június
24.
Iván
EUR: 323.86
USD: 286.5
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Politika

Trump visszafogta magát, de a muszlimokról ugyanaz a véleménye
2016. március 11. 8:24

Trump visszafogta magát, de a muszlimokról ugyanaz a véleménye
FORRÁS: youtube

A floridai Miamiban rendezték meg csütörtökön este a négy amerikai republikánus párti elnökjelölt-aspiráns országos televíziós vitáját. Elemzők szerint Trump visszafogta magát a tőle megszokotthoz képest, de muszlimellenes kijelentései nem maradtak el. A vitában nagy szerepet kaptak a külpolitikai kérdések.

A korábbi vitákhoz képest összehasonlíthatatlanul visszafogottabb hangnemben zajlott a párt elnökjelöltségéért küzdő négy politikus - Donald Trump New York-i üzletember, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó - nézeteinek ütköztetése. Az amerikai média kommentárjai szerint Trump változtatott valamennyit a stílusán.

A vitában - a korábbiakhoz képest - viszonylag sok időt szenteltek a külpolitikai témáknak: a terrorizmus elleni küzdelemnek, a palesztin-izraeli konfliktusnak és az amerikai-kubai viszonynak.

Cruz és Rubio hosszasan vitáztak azon, hogy jelentenek-e - és ha igen, akkor mekkora - veszélyt a radikalizálódott muszlimok. Trump nem változtatott korábbi, esztelen álláspontján, s kitartott a héten tett kijelentése mellett is, miszerint ˝a muszlimok gyűlölnek bennünket˝. Marco Rubio válaszul elmondta, hogy muszlimok is szolgáltak és szolgálnak az amerikai hadseregben, és muszlim vallású hősök is nyugszanak az arlingtoni nemzeti sírkertben. Az egyetlen lehetőség a radikalizálódott muszlimok legyőzésére, ha összefogunk a nem radikális muszlimokkal - fejtegette a floridai szenátor.

Az ohiói kormányzó, John Kasich, az Iszlám Állam legyőzéséről beszélt - szerinte létfontosságú, hogy az Egyesült Államoknak legyenek szövetségesei a Közel-Keleten, illetve az arab világban. Kasich Szaúd-Arábiát, Jordániát, Egyiptomot említette szövetségesként a térségben. Trump azt mondta: elnökként húsz-harmincezer amerikai katonát küldene a térségbe, hogy gyors vereséget mérjenek az Iszlám Államra, de utána a katonák hamar vissza is térnének.

Mi a helyzet Izraellel és Oroszországgal Mr. Trump?

Trump megvédte álláspontját a palesztin-izraeli konfliktust illetően is. Kitartott amellett, hogy semleges lenne e konfliktusban, de hangsúlyozta, hogy ez nem jelent Izrael-ellenességet. A vitát moderáló egyik újságíró kérdésére - hogy korábbi állásfoglalásaival miért is támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt -, Trump kifejtette: nem támogatja az orosz elnököt, hanem elismeri, hogy Oroszországnak erős vezetője van, amilyen Amerikának nincs.
Mások ezeket is megnézték


politika elnökválasztási kampány republikánus elnökjelölt-aspiráns televíziós vita egyesült államok

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Aggályokat vet fel az előválasztás
Egy Soros György nevéhez köthető civil szervezet segít lebonyolítani az amerikai mintára megálmodott főpolgármester-jelölti ellenzéki előválasztást. Szakértők szerint az előválasztás adatkezelési szempontból komoly aggályokat vet fel, ugyanis nem biztos, hogy a voksolók személyes adatait később megsemmisítik.

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal