november
30.
András, Andor
EUR: 361.2
USD: 302.97
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Belföld

Azt nem lehet megválasztani, hogy 2x2 mennyi legyen
2016. február 15. 9:01

Azt nem lehet megválasztani, hogy 2x2 mennyi legyen

Ezt Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője mondta az egyen tankönyvekről. Hozzátette: az almát is egyféleképpen lehet leírni, viszont egy tanár választhat, milyen módszerekkel oktat. Mendrey László a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke nem ért egyet: szerinte fontos a szabad tankönyvválasztás és a túlzott központosítás, valamint a pénzhiányos KLIK egy megbukott köznevelésnek nevezett rendszer része. A hétfői Mokka két vendége a közoktatás problémáiról beszélgetett a műsorvezetőkkel.

Kósa Lajost a Mokka székében Mendrey László követte, aki a frakcióvezető szavaira reagálva azt mondta: ˝ha ez a Fidesz frakció álláspontja, akkor döbbenetes, ha Kósa úré, akkor javaslom, gyorsan revideálja.˝ Mendrey szerint voltak fogalmi problémák is, de Kósa Lajos tankönyvekről alkotott véleménye ˝elgondolkodtató˝. A PDSZ elnökét megelőz interjúban Kósa Lajos azt mondta: a korábbi tankönyvrendszer országosan 25 milliárd forintba, a mostani, ahol egyfajta tankönyvből lehet választani, az pedig csak 10 milliárdba kerül a családoknak.

A frakcióvezető szerint a tanároknak megválaszthatják a tanítási módszert, de azt

nyilván nem választhatja meg, hogy kétszer kettő, mennyi legyen, vagy hogy hogy kell leírni azt, hogy alma.

Szerinte ezért van egy szükségszerű korlátja a választásnak. Kósa Lajos arról is beszélt, hogy szerinte jó megoldás az iskolák központosítása, az önkormányzati megoldás sok költséggel járt. ˝Nem hiszem, hogy a pedagógusok munkáját, vagy a gyerekek tanulását az befolyásolja, hogy ki fizeti ki a villanyszámlát˝ - mondta a politikus.

Mendrey szerint viszont kóros pénzhiány van a KLIK-ben, és emiatt fordulhat olyan elő, hogy nem nyit ki egy iskola, elmarad egy tanítási nap, mert kikapcsolták a fűtést.

Mendrey kitért a pedagógusok bérezésére is, amit Kósa Lajos is emlegetett interjújában. A Fidesz frakcióvezetője szerint a pedagógusok 25 pontos követelésének nagy része a bérekre vonatkozik, pedig a pedagógusok rég nem látott béremelést kaptak az elmúlt időszakban. Mendrey László szerint viszont az a baj, hogy négy évre elosztva, valamint mivel nem kötik a minimálbérhez, nem biztosított az inflációkövetés.

A sztrájkról azt mondta a PDSZ elnöke, hogy a szombati demonstrálók egyértelműen kijelentették: ha kell, sztrájkolni fognak, de hogy ténylegesen lesz-e sztrájk, az nem csak tőlük függ (ezzel is utalva a pedagógusokkal megkezdett tárgyalásokra, amelyek eddig eredmény nélkül zárultak).
Mások ezeket is megnézték


belföld oktatás mendrey lászló kósa lajos közoktatás interjú

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Tapétavágóval vágta át a torkát
Ököllel ütötte, majd tapétavágóval többször elvágta a torkát egyik ismerősének egy férfi Pesterzsébeten. A gyilkos a...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal