október
29.
Nárcisz
EUR: 367.04
USD: 312.4
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Belföld

Eső, beszédek, viták, tüntetések – így ünnepel az ország
2016. március 15. 13:35

Eső, beszédek, viták, tüntetések – így ünnepel az ország
FORRÁS: MTI/Kallos Bea

Nem kíméli az ünneplőket az időjárás, folyamatosan esik az eső, a Normafánál havas eső esett. Ennek ellenőre sokan látogattak ki a rendezvények és ünnepségek különböző helyszíneire. Összefoglaló.

Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, kedd reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység - írta az MTI. Az ünnepi ceremónián Áder János mellett részt vett Benkő Tibor vezérkari főnök. Ott voltak állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői.

Orbán beszéde

Ma, 168 évvel ezelőtt az európai népek nagy szabadságharcai után ˝a mi közös otthonunk, Európa nem szabad˝ - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i ünnepi beszédében, a Magyar Nemzeti Múzeumnál.

Orbán: eljött az idő, hogy szövetségeseket gyűjtsünk
A mai magyar életet az 1848-as és az 1956-os forradalom szellemi örökösei és leszármazottai rendezték be - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Nemzeti Múzeumnál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen. A miniszterelnök hosszasan beszélt a migráns-helyzetről, és Brüsszelről is.

Tüntetők, ellentüntetők

˝Magyarország, én nem így szeretlek˝- ilyen és ehhez hasonló felirattal a hátukon, kezükben táblákkal kiabáltak az Orbán ellen tüntetők, a Kecskeméti utca és a Múzeum körút kereszteződésében.

Fütyültek, kiabáltak, de Orbán beszédét ez nem zavarta meg. Sok rendőr vigyázott a rendre, félkörben állva próbálták biztosítani a rendezvény nyugalmát.

˝Magyarország, én nem így szeretlek˝- ilyen és ehhez hasonló felirattal a hátukon, kezükben táblákkal kiabáltak az Orbán ellen tüntetők, a Kecskeméti utca és a Múzeum körút kereszteződésében.

Tarlós István beszéde

Múlttal és jövendővel egyaránt szembenézve cselekedni a nemzetért - fogalmazta meg Tarlós István az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mának szóló üzenetét.

Tarlós: múlttal és jövővel szembenézve kell cselekedni a nemzetért
Múlttal és jövendővel egyaránt szembenézve cselekedni a nemzetért - fogalmazta meg Tarlós István az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mának szóló üzenetét kedden Budapesten.

Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. A Demokratikus Koalíció elnöke erről beszélt a párt ünnepi megemlékezésén.

Gyurcsány: az új keletű önkény Budapesten próbálja meg akaratát érvényesíteni
Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. A Demokratikus Koalíció elnöke erről beszélt a párt ünnepi megemlékezésén.

Lázár: ˝Ha kvóta lesz, nincs visszaút˝

Ma a szabadság a választás jogát, a választás lehetőségét jelenti, ezt a jogot kell megvédenünk nekünk, magyaroknak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Hódmezővásárhelyen.

Lázár János az önkormányzat által az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen úgy fogalmazott, a szabadságunk túl drága ahhoz, hogy egyetlen brüsszeli határozat elvehesse, megkurtíthassa. Nincs kvóta a magyar nép egyetértése és engedélye nélkül - mondta.

A miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: ˝ma ebből a jussunkból nem szabad engednünk, ha nem egy birodalom néma tartománya, hanem a szabad Európa független országa akarunk lenni. Márpedig azok akarunk lenni, büszke magyarok, büszke európaiak, de nem a nemzeti függetlenségünk föladása árán˝ - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a betelepítéspártiaknak nincs igazuk, az önrendelkezésünknek erről a részéről soha sem mondtunk le. Amikor 2004-ben az unióba belépésről szavaztunk, szó sem volt arról, hogy bárki megmondhassa nekünk, kivel kell megosztoznunk a szülőföldünkön, kivel kell társbérletbe költözni a saját hazánkban - közölte.

Lázár János azt mondta, a kötelező betelepítés alapvető kérdés, amely nemzedékekre határozhatja meg életünket. Erről önmagában nem dönthet egyetlen nemzeti kormány sem saját hatáskörében, még ha kétharmados is a felhatalmazása - tette hozzá.

A politikus szerint van, aki bagatellizálni akarja a tétet, azt mondja, ágyúval lövünk verébre, hiszen néhány ember az, aki miatt népszavazást akarunk a kvótáról. A miniszter rámutatott, nem néhány ezer emberről van szó, hanem egy elvről, amelynek alapján újra akarják szervezni Európát és meg akarják mondani, mit tegyünk.

A kötelező betelepítés precedens, jogalap, amelyre azután hivatkozni lehet. A kvóta arányszám, ha holnap többen jönnek, akkor vele nő a kvóta is, hiszen az elvet egyszer már elfogadtatták velünk - mondta.

Lázár János kijelentette, ˝ha kvóta lesz, nincs visszaút˝. Aki erre útra lép, ezen az úton kell járnia mindig, legalábbis addig, amíg Brüsszel be nem látja, hogy amit megoldásnak hitt, az maga a probléma - közölte a miniszter.

Együtt: az Orbán-rezsim rárontott a szabadságra

Az Együtt szerint az Orbán-rezsim, amely már nem nevezhető demokratikusnak, rárontott a szabadságra. Ez még akkor is így van, ha blogokon lehet okosakat mondani és pamfletekben is lehet tiltakozni a kormány ellen - jelentette ki az Együtt - A Korszakváltók Pártjának elnöke Keszthelyen tartott ünnepi beszédében.

LMP: ma is érvényt kell szerezni Táncsics igazságának

A globális kapitalizmus és a ˝korrupt kormányok˝ korában is érvényt kell szerezni Táncsics Mihály igazságának, a szegények felemelésének - hangsúlyozta ünnepi beszédében az LMP társelnök-frakcióvezetője a budapesti Pilvax kávéházban.

Schiffer András emlékeztetett az egykor Orosházáról a parlamentbe juttatott Táncsics első követelésére, a zsellérek földhöz juttatására és párhuzamot vont napjaink politikájának aktuális kérdéseivel. Feltette a kérdést, mit szólna ehhez ma a kései utódja, ˝aki közmunkásokat robotoltat saját földjén˝.

A koronák és trónusok csak addig állhatnak fenn, míg a népek szegények és tudatlanok - idézte Táncsics Mihályt Schiffer András, rámutatva arra: ma a bérszínvonalában a környezetétől leszakadó országban kell érvényt szerezni ezen igazságának, ott, ahol az oktatás GDP-arányos kiadásainak 30 százaléka tűnt el - írja az MTI.

A miniszterelnök szavaival szemben kijelentette: a legbátrabbak is itthon tarthatók, növekvő oktatási színvonallal, bővülő kutatási kapacitással, a mikrovállalkozások támogatásával, ˝a hűbéri viszonyok eltörlésével˝.

MSZP: követeljük a köztársaságot, a népszavazást!

Az MSZP a köztársaságot, a nép jogát a népszavazáshoz, a közpénzből fenntartott média függetlenségét és ˝az ottani szégyenteljes cenzúra eltörlését˝ követelte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti, Alkotmány utcai épülete előtt tartott keddi tüntetésen.

Nyakó István, az MSZP politikusa azt mondta: ˝követelni jöttünk és nem ünnepelni˝. Felidézte: 1848. március 15-én Budapest népe sem ünnepelni ment az utcákra, hanem követelni a köztársaságot, polgárjogokat, a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését - írja az MTI.

Az ellenzéki politikus összefogásra hívta fel a megjelenteket, hogy kiharcolják ˝a nép szavazásának a szabadságát˝, a népszavazást a vasárnapi zárva tartás eltörléséről. Amikor a Kúria dönt a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás ügyében, ˝itt fogjuk várni az NVI előtt a döntést és sokan leszünk˝ - mondta.

15:00 órakor több ezer ember gyülekezett a Hősök terénél, később a Kossuth térre vonulnak. Az oktatás átszervezéséért tüntető tömeg békésen vonul a Kossuth térre.

Oktatási demonstráció: Elindultak a résztvevők a Kossuth térre
Elindultak a közoktatási, köznevelési rendszer átalakításáért, ˝az oktatás szabadságáért˝ meghirdetett demonstráció résztvevői a budapesti Hősök terétől a Kossuth Lajos térre kedd délután.
Mások ezeket is megnézték


Budapest belföld március 15 beszédek tüntetés

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Álomotthont kaptak az árvíz után
Mérhetetlen boldogság és hála. Ezt érzi az a család, akiknek az Újratervezés csapata álomotthont varázsolt a házából. Abból a házból, ...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal