június
19.
Gyárfás
EUR: 322.29
USD: 287.4
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Külföld

Hallo Kabul – itt a Szépség Rádió!
2016. március 8. 13:57

Hallo Kabul – itt a Szépség Rádió!
FORRÁS: flickr

A nemzetközi nőnap alkalmából újraindult kedden a tálibok támadásai miatt hat hónapig szünetelő Radio Saeszta (Szépség Rádió) nevű, nőknek szóló rádió az északkelet-afganisztáni Kunduzban. A rádiót az ENSZ szerint közel 800 ezren hallgatták.

A rádiót Zargona Haszan nőjogi aktivista alapította. A cél az volt, hogy a különböző tabutémákról, mint a családon belüli erőszak, tájékoztatást nyújtsanak a nők számára. Afganisztánban a nők nagy része írástudatlan és az otthonukat sem tudják szabadon elhagyni, ezért is kiemelten fontos a rádió szerepe.

A rádió programjai között szerepel olyan, ami olyan több száz éves afgán szokásokat boncolgat, mint a fiatalkorú lányok házasságra kényszerítése. Egy másik műsorban pedig olyan nőket mutatnak be, akik a politikában, aktivista tevékenységekben vagy csak saját közösségükben sikereket értek el. A rádió egyébként aktív szerepvállalásra bátorítja a nőket annak érdekében, hogy véget érjenek az országot 15 éve sújtó harci cselekmények. Arra biztat, hogy testvéreiket és fiaikat győzzék meg, tegyék le a fegyvert.
Az alapító egyébként gyakran hívott meg iszlám vallástudósokat műsoraiba, hogy jóváhagyásukat adják sugárzott témáihoz.

Haszan elmondása szerint több halálos fenyegetést kapott, mint amennyit meg tud számolni. Ezért is menekült el Kunduzból szeptember végén, amikor a tálibok megtámadták a várost, és egy pár napra uralmuk alá vonták. ˝Tudtam, hogy eljönnek értem˝ - mondta a tálib fenyegetésről Haszan. Azt mesélte, hogy két napig rokonai pincéjében bujkált, majd burkát, egy egész testet elfedő muszlim női ruhát húzva elhagyta a várost. A tálibok két hétig tartották uralmuk alatt a várost, de ez pont elég idő volt a fosztogatásra, és a Szépség Rádió porig égetésére. Hat hónappal később Haszan visszatért, és újraépítette a rádióállomást az ENSZ Fejlesztési Programjának 9000 dolláros (mintegy 2,5 millió forintos) támogatásából
Mások ezeket is megnézték


külföld afganisztán Kunduz rádió nemzetközi nőnap tálibok

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Pánik tört ki az áramszünet miatt
Kétségbeesetten próbálták életben tartani a lélegeztetőgépen lévő betegeket a dél-amerikai kórházakban. A térségben ugyanis körülbelül 48 millió ember maradt áram nélkül egy egész napra. Az embereken úrrá lett a pánik. Argentínában, Uruguayban és Paraguayban estére tért csak vissza az áramszolgáltatás.

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal