Magyarnak lenni egy küldetés, valószínűleg a világ egyik legszebb küldetése

A miniszterelnök Tihanyban a Tranzit fesztiválon tart szezonnyitó előadást.

Tizenegy év után most Tihanyban a Tranzit fesztiválon beszél Orbán Viktor. Bohár Dániel köszöntötte a miniszterelnököt. Elmondta, utoljára 2012-ben tartott előadást Kőszegen a Tranzit fesztiválon, ahol úgy fogalmazott, a kétharmad áll, mint a cövek. Bohár Dániel ezzel kapcsolatban megkérdezte Orbán Viktort, a kétharmad a magyar nemzetegység garanciája-e.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, gyakran elég színvonalas viták születnek a kérdésben, hogy vajon természetellenes dolog-e, ha egy politikai párt hosszú ideje többségben van. Kijelentette: nincs egyenes arányban a politikai többség a demokrácia minőségével.

Előbb-utóbb minden korszakban létrejön egy nagy kormányzó párt.

A miniszterelnök itt felidézte Tisza Kálmán kormányzását, majd a Tisza István-féle vezetést, utána Bethlen konszolidációs időszaka jött, majd ez történt volna a kisgazdapárttal is, ha nem úgy alakul a történelem, ahogyan alakult.


Orbán Viktor azt mondta, nagyon nagy erőkkel szemben kell helytállnia Magyarországnak. Az emberek keresik azt a pártot, amely a legtöbb esélyt adja arra, ami nekik fontos. Van ennek a gondolatnak nemzetközi párja is, a CSU Bajorországban, tehát

nem kell a magyaroknak magyarázkodni, nyugodtan nevezhető európai jelenségnek az, hogy hosszú ideje többségben kormányoz egy politikai párt. 

Az ellenzéket Orbán Viktor ekképpen írta le: a futballban az amatőröket a profiktól egy világos vonal választja el. Vannak az amatőrök, a gyerekek, akik közé ha bedobsz egy labdát, mindegyik ráveti magát. 

Ehhez képest a profik oda futnak, ahol majd a labda lesz. A mostani kormányzópárt és ellenzék közötti különbséget ez írja le a legjobban. A kormányzópártnak ugyanis van egy távlati terve és össze van rendezve a mozgása

– mutatott rá.

Minden csapatnak még a gyermekded módon futballozóknak is ugyanakkor vannak tulajdonosai, finanszírozói – folytatta. A kormányfő szerint a baloldal világtrendeket képvisel szellemi és ideológiai értelemben és nagy világerőket képvisel szociológiai-pénzügyi értelemben.

– Megvannak azok a nagy pénzügyi csoportok, akiknek világos szándékaik vannak a világra Európára és hazánkra nézve. Ezek az erők keresik az ágenseiket, amit a magyar baloldalban találnak meg, akik sokkal inkább úgy gondolkodnak a politikáról, hogy hogyan tud Magyarország részévé válni a nagy világerőknek. Ezzel szemben a kormányzópártok a nemzeti érdekek mentén gondolkodnak.


Orbán Viktor: Én szeretek a magyar flow-ban lenni!


A kormányfő szerint mindenkinek tisztáznia kell magában, hogy magyar-e, és hogy ez bír-e jelentőséggel számára az életében, hogy jó-e ebben a „magyar flowban lenni".

A miniszterelnök kijelentette:

Én szeretek a magyar flow-ban lenni! Hangsúlyozta, ebből kötelesség is fakad, amit teljesíteni kell, bármi is legyen az. 

Szerinte sokfajta módon lehet magyarnak lenni, de a legfőbb kérdés, hogy ezt a küldetés máshol is látják-e? 

Csak egyetlen esetben nem tűnik el a magyar nyelv, kultúra és történelem, ha azt fenntartjuk

– szögezte le. Mint fogalmazott, egy angolszásznak és egy németnek nincs ilyen küldetése. Ahhoz, hogy magyar nyelv legyen, azt fenn kell tartani.

Orbán Viktor: A kommunisták nagy része liberális lett


A kormányfő arról is beszélt, fontos dolog olyan helyen tanulni, ahol folyamatosan okos emberek között lehet lenni, mert sokat lehet tőlük megtudni annak érdekében, hogy az olyan bonyolult kérdésekre válaszokat tudjunk kapni, mint hogy a ma látott rendszereket, a mai ellenfeleket össze lehet-e vetni korábbi időszakokkal.

A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolgunk, mert első látásra ezek nagyon távol vannak egymástól – fogalmazott a kormányfő.

Majd úgy folytatta: 

aztán meglepődik az ember, amikor azt látja, hogy a kommunizmus összeomlása után a kommunisták nagy része liberális lett

– Az ember rájött arra, hogy a választóvonal az ember megértésénél van. A kommunisták és a mostani liberálisok között egyezés van abban, hogyan látják az embert. Most a liberálisok és a baloldal azt mondják, hogy az életben te magad vagy legfontosabb – mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek a felfogásnak nagy politikai tábora van a nyugati világban.


Ezek után a miniszterelnök úgy fogalmazott:

A másik felfogás az emberről, a jobboldali-konzervatív felfogás meg azt mondja, vannak a világban fontosabb dolog az egyénnél: család, haza, Isten és a vele való kapcsolat.

Orbán Viktor szerint a legizgalmasabb viták a 19. század második felében a 20. század elején, a liberálisok és a konzervatívok között voltak. Az ezt követő évtizedekben sok változás volt, de vissza fog térni az világ, ami a totalitárius szellemi irányzatok megelőzése előtt. Ez azt jelenti, hogy a liberálisok és a konzervatívok fognak egymással szemben állni, a nagy viták közöttük fognak zajlani.

A liberálisok hamar felismerték azt, hogy 1990 után a hagyományos felosztásának mindjárt vége van, s erre kezdtek berendezkedni. A konzervatívok azonban későn ébredtek fel, így nagyjából egy tíz éves lemaradásban vannak. Mire ők nemzetközileg már megszervezték magukat s beszivárogtak az egyetemekre, alapítványokba és a médiába, a konzervatívok csak akkor kezdtek vakarózni – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a baj viszont az, hogy a liberálisok nagy fölényben vannak. Magyarországra ez nem igaz, nemzetközileg viszont egyértelműen hátrányban vagyunk.

Meglátása szerint azért nincs nemzetközileg megszervezett versenyképes konzervatív erőtér, mert az ellenfél tíz éves előnyét nagyon jól használja fel. Mi pedig nem vagyunk elég kitartóak, nem teszünk bele elég munkát, így lassan dolgozzuk fel a hátrányt.

Az pedig, hogy hazánkban a jobboldal van fölényben túl azon, hogy mi megszerveztük magunkat, a baloldalnak is „köszönhető”. Nagy szerencsénk volt a riválisainkkal. Visszafizette a jó Isten azt a 40 évet, amit elvettek tőlünk

– fogalmazott a miniszterelnök.


Az angolszászok szerint morálisan mindig nekik van igazuk, másnak nem lehet


A kormányfő kifejtette: az angolszászok a legjobb példái annak, hogy nem csak képviselik az érdekeiket, hanem azt is állítják, hogy minden kérdésben ők képviselik a morális felsőbbséget, morálisan mindig nekik van igazuk, ami ennél fogva másnak nem lehet. Sőt utóbbiak ennél fogva rossz emberek is – tette hozzá.

– Az ukrán háború esetében is megfogalmazták a morálisan helyes álláspontot – mondta a kormányfő. Mint fogalmazott, ez az angolszász politikai kultúra a mai napig jelen van, és ékes példája a jóemberkedés.

Először béketerv kell

Az ukrajnai háború kapcsán a miniszterelnök szerint a legfontosabb leszögezni, hogy több százezren haltak meg. Borzalmas dolgok történnek. A statisztikák szerint a frontvonalra kerültek négy–hét napon belül meghalnak.

– Ameddig itt ülünk, meghalt már egy tucatnyi ember – mutatott rá Orbán Viktor, aki szerint éppen ezért először tűzszünet kell, s utána kell a béketervvel foglalkozni. Beszélt arról is, hogy a háború kitörése után gyakorlatilag ő volt az egyedüli vezető Brüsszelben, aki a háború lokalizálása mellett emelt szót. Ezzel szemben az Európai Unióban viszont globalizálták azt, s azt hitték, ha ők pénzt, fegyvereket, az ukránok pedig az életüket adják, akkor sikerül legyőzni az oroszokat. Kiderült azonban, hogy ezzel a stratégiával nem lehet legyőzni az oroszokat.

–Ez a stratégia csak azt eredményezi, hogy az öldöklés folytatódni fog – húzta alá, jelezve:

azonnal békét kell teremteni, vagy új stratégia kell, az viszont nincs.

Hozzátette, erről az álláspontról tilos beszélni. Ez a vélemény meg sem jelenik a nyugati világban, mert ha elmondja a médiában vagy egy fórumon, lehülyézik és kifütyülik érte.


Magyarország erős, biztonságos, tiszteletre méltó

A gazdasági kérdésekre térve a miniszterelnök kijelentette: a cél az, hogy Magyarország gazdag, erős, biztonságos és tiszteletre méltó legyen. Van erre terv, miként volt már 2010-ben is, ami a mai napig működik. Ebben a tervben az ország nagy része részt vesz.

Nem lehet vitatni, hogy ebbe az irányba halad az ország

– jegyezte meg. A tervet azonban folyamatosan karban kell tartani, éppen ezért kell a békére törekedni, mert ha belesodródunk a háborúba, akkor keresztet vethetünk az egészre – mutatott rá.

A hatalom a közös cselekvés képessége

A hatalom a közös cselekvés képessége – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte a politika lényege, hogy képes legyen arra, hogy elmagyarázva a helyzetet közös cselekvést hozzon létre.

– Ha ezt sikerül végrehajtani, akkor nagyok leszünk, erősek leszünk, és tisztelni fognak minket

– zárta szavait a miniszterelnök.

Forrás: Magyar Nemzet / Fotók: MTI / Fischer Zoltán

2023. augusztus 25. 20:41
Újabb magyar siker: Krausz Ferenc kapja a fizikai Nobel-díjat
Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fiziku...
Mennyire ismeri a magyar hírességeket? Ezzel a játékkal kiderül
Tesztelje magát!
Diákjától esett teherbe a szexi tanár néni, gigantikus melleit naponta több ezren nézik - fotókkal
A fiatal anyuka közösségi oldalán mutogatja idomait.
Fűnyírás közben elütötte egy repülő, meghalt a háromgyermekes édesanya
A 27 éves nőt a gép egyik szárnya sodorta el landolás közben.
Napi tény: Egy felhő több száz autó súlyát teszi ki
Pehelykönnyűnek tűnnek, de fajtájuktól és méretüktől függően hatalmas súlyúak lehetnek. Már egy átlagos felhő is töb...
Egy új betegség legyőzésén dolgozik
Interjút adott a Tényeknek Karikó Katalin! A biokémikust hétfő hajnalban értesítették a díjról, amit a koronavírus e...
Szenzáció: Krausz Ferenc is Nobel-díjas
Óriási szenzáció, Krausz Ferenc kapta az idei fizikai Nobel-díjat. Karikó Katalin hétfői orvosi-élettani Nobel-díja ...
Hatalmas tűz tombol Csepelen, videón a mindent beborító lángok
A helyszínre több tűzoltót is kivezényeltek.
Végtelenül egyszerűen ki lehet védeni nagy eséllyel a cukorbetegséget, egy új tanulmány hihetetlen számokat közölt
Eddig is sejteni lehetett, most már teljesen világos.
Krausz Ferenc: "Nem voltam biztos benne, hogy álmodom-e vagy ez a valóság"
"Nem voltam biztos benne, hogy álmodom-e, vagy ez a valóság" - mondta a nobelprize.org oldalon közzétett interjúban ...
Itt a vadiúj számítógépekre szánt Linux Mint
Hollandia leállítja Európa legnagyobb gázmezejének kitermelését
Meglepetéssel ért véget az újabb olasz egynapos verseny
Újabb fordulat L.L. Junior és Körtvélyessy Kinga botrányos válóperében
Nyolc kilométeres a dugó az M5-ösön Röszke felé baleset miatt

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.