augusztus
7.
Ibolya
EUR: 345.84
USD: 292.07
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Belföld

Elemzés: CSOK - száguldó versenyautóba nitro palack
2016. január 8. 15:39

Elemzés: CSOK - száguldó versenyautóba nitro palack

Nem fog megtáltosodni az ingatlanpiac és a hitelpiac a 10+10 milliós Családi Otthonteremtési Kedvezmény miatt, de érezhető lesz a hatása, igaz, csak pár százalékban mérhető hatásról beszélünk. Ezt mondta az OTP Lakáshitelek Főosztályának vezetője, Kormos Zoltán a Tények.hu-nak. Szerinte az ingatlanpiac már egyébként is kezd lendületbe jönni, ezért a CSOK hatása olyan lesz, mintha ˝egy lendületben lévő versenyautóba tettünk volna egy nitro palackot.˝

A széles tömegek számára elérhető támogatási elemek nem változtak jelentősen a CSOK átalakításakor, a nagy visszhangot keltő 10+10 milliós támogatás csak egy szűk kör részére lesz elérhető Kormos Zoltán szerint. Ahhoz ugyanis, hogy ezt igénybe vehesse valaki, sok feltételnek kell megfelelni, ebből a két legfontosabb az, hogy 3 gyereke legyen a családnak vagy vállalják a 3 gyereket 10 éven belül, a másik pedig az, hogy új lakást kell venniük ahhoz, hogy mind a két 10 millió forintot igénybe vehessék (10 milliós támogatás és 10 milliós támogatott hitel)

180 ezer lakásból 3000 lehet CSOK-os

Tavaly nagyjából 150 ezer ingatlan cserélt gazdát, ha 2016 egy felfűtött év lesz, a szakértő szerint akkor is legfeljebb a 180 ezret fogja elérni ez a szám. Ebből a nagyon optimista becslések szerint is legfeljebb csak 20 ezer lesz az újépítésű lakás, tehát amelyre a 10+10-es CSOK igénybe vehető. Azért csak ennyi, mert ahhoz, hogy az ingatlanépítések felpörögjenek, több idő kell.

Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelek főosztályának igazgatója
Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelek főosztályának igazgatója

A kiinduló szám tehát a 20 ezer. A szakértő szerint mivel a magyar lakosság nagyjából 15 százaléka a 3 vagy több gyerekes család, ezért hasonló arányra lehet számítani az ingatlanvásárlásoknál is, legalábbis az első évben. A 20 ezernek a 15 százaléka 3000, így Kormos Zoltán szerint nagyjából ennyi, tehát 3000 olyan tranzakció lesz majd 2016-ban, ahol a családok a kétszer 10 milliós CSOK-ot igénybe tudják venni.

Ettől még nem fog megtáltosodni az ingatlanpiac, de mindenképp pozitív hatással lesz rá

- mondta Kormos Zoltán.

Ingatlanpiaci lendület már most is van

Magával a CSOK céljával a szakértő is egyetért, hiszen érezhető, hogy elöregedik a társadalom, egyre kevesebb gyerek születik, a kiemelt összegű támogatás valóban segíthet abban, hogy ez a folyamat más irányt vegyen. És ha ezt kiegészítjük a lakás ÁFA csökkentéssel, akkor valóban megmozdíthatja az építőipart is. De a Kormos Zoltán szerint ez a piac már most is lendületben van, ezektől teljesen függetlenül, egészen más hatások miatt:

  • a válság miatt elhalasztott ingatlankereslet most jelent meg a piacon
  • történelmi mélységben lévő hitelkamatszintek
  • a bizalom visszatérése a gazdaságban
  • a devizahiteles trauma kiheverése
  • kiterjedt lakástámogatási rendszer bevezetése (CSOK, kamattámogatott hitelek, lakástakarékpénztárakhoz kapcsolódó 20%-os állami támogatás, adómenetes lakáshitel- cafeteria)

Kormos Zoltán szerint a válság évei alatt nagyjából 400 ezer ingatlanvásárlást halasztottak el, sokan vagy albérletben maradtak, vagy a szüleiknél. Az elmúlt évben azonban elszabadultak az albérletek árai, és persze sokan azzal is szembesültek, hogy nem a legideálisabb „anyuval együtt lakni”. Ehhez jön hozzá az, hogy az alacsony alapkamat miatt a hitelkamatok is rendkívül alacsonyak. Ráadásul épp a kamatszint miatt a betéti kamatok is lecsökkentek. Ez mind abba az irányba vitte a piacot, ami lendületbe hozta a vásárlásokat és a hitelfelvételt is.

Nagy lendületben lévő versenyautóba tettünk egy nitro palackot, ami még jobban felgyorsította, de a bíztató gazdasági folyamatok e nélkül is megindultak.

- mondta a Tények.hu-nak Kormos Zoltán.

Ez nem úgy működik, hogy holnap már a CSOK-ot dobja ki a rendszer

A hírek napok óta arról szólnak, hogy lehet-e már igényelni az új CSOK-ot vagy nem, melyik bank készült fel, melyik nem. Kormos Zoltán azt mondja: nagyon váratlanul érkezett a rendelet, amely nem a paraméterekhez, hanem a logikákhoz nyúlt hozzá, ezért nem lehet egyik napról a másikra felkészülni. Először pontosan kell értelmezni a jogszabályokat, aztán informatikailag fejleszteni, tesztelni, hibákat javítani, újra tesztelni, ez optimális esetben is legalább egy hónapot vesz igénybe. Az OTP viszont már most befogadja az igényléseket, azaz ha egy ügyfél bemegy hozzájuk, leadhatja a kérelmet. Viszont február elején lehetnek csak az első kifizetések, hiszen az elbírálásra 30 napjuk van a törvény szerint, és ennyi idő alatt a teljes informatikai átállás is meg tud történni.

Most még kevesen adnak be kérelmet

A tapasztalat egyelőre az, hogy bár már megindult az érdeklődés az átalakított CSOK iránt, de nagyon kevesen vannak, akik konkrétan azzal mennek be egy bankfiókba, hogy ők már le is akarják adni a kérelmüket. Ennek az oka egyszerű: kevés az a három gyerekes (vagy három gyereket vállalni hajlandó) család, akik már konkrétan kinézték azt az új építésű lakást, amihez igénybe szeretnék venni a támogatást. Az igényléshez viszont ez mindenképpen szükséges.

2015: befektetők, 2016: elhalasztók

2015 az ingatlanpiacon a befektetők éve volt, azaz azoké, akik a pénzüket olyan helyre akarták forgatni, ami jobban hoz, mint mondjuk egy bankbetét, nem olyan kockázatos, mint a brókercégek, így ebben az évben ők ingatlanokat vásároltak. 2016-ban viszont azok fognak elsősorban megjelenni a piacon, akik a válság miatt elhalasztották a lakásvásárlásukat. A válság évei alatt nagyjából ugyanannyi gyermek született, ugyanannyi házasságot kötöttek és hasonló arányban váltak el, mint korábban. Ezekhez az élet-helyzetekhez általában lakásvásárlás is társult, viszont a válság évei alatt sokan kivártak. Ehhez jön majd még hozzá a 10+10 milliós CSOK kedvezményezetti köre, de ez a 3000-3500 lakásvásárlás a 180 ezres teljes piachoz viszonyítva 1-2 százalékos plusz emelkedést jelent csak.
Mások ezeket is megnézték


budapest belföld gazdaság hitel ingatlan ingatlanpiac családi otthonteremtési kedvezmény OTP Bank Kormos Zoltán CSOK

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Majdnem fél órát állnak a sorompónál
Az őrületbe kergeti az autósokat az Újlak utcai vasúti átjáró Győrben, van, hogy 20 percet is várakozni kell.

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal