november
28.
Stefánia
EUR: 361.2
USD: 302.97
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Külföld

Elpusztíthatatlan az elnök gépe
2016. december 8. 20:29


Drágálja az elnöki különgépet Donald Trump. Amerika megválasztott elnöke alkudni akar, mert szerinte a Jumboból átalakított Air Force One-on a Boeing túl sokat akar keresni. A speciális gépből egyébként két darab áll a mindenkori amerikai elnök rendelkezésére, ami a világ egyik legdrágább és legjobban felszerelet repülőgépe.

Az Air Force One, az ikonikus elnöki különgép. Egy repülőgép, amiről film is készült, és ami nélkül egy amerikai elnök élete sem elképzelhető. Vagy mégis?

„Ez a gép botrányosan drága. Az Air Force program több mint 4 milliárd dollár. Ez nevetséges. Szerintem a Boing már enélkül is elég sokat kaszál. Persze, mindenki sokat akar keresni, de ez azért túlzás.” – mondta Donald Trump megválasztott elnök.

Donald Trump szakítana a hagyománnyal, ugyanis nem akar csillagászati összeget kifizetni a repülőgépgyártó cégnek és nem ez lenne az első olyan döntése, amivel évtizedes amerikai elnöki tradíciókat döntene. Megválasztása után először a Fehérházba nem akart beköltözni, de végül meggyőzték.

De vajon mi lesz az Air Force One-nal?
Háy György repülésbiztonsági szakértő szerint Trump kijelentése nem azt jelenti, hogy az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke a következő négy évben nem az Air Force One-nal fog járni. Egyszerűen csak nem kér helyette újat, mert jó neki a jelenlegi használatban lévő néhány éves Jumboból kialakított elnöki gép is.

A jelenlegi Air Force One fedélzetén valódi pompában utazhat az elnök. Konyha, hálószobák, kényelmes nappalik biztosítják a zavartalan utazást. A gépnek a kényelmes utazáson kívül van egy második funkciója is. Ide menekítik ugyanis az elnököt különböző vészhelyzetek, például egy terrortámadás idején.
A gép védelmi rendszere a legfejletteb rakétaelhárító rendszerrel felszerelt, de vannak olyan berendezései, amelyeket biztonsági okokból titokban tartanak.

Ugyanilyen titkok veszi körül a világ másik meghatározó vezetőjének, Vlagyimir Putyinnak a különgépét is. Az orosz elnök gépe egy erősen átalakított IL–96-os. A négy bivalyerős sugárhatjóművel felszerelt gép repülésen kívüli elsődleges funkciója a védelem. Páncélozott, és aktív rakétaelhárító rendszert építettek bele.

„A hőkövetőket hamis fényjelekkel próbálják megtéveszteni, a radarjeleket pedig rádiózavarással.” – mondta Háy György.

A szakember elmondta, hogy a legtöbb ország vezetőjének nincs ilyen speciális különgépe. Többségüknél a hadsereg légiereje üzemelteti az elnöki különgépet. Néha az is előfordul, hogy a gépeket bérlik, sőt arra is volt példa, hogy az elnökök menetrendszerinti járattal utaztak. A szakértő szerint azonban ez sokszor - a komoly biztonsági protokollok miatt - többe kerül, mintha saját gépet tartanának fenn.
Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkkülföld donald trump

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírekMŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal