Így gyalázta Márki-Zay a fogyatékossággal élőket

Egy idős, rokkantnyugdíjas nő felelősségre vonta Márki-Zay Pétert egy utcai fórumon azokért a kijelentésekért, amiket a fogyatékkal élőkről tett. Márki-Zay ezúttal is otrombán, lekezelően és sértően viselkedett.

2022. február 05. 13:25

Márki-Zay két héttel ezelőtti, vasárnapi facebookos szereplésekor említette negatív jelzőként a fogyatékos szót, lefogyatékosozva a fideszes szavazókat. Ezzel diszkriminatív módon megsértette a fogyatékkal élő embereket. Ez ellen tiltakozott most egy idős, rokkantnyugdíjas Orosházán.


A baloldal miniszterelnök-jelöltjének kijelentéseit elítélték a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezetek. Többek között az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete. Ugyanígy tett Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, illetve Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, aki egyúttal a Fidesz egyik európai parlamenti képviselője is. Márki-Zay akkor nem volt hajlandó bocsánatot kérni, de később is egy álbocsánatkéréssel próbálkozott, amelyben megpróbálta azt állítani, hogy ő nem mondott semmi rosszat - írta meg az Origo. 

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) közleményében azt írta:  "A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára."

Szerintük „évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő", aki "több százezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja".

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a Magyar Nemzetnek ezt mondta: "A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené."

Közös közleményben tiltakozott az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete. Azt írták: az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindannyiunk számára sértő kifejezések.

"A "fogyatékos" szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé - legyen az ép vagy fogyatékossággal élő  - negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé, és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek."

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője jelnyelven mondta el, miért vállalhatatlanok Gyurcsány jelöltjének szavai.

 

Kósa Ádám felhívta rá a figyelmet: nagyon nehéz volt megállnia, hogy első felháborodásában ne írjon vagy nyilatkozzon valami nagyon erős dolgot, de egy politikus nem viselkedhet megfontolatlanul.

Hangsúlyozta: "Azóta sokan kerestek, beszéltem érintettekkel, a siket közösségből is sokakkal. A fogyatékossággal élő emberek maguk is hangot adnak majd, vagy már hangot is adtak véleményüknek."

Kósa Ádám hangsúlyozta: "Egy dolog, ami közös az álláspontokban. Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot. Ezt nem tartom kimagyarázhatónak. Ezt nem lehet következmények nélkül hagyni."

 

A címlapfotó illusztráció: MTI

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Újabb csapadék érkezik
időjárás-jelentés, 2022. május 26., csütörtök
Összeszorul a szív: Ezt tette Berki Krisztián urnája mellé kislánya
Berki Krisztián egyik barátja beszédében ígéretet tett, azt mondta: vigyázni fog a celeb gyerekeire.
Először szólal meg a tragédia óta
Több mint négy hónapja temették el Babicsek Bernátot, mégsem tud békében gyászolni a családja. A színész 41 évesen f...
Elfajult a családi vita, megkéselte anyja védelmére siető öccsét
A testvért súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az ügyészség a bírósági ítélet helybenhagyását indítványozta.
Tönkrement Kautzky Armand házassága
22 év után tönkrement Kautzky Armand házassága. Először csak a szomszédok pletykáltak arról, hogy szétköltözött a hí...