október
31.
Farkas
EUR: 367.75
USD: 315.04
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Autó

Óratekerők: mocskos trükk, és szinte lehetetlen lebukni vele
2016. február 2. 9:10

Óratekerők: mocskos trükk, és szinte lehetetlen lebukni vele
FORRÁS: totalcar.hu

Egy használt autó kilométer-számlálóját visszatekerni nagyjából annyi, mint megírni egy SMS-t. Ezt Zách Dániel, a Totalcar magazin rovatvezetője mondta a Mokkában. Lebukni szinte lehetetlen, hiszen ahhoz, hogy börtönbe kerüljön a csaló, tetten kellene érni, azaz akkor kellene elfogni, amikor éppen visszatekeri a kilométer-számlálót, ez viszont csak pár másodpercig tart.

A Totalcar egy vidéki autóneppernél járt, aki megmutatta nekik, hogy mennyi idő és mekkora munka egy használt autónál akár több százezer kilométerrel is visszaállítani a számlálót. Nagyjából egy perc, és iszonyú könnyű megcsinálni. Van egy olyan eszköz, amit az interneten lehet megrendelni, és amit direkt erre találtak ki, a csaló egyszerűen rácsatlakozik a fedélzeti számítógépre, kiválasztja az autó típusát, majd beüti, hogy mit szeretne, mennyit mutasson a számláló. Egy enter, és a kocsi kijelzőjén máris az új, hamis szám jelenik meg.

A Totalcar rovatvezetője azt mondja: csak az az autónepper, akinél jártak, eddig nagyjából 100-150 autó számlálóját tekerte vissza, és ő ráadásul „csak” egy vidéki kereskedő. Arról is beszélt nekik, hogy ha 300 ezer kilométerrel hirdet meg autót, akkor meg sem csörren a telefonja, ha viszont 200 ezerrel, akkor egy héten belül már el is adja.

A teljes Mokka interjút itt nézhetik meg:

Az óra visszatekerése egyébként csalásnak számít, és büntetendő, akár egy év börtön is járhat érte. De csak ha tetten érik az elkövetőt. Azaz abban a pár másodpercben lehet csak lebuktatni, amikor épp visszatekeri az órát, ez jelentősen megnehezíti a hatóságok dolgát.

Maga az óra-csalás nem magyar jelenség, az egész Európai Unióban problémát jelent, és mindenhol próbálnak tenni ellene valamit. Magyarországon például az elmúlt 5 évben behozott használt autók már egy olyan nyilvántartásban szerepelnek, amelyben benne van az is, hogy például a legutóbbi műszaki vizsgán mennyi volt a számláló állása, így le lehet ellenőrizni, hogy nem "tűnt-e el" hirtelen 100 ezer kilométer a kocsiból.
Mások ezeket is megnézték


belföld csalás csaló visszatekert kilométeróra kilométer számláló autó használt autó totalcar zách dániel tesztautó

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal