szeptember
20.
Friderika
EUR: 360.95
USD: 304.34
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Belföld

A vörösiszap-katasztrófára emlékezett az EP delegációja
2015. október 2. 14:40


Az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa áldozataira emlékezett az Európai Parlament (EP) delegációja pénteken Kolontáron. Ulrike Lunacek, az EP alelnöke kiemelte, hogy az európai gyakorlat szerint a károkozó cég fizet, és ennek az elvnek a megerősítésére van szükség Magyarországon is.

Az EP alelnöke felidézte, öt évvel ezelőtt is járt a helyszínen. Akkor azt sürgette, hogy a károsultak mihamarabb kapjanak kártérítést, valamint szorgalmazta, hogy magyar és európai szinten is gondolják át, milyen lépésekre van szükség a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében- írja az MTI. Az alelnök hozzátette: jó érzés látni, hogy azóta a károsultak új otthonokba költözhettek és az áldozatoknak emléket állítottak.

Lunacek most azt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb teendő a károkozó pénzügyi felelősségét megteremtő jogi szabályok megalapozása. Ennek az elvnek a megerősítésére van szükség mind Európán, mind Magyarországon belül. Ugyanezt emelte ki Jávor Benedek, az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának alelnöke is.

Hiába a kártérítés, a katasztrófa máig felolgozhatatlan

Tili Károly, Kolontár független polgármestere arról beszélt, hogy bár az anyagi kárpótlást megkapták az érintettek, erkölcsileg óriási kár érte őket, amely a mai napig feldolgozhatatlan. A kárpótlás egy részét közösségi célokra fordították, az infrastruktúrát fejlesztették, szennyvízcsatornát építettek, művelődési ház épült és egy buszt is kapott a település.

Előzmények, következmények

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja ellen.
 
Mások ezeket is megnézték


kolontár belföld vörösiszap iszapkatasztrófa európai parlament

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
A maszkviselés mellett kampányolnak
Sokan nem hajlandóak felvenni a maszkot, pedig ez nyilvános helyen most már kötelező.

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal