szeptember
25.
Eufrozina, Kende
EUR: 309.84
USD: 258.42
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Belföld

Egyre nagyobb baj van a metrókkal
2017. január 10. 20:12


Eltévedt a négyes metró, ütközött a kettes metró, füstölt a hármas metró. Lassan nincs olyan vonala Budapestnek, ahol ne lenne valami gond. A szakemberek szerint a legtöbbet a kollágák előre jelezték; a döntéshozók azonban nem foglalkoztak velük. Az utasokban pedig óhatatlanul felmerül a kérdés: biztonságban vagyunk, ha metrózunk?

A 4-es metró tavaly nyár óta közlekedik teljesen automata vezérléssel. Korábban nem volt gond, de pénteken kettő is. Az egyik metró úgy tudjuk, kezelőhiba miatt a kocsiszínbe vitte az utasokat. Egy másik szerelvény két állomás között állt meg és az alagútban vesztegelt negyed órán keresztül.

„Az automatikus berendezéseknél egy-egy ilyen meghibásodás előfordulhat.” – mondta Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke.

A pénteki esettel és a szoftverrel kapcsolatos kérdéseinket feltettük a BKV illetékeseinek, emailben azt írták:

„A hibákra jellemző, hogy legfeljebb 1-2 perces zavart okoznak, de az utasbiztonságot semmilyen módon nem befolyásolják. Az eseteket jeleztük a Siemens felé, aki azonnal megkezdte a hibák okainak feltárását. A problémát a BKV garanciális hibának tekinti.”

A hármas metró vonalán az elmúlt évben szinte heti rendszerességgel állt le a forgalom. Hol fékhiba, hol különféle tűzesetek vagy pedig füst miatt.

„Eddig csak szerencse volt, hogy nem történ nagyobb baj. De akármikor lehet. És én is ezzel utazok. És még mennyien. Rengetegen.” – nyilatkozta korábban egy ellenőr, aki a hármas metró vonalán dolgozik.

A rendszeres meghibásodások ellenére a BKV vezérigazgatója azt mondja, az utasoknak nincs mitől tartania.

„Én ki tudom jelenteni, hogy biztonságos a hármas metró, tehát akik ezt állítják, azok nem ismerik, hogy milyen állapotok vannak ott valójában.” – közölte Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint azonban nagyon is jól ismerik a hármas metró állapotát azok, akik nem tartják biztonságosnak. Közülük többen nem is szívesen utaznának rajta.

„Nyilvánvalóan, akik belsőleg, mint munkavállalók vannak a közelében nap mint nap ezeknek a szerelvényeknek, természetesen sokkal nagyobb rálátásuk van arra, hogy milyen problémák lehetnek és vannak.” – hangsúlyozta Nemes Gábor, aki korábban a Tények Extrának azt nyilatkozta, hogy sok meghibásodásról és veszélyről azért nem tudni, mert egy másfél évvel ezelőtti tényfeltáró cikk megjelenése óta a munkavállalók félnek.

A BKV vezérigazgatója szerint ez nem igaz.

„Nem igaz. Ilyen nem történhet. Nekünk elemi érdekünk, hogy ez a metró úgy üzemeljen, hogy semmiféle baleset, vagy életveszély ne következzen be. Tehát aki jelzi, hogy valami probléma van, azt százszázalékos komolysággal vesszük, és nem hogy el akarjuk ezt az ügyet tusolni, hanem meg akarjuk csinálni. Ez elképzelhetetlen.” – nyilatkozta Bolla Tibor.

Egy neve elhallgatását kérő informátorunk, aki a metrónál dolgozik elmondta: a legnagyobb veszély az, hogy az elöregedett és porló betonalapon eltörik egy sínlekötés és a szerelvény kisiklik, felborul. Egyébként, hogy a betonalap botrányos állapotban van, az a vezérigazgató előtt sem titok.

„Nagyon sok helyen porlik, és hiába cseréljük ki a lekötéseket, tehát ugye a betonba belefúrunk egy csavart, ha az porlik, az egy idő után ki fog lazulni.” – mondta Bolla.

De nem csak a hármas, a felújított kettes metróval sincsen minden rendben. Decemberben Pillangó utcai állomásnál történt baleset. Egy metrószerelvény csúszott meg és rohant bele a másikba. A szerencsétlenségben tízen sérültek meg, ketten súlyosan.

Biztonsági okokból ezért az Örs vezér tér és a Pillangó utca között a metrók egyelőre lassabban, kevesebb, mint 30 km/h-val közlekedhetnek. Hivatalos információk azonban még nincsenek, a rendőrségi vizsgálat még zajlik. Eredmény január végére várható. A hármas metró felújítása pedig legkorábban 2017. júliusában kezdődhet.Kommentek

Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkbelföld metró

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírek
Szocialista visszaélést vizsgálnak
Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságát is érdekli a 4-es metró építése körüli botrány. Mint...MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2017 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal