túlhajtotta magát
Két végén égeti a gyertyát, pedig megmondták már neki, hogy jobban figyeljen magára. Oszvald Marika komoly egészségü...
20 milliárdot sem sajnált az esküvőre
Ma már vannak, akik 10-20 millió forintot sem sajnálnak az esküvőjükre, de hamarosan láthatják, hogy van olyan is, a...