Napi tény: Miért esszük ezeket az ételeket karácsonykor?

A mákos süteményektől kezdve a töltött káposztáig mindennek jelképe van.

A magyarok körében csakúgy, mint régen, ma is tájegységenként változó, mi kerül a szépen megterített karácsonyi asztalra, néhány fogás azonban egészen biztosan helyet kap rajta régiótól függetlenül.

Őseink elsősorban olyan ételeket fogyasztottak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepén, amelyektől azt remélték, bőséget hoznak a családra. Így vált népszerűvé a bab, a lencse, a mák és a dió is. A hal már az újabb idők terméke, a szimbólum viszont változatlan, pikkelyei a gazdagságot jelképezik.

Általában paszulylevest, utána pedig mákos csíkot ettek szenteste, a főételből pedig egy kis adagot az asztalon hagytak éjszakára, hogy ha ellátogatnának otthonukba az angyalok, esetleg meghalt szeretteik, ne várják őket „üres kézzel”.

A mákos tészta után rendszerint egy almát annyi cikkre vágtak, ahányan helyet foglaltak az asztalnál. Ez arra volt hivatott, hogy ha a család valamelyik tagja eltévedne, eszébe jusson, kikkel ette együtt az almát karácsonykor, és így hazataláljon.

Ezt követően mézbe mártott fokhagymával fűszerezték meg a szentestét, mert ez hitük szerint megvédte a családot a torokfájástól – ez még ma is elterjedt gyógymód –, ezzel együtt az élet édességére emlékeztett őket.

A fotó illusztráció: TV2 archív

Dió is gyakran került a karácsonyi asztalra, amely a rontás ellen volt kitűnő. A megmaradt morzsát pedig összegyűjtötték, majd az állatoknak adták, hogy ők se maradjanak ki a termékenység és az egészség áldásaiból.

Karácsony első napján a disznóból készült ételeket preferálták, ugyanis a malac előrefelé túr, így a család előbbrejutását segíti. Ellenben a szárnyasok tiltólistán voltak, mivel elkaparják a szerencsét.

Ennek fényében aligha meglepő, hogy a töltött káposzta ma is a karácsony slágerfogása. Elődje századokkal ezelőtt egyfajta káposztás hús lehetett, amelyre legkorábban Misztótfalusi Kis Miklós 1695-ben megjelent Szakácsmesterségnek könyvecskéjében találunk utalást.

A mákos guba és a mákos bejgli az egykori paraszti kultúra lenyomata, utóbbi Sziléziából indult el hódító útjára, és találta meg a magyar konyhát is a XIX. században.

2024. december 24. 14:55
A Békemenet sikeresebb és Orbán Viktor mondanivalója népszerűbb volt, mint kihívójáé – ismertette legújabb felmérésé...
Magyarországon a kormány egyedülálló családtámogatási rendszert épített ki az elmúlt években, több mint harmincféle ...
Fontos látogatáson vesz részt a magyar miniszterelnök hétfőn. Orbán Viktor XIV. Leó pápával és Giorgia Meloni olasz ...
Ha az Európai Unió Putyin letartóztatásáról beszél, azzal nem lehet véget vetni az orosz–ukrán háborúnak. Területi e...
Napok óta tart a számháború az október 23-ai tömegrendezvények kapcsán.
Bencsik András őszintén beszélt a Hotel Lentulaiban Orbán Viktor gesztusáról, a Békemenet jelentőségéről és a jobbol...
Megszavazta a parlament a kötelező sorkatonaság visszaállítását Horvátországban. A Tisza testvérpártjának törvényjav...
A szakértők vizsgálják az eset körülményeit.
Mi megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét, visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat és fenntartjuk a rezsicsökkentést – emlék...