varga mihály

Varga Mihály: Az EBRD-nek nagyobb figyelmet kell fordítania a közép-európai országokra

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) nagyobb figyelmet kell fordítania a közép-európai országokra, különösen az Ukrajnával szomszédos államokra - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek, miután részt vett a bank kormányzótanácsának ülésén Marrákeshben.

2022. május 11. 12:38

Rámutatott: a bank azért jött létre 1991-ben, hogy a rendszerváltoztatást követően összeomló kelet-közép-európai gazdaságokat támogassa és segítse. Fontos emellett, hogy a közeli ázsiai, vagy szubszaharai országok is a fejlesztések célpontjaivá váljanak, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy ennek a banknak alapvetően európai fókusza van - húzta alá. Annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen az EBRD működése, öt ország - Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország - közös indítványt készített, több erőforrást kérve a helyi EBRD-irodák működtetésére. "Az valamennyiünk célja, hogy több projekthez szerezzünk majd támogatást a bankon keresztül" - mondta a tárcavezető. Varga Mihály elmondta: Magyarország eddig is kivette a részét az orosz-ukrán háború következményeinek kezeléséből, közlése szerint már több mint 40 milliárd forintot költött az ukrán menekülthelyzet kezelésére. Ezért jogos, és méltányos kérésnek nevezte, hogy az európai intézmények nagyobb szerepet vállaljanak ezekből a terhekből. Hozzátette: az ülésen arról is egyeztettek, hogy milyen hatása van az orosz-ukrán háborúnak az EBRD működési országaira, és hogyan kell reagálni ezekre a kihívásokra.

Az orosz-ukrán konfliktus következményeinek kezelésére az egyik válasza a fejlesztési banknak az azonnali, kétmilliárd eurós program elindítása, főleg a háború által leginkább érintett, szomszédos országok támogatására. Ez napokon belül indulhat - emelte ki Varga Mihály. Hozzátette: a magyar delegáció egyik célja éppen az volt, hogy Magyarország is részesedhessen ebből a forrásból. Felidézte: erről kedden tárgyalt a bank elnökével, Odile Renaud-Bassóval. Megállapodtak abban, hogy amint a program részleteinek kidolgozását befejezik, Magyarország is kaphat támogatást az orosz-ukrán háború következményeinek mérséklésére. Kitért arra: az EBRD másik terve szerint készülnek egy újjáépítési, infrastruktúra-helyreállítási program kidolgozására, ami a háború utáni helyzetre lesz alkalmazható. A pénzügyminiszter jelezte az EBRD elnökének, hogy Magyarország ebben szintén kész az együttműködésre. A most induló 2 milliárd eurós keret önkormányzatok és vállalkozások támogatására is fordítható, abból a menekültek ellátásának megoldására létrehozott beruházások, például szálláshelyek kialakítása, vagy oktatási fejlesztések lesznek megvalósíthatóak.

A londoni székhelyű EBRD részvényesei között jelenleg 71 ország, valamint az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank szerepel, a legújabb részvényes Algéria 2021 októbere óta. A banknak Magyarország a kezdetektől tagja. A nemzetközi pénzintézet jelenleg több mint 40 országban fejti ki tevékenységét Közép-Európától Közép-Ázsiáig. A közszférában lévő részvényesei ellenére kereskedelmi partnerekkel együtt magánvállalkozásokba fektet be.

MTI / Címlapfotó: Facebook / Varga Mihály

Két holttestet keresnek a Tiszában
A 36 és 31 éves férfiak vízbe fulladtak, de testük egyelőre nem került elő.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Veszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Szerda délután ismét másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ér...
Nyíllal lőtték át egy kutya nyakát, hajszálon múlt az élete - Fotó
Nyüszítő kölyökkutyát találtak Dél-Kalifornia utcáin egy nyíllal a nyakában, válságos volt az állapota.
Baljós fotókon a texasi mészárlás előtti pillanatok, mégse lépett senki
A brutális iskolai lövöldözésben 22-en haltak meg, köztük a fegyveres támadó.
A baloldal továbbra is a brüsszeli olajembargó mellett áll, tönkretennék a magyar családokat
Ellátási problémákat, kaotikus állapotokat és hatalmas kárt okozna Magyarországnak, ha a baloldal energetikai szankc...
Megkötözte, majd megfojtotta élettársát egy nő, miközben szexchatelt egy másik férfival
Letartóztatták azt a manchesteri nőt, aki kegyetlen módszerekkel oltotta ki párja életét.