december
3.
Ferenc
EUR: 356.9
USD: 296.08
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Autó

NFM: levehetik a szabálytalan Uberező autós rendszámát (frissítve)
2016. február 10. 15:36

NFM: levehetik a szabálytalan Uberező autós rendszámát (frissítve)

Levehetik a szabálytalan Uber-taxisok rendszámát - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára.

Fónagy János azt követően beszélt erről, hogy az NFM, 16 taxis szervezet, a közlekedési hatóság, a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői egyeztettek az Uber-taxizással összefüggő kérdésekről.


Közölte: kormány-előterjesztés készült arra - az NFM korábbi ígéretének megfelelően -, hogy a magyar jogszabályokat figyelmen kívül hagyó, jogsértően működő, adót nem fizető "uberes taxis tevékenységet" megakadályozzák, az ilyen tevékenység közben "rajtakapott gépkocsikról" a rendszámot az intézkedő levegye, a gépkocsit kivonja a forgalomból.
Hozzátette: ez az előterjesztés a szerdai kormányülés napirendjén szerepel. Megjegyezte, hogy a kormány ülése a sajtótájékoztató időpontjában is tart, ezért döntés eredményéről nem tud beszámolni, így az egyeztetésen a taxisok képviselőit sem tudta "múlt időben" tájékoztatni. Az államtitkár bízik abban, hogy a kormány az NFM-nek az Uber-taxizásra vonatkozó előterjesztését jóváhagyja.


A magyar kormány az adót fizető, más működési szabályokat is betartó, legálisan működő taxisok mögött áll, ezt bizonyítja a most, a kormány előtt lévő NFM-előterjesztés is - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte: az elmúlt hetekben a rendőrség a jogellenes tevékenységen ért Uber-taxisok közül nem egyet súlyosan megbüntetett, volt olyan, akire 800 ezer forint bírságot szabtak ki.
A Nemzeti Adó- Vámhatóság (NAV) szintén vizsgálódott, és minden eszközt mozgósít a jogellenes tevékenységek visszaszorítása, felszámolása érdekében. A NAV e területen végzett munkáját nehezíti, hogy az Uber hollandiai központja - az Uber magyarországi képviselete érdemi tevékenységet nem végez - minden együttműködést megtagadott - mondta az államtitkár. Jelezte: ez indokolta a kormány keményebb fellépését is ez ügyben.


Kitért arra, hogy az egyezetésen a taxisok képviselői további lépéseket szorgalmaztak az Uber-taxisok ellen. Ezért a taxisok kezdeményezésére a tárca megvizsgálja a feketepiaci taxizást megalapozó mobiltelefonos applikáció letiltásának lehetőségét is.
A taxisok képviselői jelezték, hogy nem a modern technikai lehetőségek alkalmazása ellen lépnek fel - hiszen a taxis társaságok is rendelkeznek ilyen alkalmazásokkal -, hanem az ellen, hogy feketepiaci módszereket alkalmazó szervezettel kelljen versenyezniük.
Az egyeztetésen jelen lévők megállapodása szerint a megbeszélések a taxis érdekképviseletek, az érintett minisztériumok és hatóságok részvételével a közeljövőben folytatódnak - közölte az NFM parlamenti államtitkára. (MTI)
Mások ezeket is megnézték


belföld uberes uber fónagy jános Budapest tesztautó

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal