Novák Katalin: a szankciók többet ártottak nekünk, mint Oroszországnak

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci konzervatív lap interjút közölt csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnökkel A szankciók többet ártottak nekünk, mint Oroszországnak címmel.

Az államfő a koszovói válságról szólva kiemelte, hogy "természetesen elsősorban Ukrajnára figyelünk", de nem szabad megfeledkezni a Nyugat-Balkánról, és fel kell gyorsítani a térségbeli országok EU-csatlakozását.

Mint mondta, "ha Koszovóban történik valami, a helyzet gyorsan eszkalálódhat, ezért nagyon aggódunk, és reméljük, hogy a helyzet gyorsan lecsillapodik, és minden szereplő szem előtt tartja, mennyire törékeny a béke".

Kifejtette, hogy Nyugat-Európában a bővítési fáradtság jelei mutatkoznak, de Ukrajna és Moldova tagjelölti státusza azt jelenti, hogy kellő politikai akarattal bármi lehetséges. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a nyugat-balkáni országoknak várniuk kell az új jelöltek felzárkózására, hogy egyszerre csatlakozhassanak. Ukrajna és Moldova előtt "még nagyon hosszú út áll" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy Szerbia esetében a jogállami elvek érvényesülése nem felel meg az EU-s követelményeknek, azt mondta, hogy a tagságnak vannak objektív feltételei, főleg a gazdaság területén, a jogállamiság viszont "sokkal szubjektívebb" ügy, és nagyobb figyelmet kell fordítani az értékekre, hiszen a szerbek az európai értékeknek és életmódnak megfelelően élnek, és "kulturálisan nagyon közel állnak hozzánk".

Az európai értékek ukrajnai helyzetéről elmondta, hogy a kisebbségek, köztük a magyarok jogait sértő új törvények visszalépést jelentenek. A kisebbségi jogok az európai közösség lényegéhez tartoznak, a jogszabályok ügye ezért "nem pusztán kétoldalú probléma" - mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy nem látszanak pozitív változások.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az első pillanattól kezdve elítélte az orosz agressziót, és "egész Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett".


Kifejtette: mint minden nagy konfliktusra, az ukrajnai háborúra is érvényes, hogy "a nagyhatalmak a háttérben tevékenykednek", de "Ukrajna szuverén ország, amelyet megtámadott a szomszédja, és polgárai védelmében mindent megtesz, ami csak emberileg lehetséges".

Ukrajna a "saját erejéből" védekezik, de sok ország támogatásával, ami "természetesen befolyásolja a háború menetét" - fűzte hozzá.

"Oroszország nem érheti el katonai céljait, ezt nem engedhetjük meg", azt viszont nem tudja senki megmondani, hogy miként lehet eljutni a tartós és igazságos békéhez - mondta.

Hozzátette, egyetért Ukrajna támogatásával, de attól tart, hogy a katonai támogatás még inkább felszítja a háború lángját. A támadó műveletekre való nehézfegyverek "gyorsan eszkalációhoz" vezethetnek, az viszont "más, amikor a lakosság védelméről van szó".

Elmondta, Magyarország továbbra is kitart eddigi álláspontja mellett, miszerint nem enged át a területén Ukrajnának szánt fegyvereket, éppen úgy, mint Svájc, amely még erősebb korlátozást alkalmaz, az országban gyártott fegyverek Ukrajnába szállítását sem engedélyezi.

Az Oroszország elleni szankciókról kifejtette, hogy az érzelmi indíttatású cselekvés nem gátolhatja a racionális értékelést, amely azt mutatja, hogy a szankcióknak van ugyan hatásuk, "de többet ártottak nekünk, mint Oroszországnak".

"Ha elismerjük, hogy a magas európai infláció az energiahordozókra kivetett szankciók következménye is, akkor alternatívákon kell gondolkodnunk" - fogalmazott, hozzátéve: Magyarország mindig ellenezni fogja a gazdaság életképességét veszélyeztető intézkedéseket.

Az Oroszországhoz fűződő energetikai kapcsolatokról kiemelte: támogatja, hogy "a lehető legjobban függetlenítsük magunkat az orosz gáztól és olajtól, de ehhez idő kell". A paksi atomerőmű bővítéséről szólva hozzátette, hogy az áramellátáshoz atomenergiára is szükség van, a beruházásban pedig az orosz Roszatom mellett nyugati cégek, a Siemens és a Framatome/Westinghouse is részt vesz.


A magyar-orosz kapcsolatok jövőjéről kijelentette: a kapcsolatokat meghatározó keretet az alkotja, hogy "Magyarország az EU és a NATO tagja, és ebben nem lesz változás".

Az EU-hoz és az Egyesült Államokhoz fűződő viszonnyal kapcsolatban kiemelte, hogy "külföldi szereplők erőteljesen beavatkoznak Magyarország belügyeibe", és "megpróbálják megváltoztatni a politikai vezetést és keresztény-konzervatív irányvonalunkat", de mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a kormányt demokratikusan választották meg.

A jogállamiságra vonatkozó bírálatokról kijelentette: "jogos a kritika, ha törvényt sértünk", de gyakran csupán az országonként eltérő körülmények puszta értékeléséről van szó. "Itt azonban önkritikus is vagyok: talán néha nem magyarázzuk el elég pontosan külföldön, hogy mi a magyar álláspont és mi a társadalmi-kulturális kontextusa" - mondta a köztársasági elnök.

A jogállamisági mechanizmusról azt mondta, hogy "a végrehajtás megkérdőjelezhető, gyakran nevetséges", hiszen az eredeti feltételek teljesítése után mindig új feltételeket szabnak, ami sérti Magyarország szuverenitását és azzal fenyeget, hogy "elvész a magyarok EU iránti egyértelmű támogatása".

Arra a kérdésre, hogy miként látja szerepét Orbán Viktor kormányfő tevékenységéhez viszonyítva, elmondta, hogy az alaptörvény szerint államfőként van szerepe a nemzetközi kapcsolatokban, "ha úgy tetszik, én vagyok Magyarország első számú nagykövete".

"Az a célom, hogy elmagyarázzam az álláspontjainkat és életmódunkat, valamint az, hogy kompromisszumokat találjak európai partnereinkkel. Hivatalomat és befolyásomat arra használom, hogy javítsam európai kapcsolatainkat. Hiszek az európai együttműködésben, még akkor is, ha az intézmények olykor rossz irányba haladnak" - mondta Novák Katalin.

MTI/A fotó illusztráció: MTI/Illyés Tibor

2023. június 08. 11:15
Öt férfi okozhatja a világ vesztét – állítja a neves matematikus
A szakember szerint az emberek fel sem fogják, milyen pusztítást tud okozni egy modern fegyver, például egy fúziós b...
Szijjártó Péter: A LEGO 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán
A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját...
Tankot videóztak éjjel Budapest utcáin, leállították a forgalmat
A katonák az érintett útszakaszt átmenetileg elzárták a forgalom elől.
Ítéletet hirdetett a bíróság Dárdai Pál verekedő kapusa ügyében
Több csontját is eltörte áldozatának.
Lekapcsolták az érdi „fogtündéreket”, elhúzták Kevin és József nótáját
A harmadik „varázslónak” még nem sikerült a nyomára akadni.
Tények röviden, 2023. szeptember 28., csütörtök
Tények röviden adás
Véletlenül buktattak le egy sofőrt Pilisszentivánon, egy arra járó rendőr mindent látott - Videó
Mindkét autós pórul járt a balesettel, a vétlen fél csúnya titkára is fény derült.
Egyre hosszabbak és hűvösebbek az éjszakák
időjárás-jelentés, 2023. szeptember 28., csütörtök
Tények Plusz adás, 2023. szeptember 28., csütörtök
ÁTVERTEK MINKET! - Álomotthonra fizettek, több milliót buktak, csaló építkezési banda veri át a családokat. Megszóla...
Átvertek minket!
Beszedik a pénzt, ráadásul milliókat családoktól, idősektől, fiatal pároktól, olyanoktól, akik reménykednek valamibe...
Már az amerikaiak is azt üzenik Zelenszkijnek, hogy mondjon le és meneküljön el Ukrajnából
Fia elvesztéséről beszélt Benedek Miklós
Rejtélyes betegséggel küzd Csocsesz
Üvöltözve szakított barátnőjével a Kőgazdag fiatalok sztárja - videó
Ez a lélegzetelállító mesebeli szálloda a nyaralók új kedvence - fotó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.