gazdaság

Oroszország lehet az olajembargó legnagyobb nyertese

Tovább működhet ugyan 2023 végéig orosz kőolajjal a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítója, de az átállás költségei több száz millió euróra rúgnak majd, ami az árstopot követően tovább növelheti a üzemanyagárat. A Klímapolitikai Intézet szerint Európa sokkal többet veszít az embargón, a nagy nyertes Oroszország lesz - írta a Magyar Nemzet

2022. május 04. 12:57

A jelek szerint az Európai Bizottság elfogadta a magyar szakmai érveket, így a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítója tovább működhet orosz kőolajjal a 2023 végéig tartó átmeneti időszak végéig – kommentálta a Klímapolitikai Intézet az orosz olajembargó tervezetét. Hozzátették, hogy az átállás költségei várhatóan több száz millió euróra rúgnak majd, ami az üzemanyagárstopot követően tovább növelheti az üzemanyagok árát, a beruházásnak azonban annyi hosszú távú haszna biztosan lehet, hogy az orosz–ukrán háborút követően növeli majd a Mol nyersanyagbeszerzési mozgásterét és Közép-Kelet-Európa energiaszuverenitását.

Hangsúlyozták, hogy a bizottság adataival ellentétben Magyarország és Szlovákia valós kitettsége az orosz olajnak lényegesen nagyobb, mivel finomítóik eleve az orosz nyersanyagra optimalizálva épültek meg, szemben több európai állammal, ahol csupán a minőség és a kedvező ár miatt finomítanak orosz kőolajat. Az olajfinomítókban szükséges 2023 végéig tartó fejlesztés további több száz millió eurót fog felemészteni, ami megdrágítja az olajfinomítás költségét, következésképpen tovább növeli az üzemanyagok nagykereskedelmi árát. A kormány által bevezetett üzemanyagárstop egyelőre megvédi a lakosságot, azonban, ha az Oroszországgal szemben bevezetett szénhidrogén-kereskedelemre vonatkozó szankciók hosszútávon fennmaradnak, komoly áremelkedéssel kell számolni az energiaszektorban, és minden energiaintenzív ipari szereplőnél, nem kizárva az iparági leállások lehetőségét sem.

Fotó: Twitter / Reuters

Az intézet szerint már csak hetek kérdése, hogy Oroszország annyit keressen az Európába irányuló exporton, mint tavaly egy év alatt összesen. Az Európának nem szükséges kőolajra pedig máris bejelentkezett India. A földgázzal ellentétben a kőolaj könnyen szállítható, és Indián kívül is számos érdeklődő van az orosz termékre. A keresletet várhatóan tovább növeli, hogy az európai piacról hiányzó orosz olaj kínálati szűkösséghez vezet a többi olajtípus esetében, miután az OPEC amerikai nyomásra sem hajlandó emelni az olajkitermelést. Nem véletlenül óvta az EU-t Biden elnök ennek a lépésnek a megtételétől. A Klímapolitikai Intézet úgy látja, hogy az európai baloldali zöldlobbi véleményformáló szereplői az orosz–ukrán háborút használják fel céljaik elérésében, az ellentétes véleményen lévő szakértőket az orosz propaganda szószolójának bélyegezve. Céljuk pedig nem más, mint a fosszilis energiahordozók árát megemelése, hogy ezzel teremtsenek piacot a megújuló energiának. Az kőolajra kivetendő európai szankció viszont Oroszország számára nem igazán fájdalmas, az európai lakosságnak annál inkább az lesz.

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Gyereket is szeretnének
Szinte izzott a levegő Varga Viktor és barátnője között, miközben levezették a feszültséget egy felnőtteknek berende...
Tönkre tette az életüket a pereskedés
Amber Heard megalázva érzi magát, több száz halálos fenyegetést kapott naponta, amiért tanúskodott Johnny Depp ellen...
Élete legnagyobb dobására készül
Már a negyedik gyereken gondolkodtak, amikor a lányuk bejelentette, hogy nagyszülők lesznek. A Megasztár 5. szériájá...
Csúfolták őket, kigyúrták magukat
Dagadék, hájpacni, ehhez hasonló sértő megjegyzéseket kaptak a Schobert-fiúk a testalkatuk miatt. Norbika és Zalán a...
Megcsalt a párom, mi lesz a babaváróval?
Felvettük a CSOK-ot és a babavárót, de most elválunk... Mi lesz velünk? Sok fiatal család életét könnyítette meg a h...